Amerika Kıtasının En Büyük Üniversitesi Türkçeyi Eğitim Programına Aldı

Meksika‘nın ve Amerika kıtasının en büyük üniversitesi National Autonomous University of Mexico, (UNAM) Türkçe’yi eğitim programına dahil etti.

Meksika‘nın ve Amerika kıtasının en büyük üniversitesi National Autonomous University of Mexico, (UNAM) Türkçe’yi eğitim programına dahil etti. Alfonso Garcia Robles, Octavio Paz ve Mario Molina gibi Nobel ödüllü isimleri yetiştiren UNAM, 14 Nisan’da 9 öğrenci ile Türkçe derslerine başladı. Dil eğitimi konusunda marka olan üniversitede Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Erhan Alma, öğrenci saysının 30 rakamına ulaşır ulaşmaz okulun Türkçe’yi kredili dersler listesine alacağını söyledi. UNAM’da Türkçe derslerinin başlamasında Türk Kültür Merkezi Meksika’nın çok büyük payı olduğunu anlatan Alma, ‘‘Kültür merkezinin gerçekleştirdiği Türkiye tanıtımları derslerinin başlamasında çok önemli bir yere sahip. Meksikalı gençler, özellikle Osmanlı ve Orta Doğu ile yakından ilgileniyorlar fakat Türkiye konusunda ise pek bilgi sahibi değiller. Hatta bir kısmı; Arap alfabesi kullandığımızı ve Arapça konuştuğumuzu düşünüyor.Gençler Türkiye’yi tanıdıkça Türkçe’ye olan ilgileri daha da artıyor.’’ dedi.



Türkçe’nin sıradışı bir tonlamaya sahip olduğunu anlatan öğrencilerden Victor Hugo Guzman Perez birinci kuru tamamlayarak Türkçe öğrenmeye devam eden öğrencilerden. Perez, "Eskiden beri yabancı dil öğrenmeye hep meraklıydım. Türkçe öğrenmek daha önce hiç aklıma gelmemişti. Ancak son yıllarda buralarda daha çok bilinir olan Türkiye‘ye ilgim arttı. Türk Kültür Merkezi’nin üniversitemizde düzenlediği tanıtımlarda Türkçe konuşan Türklerin tonu ve aksanı çok ilginç geldi. Türkiye ve kültürünü öğrenmeyi çok istiyorum.’’ diyor.

Bir diğer öğrenci Carolina Gonzalez Alvarado ise Türk müziğine hayran olduğu için Türkçe öğrendiğini belirterek; ‘‘Daha önce bir turla Türkiye’ye gitmiştim. Ülkenize hayran oldum. Düşündüğümden çok farklıydı ve döner dönmez Türkçe öğrenmeye karar verdim. UNAM‘da Türkçe derslerinin başladığını öğrenince de hemen kaydoldum.’" diye konuşuyor.



Meksika’da bin civarında Türk vatandaşı yaşıyor. Türk girişimciler tarafından açılan "Colegio de Exelencia Raindrop" isimli okul ve Türk Kültür Merkezi dışında Türkçe öğretimi konusunda herhangi bir girişim bulunmuyor. Geçtiğimiz yıl içinde kültür merkezindeki Türkçe derslerini takip eden 30 Meksikalı Türkçe öğrenmiş. Türkiye’den yıllar önce göç eden Musevi Türkler de Meksika ‘da Türkçe konuşuyor ve Türkiye’yi yakinen takip ediyor.



MEKSİKALILARIN MUŞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

UNAM’da Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Erhan Alma, aslen bir Muşlu. Memleketinden binlerce kilometre uzakta Türkçe öğreten Alma, Meksikayı gerçekten sevdiğini belirterek, ‘‘Meksikalılar çok sıcak kanlı insanlar. Hiç de öyle Türkiye’den bilindiği gibi çok kötü durumda bir ülkede değil. Güvenlik problemi ise sadece birkaç şehirde. Başkent çok güzel. Türk yatırımcılar kesinlikle bu ülkeyi de gözden geçirmeli. Mexico City‘nin nüfusu 24 milyondan fazla. Gerçekten yaşanası bir yer, iklimi harika. Başkentte binalarda ısıtma sistemi veya klima yok çünkü bütün yıl ortalama 20 derece civarında geçiyor.’’ diyor.

Derslerin son derece eğlenceli geçtiğini anlatan Alma, öğrencilerin en çok gramer mantığını anlamakta zorladığını belirterek şunları söyledi: ‘‘İsmin halleri, öğrencilerimin en çok zorlandıkları konulardan. "I,Ö, Ü" seslilerini çıkartmakta zorlanıyorlar. Derslerde sadece Türkçe değil Türk kültürünü de çalışıyoruz. Çay‘dan Türk müziğine her şeyi konuşuyoruz. Üzülerek söylüyorum bugüne kadar Türkiye’ye dair bildikleri "Gece yarısı ekspresi" filminden ibaretti. Mesela Kuzey Afrika olayları sırasında Meksikalı dostlarımız, ailemizin iyi olup olmadığını soruyorlardı. Öğrendikçe şaşırıyorlar. En çok görmek istedikleri yer İstanbul Boğazı. Türkiyenin ve Türkçenin her gün daha çok merak edildiğini gözlemliyorum." şeklinde konuşuyor.

1910’da kurulan National Autonomous University of Mexico, Amerika kıtasının en çok öğrenci kaydına sahip üniversitesi. Nisan ayından başlayan Türkçe dersleri üniversitenin FES Acatlan kampüsünde veriliyor. Rusça dan Arapçaya birçok dili öğreten okulun dil programlarını her yıl yerli yabancı 10 binin üzerinde öğrenci takip ediyor. UNAM’daki Türkçe kursları 20 Ağustos’ta ikinci kur derslerine başlayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile