Amasya'dan 1,5 Asirlik Ramazan Gelenegi Açiklamasi 'Sepet Sallama'

Amasya'dan 1,5 Asirlik Ramazan Gelenegi Açiklamasi 'Sepet Sallama'

Amasya’nin Tasova ilçesine bagli Alpaslan köyünde Ramazan aylarinda çocuklari sevindiren "Sepet Sallama" gelenegi 1,5 asirdan fazla süredir yasatiliyor. Ramazan ayinin ortasinda sokaklari dolasan çocuklar için evlerden sarkitilan sepetlere hediyeler konuluyor. Böylece çocuklara Ramazan sevinci ve paylasma kültürü asilaniyor.

Tarim ve hayvancilikla geçimin saglandigi köyde tek katli evlerin çatisindan sarkitilan sepetlere hane sahipleri evlerinde hediyelik yiyecek ne varsa ekliyor. Simdilerde bu gelenek daha çok çocuklarin sevdigi kek, çikolata, seker, meyve suyu ve ceviz gibi yiyeceklerin sepetle posetlere konulmasiyla yasatiliyor. 150 yili asan renkli gelenegi Alpaslan Ilk-Ortaokulu ögretmen ve ögrencileri aksam saatinde yaptiklari etkinlikle sürdürdü. Okul müdürü Bahadir Gerdan, gelenegin yasatilmasi gerektigini ögrencilerine söyledi.

Çocuklar ellerine aldiklari sepet ve posetlerle kapi kapi gezerek "Sepet Sallama" geleneginin keyfini çikardi.

Çocukluk dönemindeki ayni heyecani yasayan 33 yasindaki Ridvan Torun, “Dedelerimizin, ninelerimizin bize ögrettigi bu gelenek Ramazan ayinin her 15’inci gecesinde coskuyla tüm köydeki ailelerin çoluk, çocuk bir araya gelerek ev ev gezdigi, çocuklarin ’Sepet Sallama’ adi altinda yaptigi bir etkinlik. Geleneksel olarak düzenli bir sekilde 151 yildir devam eden bir etkinligimizdir” dedi.



“Sepet Sallama gecesini gördügüm için Allah’a sükrediyorum”

30 yildir bakkal isleten Recep Torun ise “50 yildir çocuklarimizla beraber bu gelenegi yasiyoruz. Annelerimizin anlattigina göre 151’inci yilini kutladigimiz bu ’Sepet Sallama’ gecesini gördügüm için Allah’a sükrediyorum. Annemin anlattigina göre büyüklerimiz sepeti damlardan uzatirlarmis. Sepet Sallama gelenegi yukari köyden yani Zuday’dan bize bu zamana kadar anneannelerimizden gelen bir gelenek” diye konustu.

70 yasindaki Güllü Cesur küçüklügünden beri katildigi gelenegin yasatilmasinin mutlulugunu anlatirken 74 yasindaki Türkan Torun ise “Çorap, para, öteberi veriyoruz. Çocuklar seviniyor. Annem öleli 30 yili geçti. Annemden öncede vardi bu gelenek. Kapiyi açarlar, kapidan atarlar içeri, sende artik ne koyarsan koy. Ceviz koyulur, elma koyulur” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile