Izmir Kent Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocukluk çaginda tedavisi ameliyatla mümkün olan bazi hastaliklar ve dogru ameliyat zamanlari ile ilgili bilgi verdi. Anne babalarin “ameliyat” sözcügünü duyar duymaz ciddi endiseye kapildiklarini, ameliyat için en dogru zamanin ne oldugunu bilememekten de bu endisenin katlandigini kaydeden Doç. Dr. Özdemir, çocukluk çaginin sik görülen cerrahi hastaliklari arasinda, kasik fitigi, su fitigi, inmemis testis ve hipospadiasin sayilabilecegini ifade etti.
Özdemir, söyle devam etti:
"Bu hastaliklar arasinda en sik görülen kasik fitigidir. Yetiskinlerden farkli olarak dogustan gelen bir hastaliktir. Bu nedenle genellikle erken bebeklik döneminde fark edilir. Zamaninda dogan bebeklerin ortalama yüzde 3-5’inde kasik fitigi vardir. Prematürelerde daha yüksek orandadir. Kasik fitigi, acil degilse bile acele bir sekilde ameliyat edilmesi gereken bir durumdur. Teshis konur konmaz ameliyat planlanmalidir. Çünkü kasik fitiginin bogulma riski vardir. Fitik bogulmasi, erkek çocuklarda barsak delinmesi, kiz çocuklarda ise yumurtalik kaybina neden olabilecek kadar önemli bir risktir. Su fitigi, dogumdan itibaren testisin etrafinda su toplanmasi durumudur. Genellikle torbada sislik seklinde görülür. Bir çocuk cerrahi tarafindan, kasik fitigi olmadigi, su fitigi oldugu belirlendikten sonra, 1.5-2 yasa kadar kendiliginden geçmesi beklenir. Eger geçmezse, ameliyat edilmelidir."
“Prematürelerin yüzde 30’unda görülüyor”
Inmemis testis durumunun zamaninda dogmus bebeklerin yüzde 3’ünde görüldügünü belirten Doç. Dr. Özdemir, “Bu durum prematürelerin yüzde 30’unda karsimiza çikar. 6 ay civarinda görülme sikligi ise yüzde 1’e düser. Dolayisi ile dogumdan sonraki 6 ay testisin kendiliginden inme ihtimali oldugu için bebekler ameliyat edilmezler. 6 aylikken testis torbaya inmemisse, ameliyat ile indirilmelidir. Ameliyat edilmeyen inmemis testis; ileride testis kanseri gelisimi, testisin bozulup fonksiyonu yitirmesi, travmaya yatkinlik, iki tarafli olmasi durumunda kisirlik gibi sorunlara yol açar” diye konustu.
Hipspadias sorunu
Doç. Dr. Özdemir, çocukluk çaginda sik görülen cerrahi hastaliklardan birinin de hipospadias sorunu (yarim sünnet) oldugunu söyledi.
Bunun, yaklasik 300 erkek çocukta 1 görülen penis bozuklugu oldugunu ifade eden Doç. Dr. Özdemir sözlerini söyle sürdürdü: “Agir ve hafif formlari vardir. Bazen penis egriligi de eslik eder. Hipospadias bazen tek seansta düzeltilebilirken, bazen birkaç ameliyat gerekebilir. Hipospadias ameliyati için en uygun dönem bebeklik dönemidir. Genellikle ilk ameliyatin bebek 6-12 aylikken yapilmasi uygundur. Ikinci bir ameliyat gerekirse de, yine 2 yastan önce yapilip çocuklarin cinsel kimliklerini kazandiklari yaklasik 3 yas civari baslayan ‘fallik dönem’ öncesinde cerrahi tedavinin tamamlanmasi amaçlanir. Bu ameliyatlar da günübirlik olarak yapilir, ameliyati yapilan çocuk birkaç saat sonra evine gider.”
Ameliyat Zamani, Dogru Tani Kadar Önemli
Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocukluk çaginda sik görülen kasik fitigi, su fitigi, inmemis testis ve yarim sünnet (hipospadias) gibi cerrahi hastaliklarin ameliyat planlamalarinda “zaman” faktörüne dikkat çekti. Bu hastaliklarin bazilarinda hemen ameliyat, bazilarinda beklemenin gerektigini belirten Doç. Dr. Özdemir, “Bu hastaliklarda taninin dogru olmasi kadar ameliyat zamanlamasi da önemlidir” dedi.