Amasya'da Koyun Sürülerinin Yayla Göçü Erken Basladi

Amasya'da Koyun Sürülerinin Yayla Göçü Erken Basladi

Amasya’nin Tasova ilçesinde mevsim normallerinin üstünde artan sicakliklar nedeniyle koyun sürülerinin yaylaya göçü bir ay erkenden basladi. Sürülerin renkli yolculugu havadan dronla görüntülendi.

Amasya’da hava sicakliklari 30 dereceyi gördü. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sicakliklari sebebiyle yaylaya göç de erken basladi.

Besiciler hayvanlarini yaz boyunca yüksek rakimli arazilerde otlatarak verimliligi artirmayi hedefliyor.

Tasova’da hayvancilik yapan Recep Tas (44) havalarin isinmasiyla birlikte kendilerine ait 500 koyun ile birlikte Akdag Basyurt Yaylasi’na ulasabilmek için yola çikti. Koyun sürülerin yolculugu 24 saat sürdü.

“Bu sene havalarin kurak olmasindan dolayi 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldik”

Dedelerinden kalan çobanlik meslegi devam ettiren Recep Tas, “Bu sene havalarin kurak olmasindan dolayi 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldik. Nasip bundan sonrasi. Yolculugumuz 24 saat sürecek. Zorlanmamak olur mu? Uykusuzlugu var, yol yürümesi var. Muhakkak her meslegin bir zorlugu vardir” dedi.

Koyunlarinin sürü halinde yaylaya göç etmesinin dedelerinden gelen bir gelenek oldugunu anlatan Tas, “Dedelerimizden sonra babam yapmis bu isi. Ondan sonra biz yapmaktayiz. Bizim çocuklarimiz yapacak bu isi. Yaylada Ekim ayinin 15’ine kadar durmamiz gerekiyor. Ondan sonra ayni tekrar bu sekilde buraya inecegiz” diye konustu.



“Orta Asya’dan beri göç halindeyiz, Yörük’tür kökenimiz”

Göçebe geleneginin kökeninin Orta Asya’ya dayandigini hatirlatan Besici Samil Soyal da “Orta Asya’dan beri göç halindeyiz. Kökenimiz Yörük’tür. Bu sene de havalarin kurak gitmesinden dolayi hayvanlarimizi biraz erken yaylaya yolculuk yaptirdik. Yayla adi üzerinde mera alani. Burada insanlarimiz sonuçta tarim arazisinde yapiyor. Ama mera alani oldugu zaman yayilim, hava degisimi var. Burada koyunlar agrima yapiyor ama yaylada agrima yapmiyor soguk. Sagim yapmak isteyen sagimini yaparak peynirini ve sütünü aliyor” seklinde konustu.

Yaptiklari isin günden güne kaybolduguna dikkat çeken Soyal, “Devletimiz acil bu ise destek vermesi lazim. Ne gerekiyorsa onu yapmasi lazim. Yani küpe parasi veriyor devletimiz, yillik 100 lira hayvan basi. Ama bu yeterli gelmiyor. ’Devletimiz bize sigorta versin, maas versin, hayvanciligimiz 100 ise 200-300 yapalim’ seklinde hayvancilarimizin talepleri var” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile