Amik Ovasi'nda Sicak Havada Zorlu Hasat Açiklamasi Sogan Tarlada 17 TL'den Alici Buluyor

Amik Ovasi'nda Sicak Havada Zorlu Hasat Açiklamasi Sogan Tarlada 17 TL'den Alici Buluyor

Hatay’in Reyhanli ilçesinde bereketli Amik Ovasi’nda sogan hasadi basladi. Sicak havada zorlu sartlarda sökülen sogan tarlada 17 TL’den alici buluyor.

Türkiye’nin en bereketli topraklarindan olan ve birçok ürünün yetistigi Hatay’in Amik Ovasi’nda baharin gelmesiyle ürünler hasat edilmeye baslandi. Reyhanli ilçesinde çiftçiler tarafindan yüzlerce dönüm araziye ekilen kuru soganda hasat basladi.

Çiftçi Hüseyin Elmas, 100 dönümlük alana yaptigi sogan ekiminde 500 ton ürün almayi basardi. Tarlada kilosu 17 TL’den satilan soganlar, depremin etkiledigi bölgeye ekonomik katki saglamaya devam ediyor.

"Su an soganin tarlada kilosu 17 TL"

Sogan hasadinin Nisan ayi itibariyla basladigini dile getiren Hüseyin Elmas, 100 dönümlük alanda 500 ton ürün elde ettigini belirterek, "Biz burada sogan hasadi yapiyoruz. Soganin rekoltesi az oldugu için isçi çalismasinda sikinti var. Sogan hasadi Reyhanli’dan basliyor. Hasat, Nisan gibi baslar Aralik gibi biter. Su an soganin tarlada kilosu 17 TL’dir. Bu isi herkes yapamaz, mesakkatlidir. Bu sene rekolte az oldugu için günlük yevmiyeler düsük, yaklasik 500 liradir. Su an burada 100 dönüm tarla var. Ortalama 500 ton da sogan var" dedi.



"Bu isi kolay gören bazi arkadaslar var ama gerçekten çok zor"

Sogan söküm mesaisinin sabah 6 itibariyla basladigini söyleyen Mustafa Kilinç, havalarin isinmasiyla beraber çalismalarin zorlastigini dile getirerek, "Biz buraya Sanliurfa’dan geldik. Burada çalisiyoruz, sogan isi yapiyoruz. Söküyoruz, kesiyoruz ve torbaliyoruz. Günlük yevmiyemiz tarlaya bagli eger ot yoksa günlük yaklasik olarak 500 liraya geliyor. Bu isi kolay gören belki bazi arkadaslar var ama gerçekten çok zor. Sabah 6 gibi gelip, aksam 6’da birakiyoruz. Simdi havalar biraz serin birkaç gün sonra havalar sicak olunca insan topraga ayakkabisiz basamiyor. O günlerin gelmesini istemiyoruz. Gerçekten çok sicak, sicaklik 40 dereceyi geçiyor" seklinde konustu.

Günesin altinda sabahtan aksama kadar çalismanin çok zor oldugunu söyleyen Fehmi Tutkal da, "Sabah 6’da kalkiyoruz minibüslere binip tarlaya geliyoruz. Soganlari söküyoruz. Burada yevmiye 445 lira civarinda, günesin altinda sabahtan aksama kadar çalismak çok zor bir sey. Sabah 6 gibi basliyoruz, aksam 6 gibi birakiyoruz. Günün 12 saati buradayiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile