Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz Açıklaması

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, aşılamanın çocuklar için yaşamsal öneme sahip olduğunu bildirdi.

Nergiz, Aşı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, aşının önemine vurgu yaptı.

Aşı olmadığını için her yıl çeşitli hastalıklara yakalanan birlerce çocuğun öldüğünü anımsatan Nergiz, şunlar kaydetti:

"Dünyada her yıl difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmektedir. Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmektedir. Yeni doğan tetanosu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 880 bin çocuk ölmektedir. Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir. Oysa ki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır. Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır."

Büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığının 1977 yılından itibaren dünya üzerinden tamamen yok edildiğini hatırlatan Nergiz, öte yandan çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci hastalığının yok edilme aşamasına getirildiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi 21 Haziran 2002 tarihinde "Poliodan Arındırılmış Bölge" ilan ettiğini kaydetti.

Nergiz, ülkemizde yılda 30 binin üzerinde kızamık vakası görülürken 2007 yılından sonra ülkemizde kızamık hastalığının görülmediğini ve yapılan aşı uygulamasıyla, her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünün engellendiğini bildirdi.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: İsmail Çimen
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile