Büyük Kızılca köyündeki dağıtım törenine Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğlu, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ünek, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, diğer yetkililer köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Ovasaray Köyü Muhtarı Mehmet Burcu, hizmete sunulan projeyle köylerin daha temiz bir ortama kavuşacağını söyledi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu ise konuşmasında, idari yapılarında yeni bir müdürlük olan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün kurulduğunu ve bir yıl önce Amasya ilinin köylerinde evsel katı atıkların toplanması projesinin başlatıldığını dile getirdi.
Aykutlu, proje kapsamında 15 adet çöp toplama kamyonu, 5 adet hidrolik yükleyici, 2650 adet konteyner, 8 adet lift aracı ve 1 adet hizmet aracının hizmete sunulduğunu belirterek katkılarından dolayı Vali Çomaktekin’e ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Belediye Başkanı Cafer Özdemir de sunulan hizmetlerin devam edeceğini ve köylülerin ihtiyaçları doğrultusunda daima yanlarında olduklarını vurguladı.
Köylerdeki çöp toplama hizmetlerinin yakın zamana kadar sorun olduğunu anımsatan Vali Çomaktekin, “Birde 18 belde belediyesi kapanınca ve bu belediyelerin yürütmüş oldukları hizmetlerde İl Özel İdaresi’ne devredilince, belediye teşkilatı olan köylerimizde büyük bir ihtiyaç ortaya çıktı. Bu hizmetin sunulmasında bir başıboşluk vardı. Haklı olarak köy muhtarlarımız ve beraberindeki vatandaşlarımız sürekli Valiliğimizi ve İl Özel İdaresi’ni ziyaret ettiklerinde bu sorunlarını bize intikal ettiriyorlardı. Tabiatın ve derelerin kirlenmemesi gerekiyor. Kırsal alanın temiz olması ve burada yaşayan vatandaşlarımızın da temiz bir çevrede hayatlarını sürdürmesi çok önemliydi. Bugün sağlanan başarı bir sistem kurulmasıdır. Yani İl Özel İdaresi kapsamındaki alanlardan çöpü alacak şube, teşkilat, görevliler, çöpün ne zaman ve hangi araçlarla alınacağı bellidir. Köylümüzün kırsal alanda rastgele tabiata doğrudan doğruya zarar veren çöplerini toprağa, dere kenarlarına, yol kenarlarına bırakmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz tarafından sağlanan konteynerlere çöplerini bırakacaklardır” diye konuştu.
Toplum yararına çalışma programı kapsamında sadece temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere Mayıs ayından itibaren 750 işçinin çalıştırılacağını anlatan Çomaktekin, "Büyük çoğunluğu kırsal alandaki çöp toplama işlerinde istihdam edilecektir. Kurulu bir sistem dahilinde ve kurumsallaşmasını da sağlayıp 7 köyde açılış yapıyoruz. Bu çöpleri düzenli bir şekilde toplayarak köylülerimizin önemli bir ihtiyacını gidermiş olacağız. Köylümüz bu konuda bize yardımcı oluyor. Bu sorunun zararlarını ve sıkıntılarını bildikleri için sürekli yanımıza gelip bunu intikal ettiriyorlardı. Biz bu konuda kendilerinden daha fazla hassasiyet göstermelerini talep ediyoruz. Bu çalışmanın bu aşamaya gelmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanımızın önemli katkıları oldu. Yaklaşık bir ay önce Ankara’ya giderek çöp toplama kamyonlarını ve çöp konteynerlerini Bakanımızdan teslim aldık. İl Özel İdaresi bütçesi dahilinde bu alanda konteyner ve araç alımlarına devam edeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bu açıdan şükranlarımı sunuyorum. Bu çalışmalarda desteği olan Amasya Belediyesine, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize ve çalışma arkadaşlarına, İl Genel Meclis Başkanımıza hassasiyetleri ve desteklerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum. Bu çalışmaların ilimize hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.
Amasya'nın Köylerine ‘Temiz Çevrem'Desteği
Amasya’da ‘Temiz Çevrem’ programı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Amasya İl Özel İdaresine hibe edilen çöp toplama araçları köylere dağıtıldı.