Amasya'nin 'Etli Çiçek Bamyasi Yemegi' Cografi Isaret Aldi

Amasya'nin 'Etli Çiçek Bamyasi Yemegi' Cografi Isaret Aldi

Amasya’nin meshur ‘etli çiçek bamyasi yemegi’, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca cografi isaret belgesiyle tescillendi.

Yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafindan çiçegiyle birlikte toplanip igne yardimiyla tek tek ipe dizilerek kurumaya birakilan cografi isaret tescilli minik bamyalar taze tüketildigi gibi soguk kis günlerinde de özenle saklaniyor. Çiçeginin sari rengi ve parasal degerini hiç yitirmedigi için ‘çeyrek altin’ olarak adlandirilan bu ürün bagisiklik sistemini güçlendirici etkisiyle de ilgi görüyor.

Kentteki 4 olan cografi isaret tescili ürün sayisini baklali dolma ve Amasya çöregi ile önce 6’ya simdi de etli çiçek bamyasi yemegi ve toyga çorbasi ile 8’e çikardiklarini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Bununla yetinmiyoruz. Devam eden 22 tane daha cografi isaret çalismamiz bulunmaktadir. Kismet olursa 2022 yili içerisinde diger 22 tane cografi isaretimizi de tescil ettirerek cografi isaret sayimizi 30’a çikaracagiz” dedi.

Cografi isaret tescil belgesi Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmaci ve Tasova Kaymakami Ahmet Gökcecik’in yer aldigi programda Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi (YHKB) Müdürü Mustafa Örgüt’e verildi.

Törenin sonunda etli çiçek bamyasi yemegi konuklara ikram edildi.

Toplamasi mesakkatli ve besin degeri yüksek olan çiçek bamyasinin yasi ve kurusunun yemegini yaptiklarina deginen asçi Murat Devek ise “Et, kuru sogan ve salça ekleyerek yaptigimiz etli çiçek bamyasi yemegini misafirlerimize sunuyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile