Amorium Antik Kenti'ndeki Kazida 800 Yillik Demir Saban Bulundu

Afyonkarahisar'in Emirdag ilçesindeki kazilarda bulunan demir sabanin, 13. yüzyil TürkIslam dönemine tarihlendigi belirlendi Kazi baskani Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp: 'Bu sabanin hem Roma hem de Bizans döneminde kullanildigini biliyoruz. Bu tür aletlerin tarih boyunca sürekliligi de var. TürkIslam döneminde de demir sabanin kullanildigini söyleyebiliriz' 'Geçen yilki kazilarimizda küpler içinde arpa, bugday gibi buluntular ele geçirmistik. Dolayisiyla bunlarin üretimi, harmaniyla iliskili olarak bundan sonra daha fazla sey söyleyebilecegiz'

ARIF YAVUZ - Afyonkarahisar'in Emirdag ilçesindeki Amorium Antik Kenti'nde yürütülen kazilarda, Türk-Islam dönemine tarihlenen 800 yillik demir saban bulundu.

Ilçeye bagli Hisar köyü içerisinde yer alan Amorium Antik Kenti'nde, Ingiliz bilim adami Prof. Dr. Martin Harrison ile Ingiliz arastirmaci Dr. Chris Lightfoot'un baslattigi kazi çalismalarinda Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli dönemi izlerine rastlandi.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) is birligiyle 2013 yilinda Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp baskanliginda yeniden baslatilan kazilarda önemli bulgulara ulasildi.

Bakanlikça 2020 yilinda 12 aylik kazi statüsüne alinan antik kentteki çalismalara Türk Tarih Kurumu da destek veriyor.

"Asagi Sehir" ile "Yukari Sehir" olarak adlandirilan Amorium höyügündeki kazilarda, büyük kilise, bazilika, Bizans hamami, üzüm ezme havuzlari ile Selçuklu ve Osmanli dönemlerine tarihlenen sikkeler, seramik firini, tahil ambarinin yani sira çok sayida farkli buluntular gün isigina çikarildi.

Kazi baskani Prof. Dr. Gökalp, AA muhabirine, 2021 yilinda Amorium Antik Kent'inde agirlik verdikleri "iç sur" olarak isimlendirilen kisimda, kazilarin kasim ayina kadar devam edecegini söyledi.

Iç surun, milattan sonra 7. yüzyil sonrasi insa edildigini düsündükleri Bizans dönemine ait savunma yapisi oldugunu dile getiren Gökalp, söyle konustu:

"Burasi için 13. yüzyil Türk-Islam yerlesiminin yogunlastigi bir alan oldugunu da söyleyebiliriz. 2020 ile 2021 yilindaki kazi çalismalarimizda bunu açikça gördük. Ele geçirilen seramik, maden buluntulari ve yapi bakiyeleri, Selçuklu ve Beylikler döneminde yogun yerlesim görmüs bir yer. Aslinda, iç surun duvarlarinin büyük bir bölümünü açiga çikardik. Yani, restitüsyonunu yapabilecek, 3 boyutlu ayaga kaldirabilecek durumdayiz."

Gökalp, iç sur kazilarinda bu yil kendilerini sevindiren buluntularin ortaya çiktigini dile getirerek, "Bunlardan biri tarim aleti olarak adlandirdigimiz demir saban. Biz bu sabanin hem Roma hem de Bizans döneminde kullanildigini biliyoruz. Bu tür aletlerin tarih boyunca sürekliligi de var. Türk-Islam döneminde de demir sabanin kullanildigini söyleyebiliriz. Buldugumuz saban yaklasik 800 yillik." ifadelerini kullandi.

"Geçen yil ki kazilarimizda küpler içinde arpa, bugday gibi buluntular ele geçirmistik. Dolayisiyla bunlarin üretimi, harmaniyla iliskili olarak bundan sonra daha fazla sey söyleyebilecegiz." diyen Gökalp, seramik buluntularin da mekanlari tarihlendirmek ve islevlendirmek açisindan çok önemli oldugunu aktardi.

Gökalp, bu süre içerisinde ulastiklari seramiklerde de Türk-Islam dönemi üzerine çalistiklarini belirtti.

- "Selçuklu ve Germiyanogullari dönemi tarihsel süreciyle ilgili bilgilere ulasildi"

Kazi evindeki bilimsel çalismalarin yil boyunca devam ettigine isaret eden Gökalp, uzman ekibin, ele geçen seramik, cam, maden gibi buluntularin belgelendirilmesi, çizilmesi ve akademik yayina hazirlanmasi noktasinda ellerinden geleni yaptigini kaydetti.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir da Amorium Antik Kenti'nde iç surdaki kazi çalismalarinin hizla devam ettigini belirterek, "Surlarin duvarlari ve odalar ortaya çikmaya basladi. Oradaki seramik buluntulardan ise yerleskenin Selçuklu ve Germiyanoglu dönemi tarihsel süreciyle ilgili bilgilere ulasildi. Bu da çok önemli bir bulguydu." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile