Amasra'daki Patlamadan Yarali Kurtulan Madenciler Depreme Kostu

Amasra'daki Patlamadan Yarali Kurtulan Madenciler Depreme Kostu

Amasra’da 42 madencinin hayatini kaybettigi grizu patlamasindan yarali olarak kurtulan madenci Umut Günes, deprem haberini alir almaz bölgedeki arama-kurtarma çalismalarina gönüllü olarak katildi. Birçok canin hayata tutunmasini saglayan madencilerden biri olan Günes, "Burada kalsaydim vicdan azabi çekerdim, kendime yakistiramazdim. Kendimi oraya atmak istedim" dedi.

14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessese Müdürlügündeki maden ocaginda eksi 300 kotunda meydana gelen grizu kaynakli patlamadan yarali olarak arkadaslari tarafindan kurtarilip hastaneye kaldirilan, günlerce baygin kalmasinin yani sira geçici hafiza kaybi da yasayan madenci Umut Günes, kendisi gibi patlamadan yarali kurtulan madenci arkadaslariyla beraber deprem bölgesinde gönüllü olarak arama-kurtarma çalismalarina katildi.

Evli ve bir çocuk babasi olan Günes, amirlerinin, "Sen yeni kazadan kurtuldun, gitme" demesine ragmen deprem bölgesine gönüllü olarak gitti. Kahramanmaras’ta görev alan ve günler süren çalismalarin ardindan memleketi Bartin’a dönen Günes, benzer afetler olmasi durumunda da göreve kosa kosa gideceklerini söyledi.



"48 saat içerisinde yaklasik 1,5-2 saat uyuyabildik"

Deprem bölgesindeki ilk 48 saat içinde sadece 1,5 saat uyuduklarini kaydeden Günes, "Deprem oldu denildikten sonra biz is yerimize gittik. Is yerine haber gelmis ekip istiyorlar diye. Biz facianin büyüklügünü bilmiyorduk. Biz adimizi ilk günden gönüllü olarak yazdirdik. Ilk ekipte göndermediler bizi. Ertesi gün biz ikinci ekiple beraber gittik. Madendeki kaza aklima geldi. Yani canlar yanmasin diye ugrastik, didindik. O duygular içerisindeydik, o duygular yüzünden oradaydik. Biz gece saatlerinde vardik oraya. Gece saatlerinde çalismaya basladik. 48 saat içerisinde yaklasik 1,5-2 saat falan uyuyabildik. Ona da uyku denilirse tabii. Saatler önemli, ulasabilecegimiz en yakin insanlara ulastik. Yapabilecegimizin en iyisini yapmaya çalistik. Ben kendim canli çikartmayi çok isterdim. Arkadaslardan gördüm. Mutlu oluyor insan, umudu artiyor. Daha çok çalismak istiyor" diye konustu.

42 madencinin hayatini kaybettigi patlama sonrasinda bayginlik geçirdigini ve arkadaslarinin kendisini yeryüzüne çikardigini da anlatan Günes, "14 Ekim’de eksi 300 kotta bize deprem oldugunu söylediler agabeylerimiz, ustalarimiz korkmamamiz için. Biz maskelerimizi taktik yola çiktik, duman yakaladi. Biz orada 3 arkadas düsüp bayilmisiz. Arkadaslarimiz sag olsunlar bizi geride birakmamislar. Maske istasyonuna gidip maskelerini degistirip geri o dumanin içine gelip bizi almislar. Yani büyük cesaret isi. Sag olsunlar, var olsunlar. Bizim madencilikte bir kural vardir, geride adam birakilmaz. Hafizami kaybetmistim, yani çocugumun adini hatirlamiyordum. Esimin adini hatirlamiyordum. Annemin, babamin adini hatirlamiyordum. Ondan sonra bizi normal odaya aldiklarinda televizyon kapaliydi. Bana ne oldugunu sordugumda trafik kazasi geçirdigimi, o yüzden orada oldugumu söylediler. Benim yine haberim yoktu. Ben televizyonu açtirdim orada güç bela. Haberi gördüm, ondan sonra madene tekrar geri gitmek istedim. Arkadaslarimi kurtarmak istemistim. Ama çok geçti, üzerinden 4 gün geçmisti. Gidemedim, kendi istegimle ben hastaneden ayrildim; dayanamadigim için, duramadigim için" ifadelerini kullandi.

"Biz yine kosa kosa can feda gideriz"

Kendisine kazadan yeni kurtuldugu için deprem bölgesine gitmemesi söylenen Günes, bu durumu kendine yakistiramayacagini ve vicdan azabi çekecegini belirtip, su sekilde konustu:

"Seflerimizden, amirlerimizden Allah razi olsun. Ben ismimi yazdirdim gönüllü olarak. Benim ismimi sildirmisler. Sen gitme, sen daha kazadan yeni kurtuldun dediler. Ben yine de gidecegim dedim. Sag olsunlar kirmadilar. Ben burada kalsaydim vicdan azabi çekerdim. Kendime yakistiramazdim. Çünkü yeni kazadan çiktigimiz için ne oldugunu biliyoruz. Ailelerin perisanligini biliyoruz. Kendimi oraya atmak istedim. Gitmek istedim ve gittim. Allah korusun yine böyle bir sey olursa biz yine her zaman dedigimiz gibi devletimizin, milletimizin yanindayiz. Biz yine kosa kosa can feda gideriz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile