'Amasya Etli Çiçek Bamyasi Yemegi' Cografi Isaretle Tescillendi

Amasya’nin yöresel lezzetlerinden, "Amasya etli çiçek bamyasi yemegi", Türk Patent ve Marka Kurumunca cografi isaret belgesiyle tescillendi.

Amasya Valiligi ve Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi (YHKB) girisimleriyle cografi isaret tescili yapilan "Amasya etli çiçek bamyasi yemegi"nin tanitimi amaciyla kentteki bir otelde program düzenlendi.

Vali Mustafa Masatli, burada yaptigi konusmada, cografi isaretlerin son derece önemli oldugunu söyledi.

Kadim bir kültüre sahip Amasya'da tarihin pek çok dokusunu her yani ve yönüyle görmenin mümkün oldugunu dile getiren Masatli, söyle devam etti:

"Tabii bu tarihi dokunun yaninda bir yasam tarzi, yeme içme aliskanligi ve buna bagli gelismis bir yasam kültürü mevcuttur. Her yil ilimize gelen yüz binlerce turist, önemli kültürel degerlerimizi ziyaret ediyor ve ilimizde konakliyor. Tabii ki bu durumun özellikle dünyanin en büyük sektörü olan gastronomi turizmiyle de desteklenmesi gerekiyor. Geçen yil göreve geldigimizde ilimizin 4 cografi isaret tescili bulunmaktaydi. Bizler YHKB ve Belediye Baskanligimizla basta gastronomi agirlikli olmak üzere ilimize ait cografi isaretlerin artirilmasi yönünde çalismalarimiza basladik. Bu çalismalarimizin sonucunda birkaç ay önce baklali dolma ve Amasya çöregini ilimize tescillemis olduk."

Kültür ve tarih turizminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasinda yer alan Amasya'nin gastronomi alaninda da genis bir yelpazeye sahip oldugunu anlatan Masatli, "Tescil sayimizi 8'e yükseltmis bulunmaktayiz. Kismet olursa birkaç hafta sonra toyga çorbasinin da tanitimini yapacagiz. Önemli olan bulundugumuz, hizmet ettigimiz yere bir seyler katmak. Çalismamizi, bütün enerjimizi ve gücümüzü bu yöne sevk etmemiz gerektigine inaniyorum. Sahip oldugumuz 8 cografi isaret tesciliyle yetinmiyoruz. Devam eden 22 cografi isaret çalismamiz daha bulunmaktadir." ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan cografi isareti alinan Amasya'ya özgü etli çiçek bamyasi yemeginin yapimina iliskin sunum yapildi. Daha sonra Vali Masatli ve katilimcilar, yemegin tadina bakti.

Programa Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari ile davetliler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile