Saraydüzü Kışla Binasında gerçekleştirilen konferansa, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan konuşmacı olarak katıldı.
Amasya Tamimi'nin Türk istiklal mücadeleleri tarihinde, Türk demokrasi tarihinde ve milli kimliğin inşası yönünde çok önemli yere sahip olduğunu belirten Çağlayan, Amasya'nın milli mücadele döneminde üstelendiği rolü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'ya gelişini ve Amasya Tamimi'nin ilan ediliş süreci hakkında bilgi verdi.
Milli mücadele fikrinin İstanbul'da doğup Samsun'da eyleme dönüştüğünü, Havza'da çok önemli günler geçirildiğini, stratejinin fikre, belgeye, kadroya dönüştüğü yerin ise Amasya olduğunu ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
''Bizler tarihe yön vermiş, tarihin ana eksenini oluşturmuş bir milletiz. Milli mücadele diye tanımladığımız dönem Haçlı seferlerin belki de son büyük perdesidir ve bu çerçevede milli mücadele bizim hafife alamayacağımız, unutma imkanımızın olmadığı bir mücadelenin adıdır. Bu büyük mücadelede Amasya çok önemli rol oynamıştır. Amasyalılar böyle şerefli bir mücadelede hayati rol oynamış olmanın gururunu her daim yüreklerinde hissetmeliler ve bu onuru çocuklarına aktarabilmeliler.''
Amasyalıların, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü canı gönülden sahiplendiklerinin altını çizen Çaylayan, ''Dönemin Amasya valisi, belediye başkanı, müftüsü ve diğer eşraf Mustafa Kemal Paşa'yı büyük bir sıcakkanlılık içerisinde karşılamışlardır. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bizzat Müftü Efendi başkanlığında kurulmuştur. Amasya, Mustafa Kemal ve onun şahsında Türk milletine sahip çıkmıştır. Amasya tarihine, inançlarına ve kimliğine sahip çıkmıştır'' dedi.
Konferansı, Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Garnizon Komutanı Ufuk Uras, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş takip etti.
Amasya'da 'Milli Mücadelede Amasya'' Konferansı
Amasya Üniversitesince "Milli Mücadelede Amasya'' konulu konferans düzenlendi.