Trabzon'da turizmci Elif Çakiroglu, 2 yil önce gittigi Amerika'da gördügü ve memleketinde uyguladigi dikey tarim sistemiyle süs bitkileri ve sebze yetistiriyor.
Turizm acente isletmecisi Çakiroglu, Kasim 2019'da Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasinin düzenledigi gezi kapsaminda gittigi Amerika'da, dikey tarim sistemiyle tanisti.
Kovid-19 salgini döneminde uygulanan kisitlamalar sebebiyle meslegini yapamayan 2 çocuk annesi Çakiroglu, evinde geçirdigi zamani verimli hale getirebilmek için dikey tarim sistemi kurmaya karar verdi.
Sistem konusunda arastirmalar yapan, Tarim ve Orman Il Müdürlügünden de uzman destegi alan Çakiroglu, Yomra ilçesindeki arazilerine, topraksiz tarim uygulamalarindan biri olan sistem için gerekli 2 konteyner kurdu.
Çakiroglu, enerjisini günes panellerinden alarak çalisan konteynerlerde süs bitkileri ve bazi sebzelerin üretimine basladi.
Ürünlerin sulanmasi, havalandirilmasi ve isitilmasi gibi islemlerinin otomasyon sayesinde yapilan dikey tarim sistemiyle Çakiroglu, konteynere gitmeden de cep telefonu ya da tablet üzerinden ürünlerin gelisimini takip edebiliyor.
45 yasindaki Elif Çakiroglu, AA muhabirine, sistem üzerinde ilk, maydanoz yetistirmek için çalismalar yaptiklarini, daha sonra süs bitkileri, seker otu, feslegen, fasulye, marul, kabak ve salatalik gibi ürünler yetistirmeye basladiklarini söyledi.
Çakiroglu, 6 kisilik ekiple çalismalari sürdürdüklerini belirterek, "Nane, fasulye, feslegen gibi ürünler çok karli, bodur fasulye de çok güzel yetisiyor. Ar-Ge çalismalarimiz halen devam ediyor. Su anda seker otuyla ilgili bir arastirma yapiyoruz." dedi.
Günes panellerinin elektrik maliyetini karsiladigini kaydeden Çakiroglu, söyle devam etti:
"Konteynerler 300 bin liraya mal oldu ama 5 yil içerisinde ürünlerimiz sayesinde bu miktari kazanmayi hedefliyoruz. Çiftçiler için en güzel yani, insan gücünü kullanmiyoruz. Çiftçi, burayi ektikten 15 gün sonra ürünü hasat için geliyor. Sistemi otomasyon üzerinden yönlendirebildigimiz için sicaklik gibi ayarlarin yani sira bitkinin her türlü gelisimini de kameralardan izleyebiliyoruz."
Çakiroglu, sistemi gelistirerek Trabzon'da bitki fabrikasi kurmayi hedefledigini de dile getirerek, "Fabrikada feslegen yetistirmek istiyorum, bunun hayalini kuruyorum. Bunun için girisim ve basvurularimiz var. Bir bankaya proje destek kredisine basvurduk. Bu konuda da sürecimiz yürüyor. Ayrica fabrika içerisinde doku kültürü laboratuvarini da kurmayi planliyoruz." diye konustu.
Il Tarim ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ise akilli tarim ya da indoor tarim olarak da bilinen sistemin, tarimda son teknoloji oldugunu belirterek, girisimci Çakiroglu'nun, tamamen konteyner ortaminda sebze ve süs bitkisi yetistirmek için iki yildir yogun çaba sarf ettigini söyledi.
Çakiroglu'nun Ar-Ge çalismasinin, kapasitesi küçük ortamlarda da ürün yetistirilmesine güzel bir örnek oldugunu kaydeden Gülbay, "Elif Hanim, Trabzon'da bu sistemi uygulayan ilk girisimcimiz olarak bir rol model oldu. Bizler de elimizden gelen destegi kendisine saglamaya çalistik. Sistemde basarili da oldular. Umarim ilerleyen dönemlerde Trabzon'da kurulmasini planladigi bitki fabrikasinin da temellerini atar." dedi.
Amerika'da Gördügü Dikey Tarim Sistemini Trabzon'da Hayata Geçirdi
Girisimci Elif Çakiroglu: 'Çiftçiler için en güzel yani, insan gücünü kullanmiyoruz. Çiftçi, burayi ektikten 15 gün sonra ürünü hasat için geliyor. Sistemi otomasyon üzerinden yönlendirebildigimiz için sicaklik gibi ayarlarin yani sira bitkinin her türlü gelisimini de kameralardan izleyebiliyoruz'