'Ambalaj Atiklarinin Kontrolü Yönetmeligi' Resmi Gazete'de Yayimlandi

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, plastik posetler, ambalajlar için geri dönüsüm ve geri kazanim hedefleri ile depozito uygulamasina dair idari, mali ve teknik usul ve esaslar düzenlendi Buna göre, depozito yönetim sisteminin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar, Türkiye Çevre Ajansi tarafindan belirlenecek, Ajans 'depozito sistem yöneticisi' olarak faaliyet gösterecek.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, Sifir Atik Projesi çalismalari, 2872 sayili Çevre Kanunu'nda yapilan revizyonlar, 7261 sayili Kanun ile Türkiye Çevre Ajansinin kurulmasi ile çevre mevzuati uygulamalarindaki gelismelere uyum saglanmasi için hazirlanan "Ambalaj Atiklarinin Kontrolü Yönetmeligi" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Sürdürülebilir sekilde çevrenin korunmasi ve gelistirilmesi amaciyla düzenlenen yönetmelikle, ambalaj atiklarinin olusumunun önlenmesi, önlenemeyen ambalaj atiklarinin yeniden kullanimi, geri dönüsüm ve geri kazanim yöntemleri ile bertaraf edilecek miktarinin azaltilmasi, ambalaj ve ambalaj atiklarinin depozito yönetim sistemi ve sifir atik yönetim sistemi dahil belirli bir yönetim sistemi içinde yönetilmesi, depozito yönetim sisteminin uygulanmasi, Türkiye Çevre Ajansinin ambalaj ve ambalaj atiklarinin yönetimindeki görev ve yetkileri dogrultusunda gösterecegi faaliyetlere yönelik, strateji ve politikalar ile idari, mali ve teknik usul ve esaslar belirlendi.

Yönetmelik uyarinca ambalaj atiklarinin Sifir Atik Yönetmeligi hükümleri esas alinarak sifir atik yönetim sistemi dahilinde toplanmasi, ambalaj atiklarinin öncelikle maddesel geri dönüsümünün saglanmasi esas olacak, maddesel geri dönüsümünün ekonomik ve/veya teknik nedenlerle mümkün olmamasi durumunda enerji kaynagi olarak kullanimi son tercih olmak üzere diger geri kazanim islemleri uygulanacak.

- "Sorumluluk paylasimi yapilacak"

Ambalajlarin üretimi ve kullaniminda öncelikle yeniden kullanima uygun, geri dönüstürülebilir ambalajlarin tercih edilmesi, ambalaj atiklarinin yeniden kullanima veya geri kazanim sürecine dahil edilmesi ve geri kazanilmis malzemelerin kullanimlarinin saglanarak ülke ekonomisine kazandirilmasi esas olacak.

Ambalaj ve ambalaj atiklarinin yönetimine yönelik ulusal ölçekli strateji ve politikalarin belirlenmesinde ve uygulanmasinda genisletilmis üretici sorumlulugu ilkesi ve "kirleten öder" ilkesi uygulamalarina uyum esasiyla, ambalaj atiklarinin kullanilan malzemeye ve olustugu kaynaga bakilmaksizin sifir atik ilkelerine uyumlu olarak yönetilmesi saglanacak.

"Genisletilmis üretici sorumlulugu" kapsaminda ambalaj üreticileri, piyasaya sürenler ve tedarikçiler ile satis noktalari ve ilgili diger paydaslar için sorumluluk paylasimi yapilacak.

Plastik posetlerden kaynaklanan çevre kirliliginin önlenmesi amaciyla plastik poset kullaniminin azaltilmasina yönelik ücretlendirme uygulamasi ile yillik kisi basina kullanilan adedin 31 Aralik 2025'e kadar 40 adedi asmayacak sekilde azaltilmasini saglayacak önlemler alinacak ve düzenlemelerde bulunulacak.

- Türkiye Çevre Ajansi "depozito sistem yöneticisi" olarak faaliyet gösterecek

Depozito yönetim sisteminin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar, Türkiye Çevre Ajansi tarafindan belirlenecek.

Bu kapsamda Bakanlik tarafindan belirlenen politika ve stratejiler dogrultusunda Ajans, "depozito sistem yöneticisi" olarak, depozito yönetim sisteminin kurulmasi ve isletilmesine, sistemde yer alan tüm paydaslarin ve bunlarin yükümlülüklerinin belirlenmesine, izin, onay ve yetki verme islemlerine, sistemin takip ve kontrolünün saglanmasina iliskin idari, mali ve teknik hususlari düzenlemekle ve yönetilmesini saglamakla görevli ve yetkili olacak.

Zorunlu depozito yönetim sistemi uygulamalarina 1 Ocak 2022'den itibaren cam, pet ve alüminyum içecek ambalajlari öncelikli olmak üzere baslanilmasi esasi da düzenlendi.

Bu kapsamda depozito yönetim sistemine yönelik degerlendirme ve düzenlemeler de Türkiye Çevre Ajansi tarafindan yapilacak.

Yönetmelige eklenen geçici madde ile belediyelerin mevcut ambalaj atiklari yönetim plani uygulamalari, Sifir Atik Yönetmeligi'nde öngörülen geçis takvimi dogrultusunda sifir atik yönetim sistemi uygulamalarina geçislerine kadar sürdürülmeye devam edecek.

Mevcut ambalaj atigi toplama-ayirma ve geri kazanim tesisleri, Bakanlikça bu yönde yeniden düzenleme yapilincaya kadar faaliyetlerine devam edebilecek.

Piyasaya süren isletmelerin ve mevcut yetkilendirilmis kuruluslarin yürürlükten kaldirilan Ambalaj Atiklarinin Kontrolü Yönetmeligi'nden kalan geri dönüsüm ve/veya geri kazanim hedeflerine yönelik yükümlülükleri, Bakanlikça ayrica belirlenecek usul ve esaslar dogrultusunda gerçeklestirilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile