Amasya'da Son 19 Yilda 4 Baraj Ve 2 Gölet Insa Edildi

Amasya'da Son 19 Yilda 4 Baraj Ve 2 Gölet Insa Edildi

Karadeniz ve ülke tariminin en önemli illerinden olan Amasya’da ziraatin daha da gelismesi için son 19 yilda 850 milyon 49 bin 114 liralik yatirim yapilarak 4 baraj ve 2 gölet insa edildi.

43,50 metre yüksekligindeki Duruca Baraji ile bin 110 dekar arazi, Degirmendere Baraji ile 2 bin 420 dekar, Yassiçal Baraji ile de 960 dekar zirai araziyi suya kavustu. Ayrica 55 metre yüksekliginde ve 1,75 milyon metreküp su biriktirme hacimli Ziyaret Baraji hizmete alindi.

Tarim ve Orman Bakanligi, kentin su kaynaklarini degerlendirmek için yeni baraj ve göletlerin insasina devam ediyor. Su anda Aydinca Baraji, Gümüshaciköy Beden Baraji, Gümüshaciköy Saraycik Baraji ve Ziyaret Saraycik Baraji’nin yapim çalismalari sürüyor. Baraj ve gölet çalismalarinin yaninda düsük maliyet ve daha az su kaybi saglayacak olan yeralti baraji insa çalismalari kapsaminda ilde 2 adet depolama tesisi çalismalari ilerliyor.

Son 19 yilda insa edilen sulama projeleri kapsaminda 11 sulama tesisiyle 124 bin 710 dekar zirai araziyi sulamaya açildi. Böylece topraklar daha bereketli hale dönüstürüldü. Çiftçilere yillik 76 milyon TL ilave zirai gelir artisi saglandi.

63 bin 40 dekar araziyi sulayacak 4 adet sulama tesisi olan Aydinca Baraji Sulamasi, Geldingen Ovasi Sulamasi 3. kisim, Gümüshaciköy Beden Baraji Sulamasi ve Gümüshaciköy Saraycik Baraji Sulamasi) insaat safhasinda. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Amasya, zirai üretimde ülkenin söz sahibi illerinden biri olacak.

Son 19 yilda tamamlanan 68 adet taskin koruma tesisiyle sehir merkezi ile 85 yerlesim yeri ve bin 725 dekar arazinin taskin kontrolü saglandi. 1 adet taskin koruma tesisinin de insaat çalismalari devam ediyor.

2003 yilindan bugüne kadar arazi toplulastirma ve tarla içi gelistirme hizmetleri kapsaminda 7 adet is tamamlanarak 733 bin 613 dekar alanda arazi toplulastirma tescili yapildi. Ilde 107 adet yerlesim birimi arazi toplulastirmasindan faydalandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile