Amerika'dan Geldiler, Tüm Imkanlarini Köydeki Çocuklar Için Seferber Ettiler

Amerika'dan Geldiler, Tüm Imkanlarini Köydeki Çocuklar Için Seferber Ettiler

Turizm kenti Mugla’nin Fethiye ilçesinde, Amerika’da yasayan bir ailenin öncülügünde baslatilan proje ile Faralya Mahallesi’ndeki ögrenciler, hem Ingilizce ögreniyor hem de yaz tatilini degerlendiriyor. ’Ekrandan uzak, akrana yakin’ adli proje ile gerçeklestirilen egitimlerde Faralya’daki 25 ögrencinin hayati degisti.

Amerika’dan Fethiye’ye gelen ögrenciler örnek bir projeye imza atti. 23 yildir Amerika’da yasayan Askin Emir, esi ve Amerika’da büyüyen çocuklari Koray Darren Emir ve Teoman Justin Emir ile birlikte geçen yil Fethiye’ye tatile geldi. Tatilde Faralya Mahallesi’nde yasayan çocuklari gören aile, egitim projesi hazirlamaya karar verdiler. Mahallede yasayan çocuklara Ingilizce, matematik ve farkli branslarda egitim vermek isteyen Emir ailesinin çocuklari, kendi okullarindaki arkadaslariyla bir grup kurup, sosyal sorumluluk projesi hazirladilar. Egitim konusunda farkindalik olusturma ve mahalledeki çocuklarin kaliteli vakit geçirebilmesi için hazirladiklari “Ekrandan uzak, akrana yakin” projesini geçen yil baslattilar. Mahalle halkindan olumlu dönüs alan Amerikali ögrenciler projeyi bu yil da devam ettirdiler. Proje kapsaminda Faralya Ilkögretim Okulu bahçesinde günlük 4 saat egitim veren gönüllü Amerikali ögrenciler, mahallede yasayan 25 ögrenciye Ingilizce ögretip, farkli branslarda da egitim vermeyi sürdürüyorlar.

"Hayat, bilgilerimizi paylastikça güzel"

Amerika’da 23 yildir yasayan Askin Emir, "Küçük mahallelerde çocuklarin çok fazla alternatifleri olmadigindan bahsettik. Çocuklarimiz da bir seyler yapmak istediklerini belirttiler. Köydeki bir hanimin sayesinde bu köyü bulduk ve burada geçen yaz Ingilizce, matematik ögretmeye basladik. Bu fikir tamamen onlardan çikti. Faralya Mahallesi’nde yasayan resim ögretmeni Burcu Cunneen ve mahalle muhtarindan çok yardim aldik. Biz gelmeden ailelerle görüstüler. Ailelerden de çok destek aldik. Basta herkes çok önyargiyla yaklasti. Ama çocuklari gördükçe çok fazla katilim oldu. Cuma günleri çocuklari havuza götürüyoruz. Havuza anneleri de geliyor. Bu sayede onlarla sohbet etme sansimiz oluyor. Birbirimizi yakindan tanidik. Bu sayede gönül rahatligi ile çocuklarini bize emanet edebiliyorlar. Proje kapsaminda Amerika’da bir sürü aile ile iletisime geçtik. Amerika’dan çok sayida aile gelecek. Amacimiz çocuklar büyüdükten sonra onlara bu projeyi teslim etmek. Baska köyler de bulmaya basladik. Bu sene kampin üçüncü haftasinda gelecek olan çocuklari bizim çocuklar egitecek. O çocuklara da baska bir köy bulacagiz ve onlar da oradaki köyde egitim yapacaklar. Bu sekilde devam edecek. Amacimiz herkesin katilmasi. Birbirimize ögretebilecegimiz çok sey var. Illa Amerika’dan gelmek gerekmiyor. Türkiye’de de daha iyi ortamda olup daha iyi firsatlara sahip olan bir sürü çocuk var. Bence hayat bilgilerimizi paylastikça güzel" ifadelerini kullandi.

"Mahalle sakinleri bu projeden çok memnun"

Faralya Mahalle Muhtari Hasan Karabulut, "Mahallem adina bu projeden çok memnunum. Askin ve Burcu hanim böyle bir teklifle geldiler. Çok emek sarf ettiler. Biz de köyümüz için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Çocuklar da bu yaz kursunu çok sevdiler. Mahallemiz de farkli kültürlerde olan yabancilar da oturuyor. Resim, sanat, oyun ve yabanci dil ögreniyorlar. ’Ekrandan uzak akrana yakin’ diye de parolalari mevcut. Yaz döneminde cami kurslarimiz oluyor. Bu etkinlikten sonra da camiye gidiyorlar. Iki kursu da degerlendirdikleri için çok mutluyuz. Bu proje çocuklari teknolojiden uzak tutarak verimli bir gün geçirerek bir seyler ögrenmelerini sagliyor. Mahalle sakinleri bu projenin, çocuklarini teknolojiden uzak tuttugu için çok memnunlar" dedi.



"Harika islere imza atiyoruz"

Güney Afrika’da yasayan ve Faralaya Mahallesi’ne yerlesen Burcu Cunneen ise, "Faralya’da köy okulu projesini baslattik. Ben Güney Afrika’dayken de bu sekilde bir köy enstitüsü baslatmistim. Buraya geldigimde de, burada köy enstitüsü baslatmak istedim. Bunu sosyal medyaya yansittim ve ilk gelen Askin ailesi oldu. Çünkü onlar da Amerika’dan Türkiye’ye köy aramak için gelmisler. Bu iki proje Faralya köyünde bulustu. Simdi Askin hanim ve genç takimi ile beraber harika islere imza atiyoruz. Hayatin köyden ibaret olmadigini ve yurt disindaki yasitlari gibi istedikleri her seyi yapabilecek olduklarini, hayatin liseyi bitirerek evde durmak olmadigini ve her sey olabileceklerini anlamalarini ögretiyoruz" diye konustu.



"Günümüz çok eglenceli ve verimli geçiyor"

Faralya Mahallesi’nde yasayan Elif Sude Yigit, "Burada Ingilizce ögreniyoruz. Her cuma günleri havuza gidiyoruz. Zincir oyunu oynayarak, çok egleniyoruz. Okula gelerek egitim görüyoruz. Buradan sonra da camiye geçiyoruz. Bu egitim olmadan önce evde duruyorduk. Ama simdi günümüz çok eglenceli ve verimli geçiyor" dedi.



"Gönüllü olarak ders veriyoruz"

Amerika’da büyüyen Koray Darren Emir ise, "Türkiye’ye her yaz annem ve babam ile geliyoruz. Bu tür yerleri gezerken etrafta çocuklari görüyorduk. Annem ve babama çocuklarin yazin neler yaptigini sordum. Onlarin çok imkaninin olmadigini ögrenince proje gelistirdik ve mahalledeki çocuklara gönüllü olarak ders veriyoruz. Hem biz hem de onlar eglenip, ögreniyor. Bu projeyi yaymak istiyoruz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile