Ana Balyoz Davasının Sanık Savunmaları Tamamlandı

Ana Balyoz davasında sanık savunmaları tamamlandı.

196 sanıklı Balyoz davasında sadece GATA`da bulunduğu için duruşmalara katılmayan ve hakkında yakalama kararı bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun`un savunması alınamadı. Davanın bundan sonraki aşamasında, geçtiğimiz hafta birleştirilen 2`nci Balyoz davasının sanık savunmalarının alınmasına başlanacak.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen 224 sanıklı Balyoz davasının 47`nci duruşmasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli albay Dursun Çiçek`in de aralarında bulunduğu 148 tutuklu sanık ile 24 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Koramiral Kadir Sağdıç, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ve Tuğgeneral Süha Tanyeri`nin de aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanık ile 14 tutuksuz ise duruşmaya katılmadı. Daha önce Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edilen sanık Tanyeri`nin, bugün ameliyat olacağı öğrenildi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, savunması alınamayan 7 tutuksuz sanığın, iddianame isim sırasına göre savunmalarının alınacağını açıkladı. Tutuksuz sanıklardan Erkan Karagözlü, Arif Bıyıklı ve Ahmet Çetin, haklarındaki suçlamaları reddetti. Sanık Karagözlü, Çarşaf ve Testere eylem planlarında, Arif Bıyıklı ise Sakal ve Çarşaf eylem planlarında isminin geçmesi ile suçlandıklarını ancak bu konuda herhangi sözlü ya da yazılı bir talimat almadıklarını ileri sürdüler. Plan kapsamında operasyon tim komutanı olduğu iddialarını yalanlayan Ahmet Çetin`in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar, iradeleri dışında isimlerinin dava konusu plana dahil edilmesinden sorumlu olan kişilerin tespit edilmesini talep etti.

Tutuklu sanık Çetin Doğan, çapraz sorgusu sırasında sanık Arif Bıyıklı`ya, "Aslında bütün sanıklara sormak isterdim. Sorgunuz sırasında size Çetin Doğan ya da semineri düzenleyenler hakkında şikayette bulunun denildi mi?" diye sordu. Böyle bir durumla karşılaşmadığını belirten Bıyıklı, kendi iradesi dışında isminin bu plana dahil edilmesinden sorumlu olan kişilerin ortaya çıkarılması için şahsi bir müracaatta bulunduğunu söyledi.

Özel operasyon timinde görevli olarak isminin geçtiğini belirten tutuksuz sanık Embiya Şen, "Dijital verilerde sadece ismim geçiyor. İlgim ve bilgim olmayan oluşumla ilgili ne diyebilirim? Ben bu olayı basından duydum. Olayda adı geçenlerin bir kısmını katıldığım kurslardan tanıyordum. Elime gazeteyi aldım bu yapmıştır bu yapmamıştır diye kendi kendime düşündüm. Hatta büyük tepkide gösterdim. Anlatılanlara bakınca bu kadar da olmaz ki dedim. Haziran ayında beni de sorguya aldılar. Şaşırdım. Beni aldılarsa herkesi alırlar dedim." şeklinde konuştu. Kafasına yatmayan hiçbir emri yapmadığını da belirten Şen, "Teşkilatta dik kafalı olarak tanınırım. Onun içinde hep itilip kakıldım." dedi. Sanık Şen, "Oy verdiğim hükümeti neden yıkmaya çalışayım. Hatta tüm sülalem hükümet partisine oy verdi. Suçlamayla alakam yok" çıkışıyla dikkat çekti.


Emekli olması nedeniyle gelirinin düştüğünü belirten Şen, "Maaşım, kira ve diğer harcamalarıma yetmiyor. Ben emekliyim. Bir işe girip çalışmam lazım. Ancak savunmam bitince yapayım dedim. Bu nedenle benim beraatine ya da duruşmalardan vareste tutulmama karar verin" talebinde bulundu. Bu sırada izleyici sıralarından "Sen git simit sat. Allah belanı versin" seslerinin geldiği duyuldu.


Üye hakim Murat Üründü, "Görev yaptığınız 2002-2003 yıllarında darbe teşebbüsü iddialarına yönelik bir duyum aldınız mı?" diye sordu. Sanık Şen ise "Olsaydı söylerdim. Yok öyle bir duyum almadım,." cevabını verdi. Üründü, "Savunmanız sırasında darbe iddialarına ilişkin listelere baktığınızı ve `Bu kişi yapar, bu kişi yapmaz.` diye düşündüğünüzü söylediniz. Bu kişilerden tanıdıklarınız mı var? Bu kanaate nasıl vardınız?" diye sordu. Sanık Şen ise öyle demek istemediğini belirterek tanıdığı kişiler olmadığını söyledi. Listelerin gelişigüzel yazıldığını belirten Şen, "Korkmam gereken bir durum da yok. Ben şu an emekliyim zaten." diye konuştu.


Bunun üzerine üye hakimlerden Ali Efendi Peksak araya girerek "Savunmanızda çelişkili bir durum var. `Darbe iddialarını ilk duyduğumda ben de inanmıştım. Tepki gösterdim.` dediniz. Mesela böyle birşey hakimler arasında olsa aynı meslek grubunda kişiler olduğumuz için karar verme konusunda daha yavaş ve objektif davranırız. Şu an görevde olsaydınız korkacak bir durum mu vardı?" diye sordu. Sanık Embiya Şen ise "Görevde olsam söyleyemezdim. Çekinebilirdim. Astlık ve üstlük durumu var. Disiplin en üst seviyede. Şu an görevde olmadığım için herşeyi söyleyebilirim." dedi.
Bunun üzerine Peksak, "Kurallar manzumesi var. Astlık, üstlük de olsa kanun dışı emirlerin yapılmaması gerekmez miydi?" diye sordu. Sanığın bu soruyu anlamadığını söylemesi üzerine Başkan Ömer Diken araya girerek "Hukuk devletinde astlar, üstten çekinmez." diyerek Peksak`ın sorusunu açıkladı. Sanık Şen ise "Ülkemizde böyle şeyler oluyor. Herkiz çalıştığı amirine karşı çekinebilir. Bu sadece TSK`da değildir." cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklar arasında isimleri geçen iki sanığın kimlik bilgilerinin yanlış yazıldığı için durumun savcılığa bildirildiğini ve savunmalarının alınmayacağını açıkladı.
Hakkında yakalama kararı bulunan 1. Ordu Komutanı sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun`un halen GATA`da bulunduğu için savunmasının alınamadığını belirten Diken, tutuksuz sanıklardan Hüseyin Durdu`nun duruşmaya katılmadığını açıkladı. Tutuksuz sanık Musa Farz`ın avukatının da öğleden sonra duruşmaya katılacağı için Farz`ın savunmasının öğleden sonra alınacağını açıklayan Başkan Diken, ana Balyoz davasından 191 sanığın savunmasının alındığını kaydetti. Bu aşamadan sonra birleştirilen 2`nci Balyoz davasının sanık savunmalarının alınmasına başlanacağını belirten Diken, duruşmaya kısa bir ara verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile