'Anadolu Aslanlari' 1600 Rakimli Merkezde Kisin Tadini Çikariyor

Sivas'ta soguga dayanikliligiyla bilinen Kangal köpeklerinin, sicakligin zaman zaman sifirin altinda 10 dereceye düstügü ve kar kalinliginin yer yer 10 santimetreyi buldugu merkezde daha canli ve hareketli oldugu gözleniyor Kangal Köpegi Üretim, Egitim ve Koruma Merkezi Veteriner Hekimi Engin Genç: 'Daha çok arazide gezmek ve daha çok enerji sarf etmek istiyorlar. Yüzleri gülüyor diyebiliriz'

SERHAT ZAFER - Iri cüssesi, cesareti, çevikligi, zekasi, sahibine ve görevine sadakatiyle bilinen Kangal köpekleri, soguk ve karli havanin keyfini sürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Orta Anadolu Kalkinma Ajansinca desteklenen ve Sivas Valiligi tarafindan yürütülen proje kapsaminda kente yaklasik 10 kilometre mesafedeki 1600 rakimli Meraküm Tepesi'nde olusturulan Kangal Köpegi Egitim, Koruma ve Üretim Merkezinde sicaklik zaman zaman sifirin altinda 10 dereceye düsüyor.

Kangal köpekleri, kar kalinliginin yer yer 10 santimetreyi buldugu tesiste karin tadini çikariyor.

Kangal Köpegi Üretim, Egitim ve Koruma Merkezi Veteriner Hekimi Engin Genç, AA muhabirine, Kangal köpeklerinin en sevdigi mevsimin kar yagisi ve soguk hava nedeniyle kis oldugunu söyledi.

Kangal köpeklerinin en neseli ve en canli günlerini yasadigini belirten Genç, "Kangal köpegi kari sevmesi, zorlu kis sartlarina dayanikli olmasiyla biliniyor. Kangal köpeklerinin istahlarinda açilma, hareketlilik, canlilik var, daha çok arazide gezmek ve daha çok enerji sarf etmek istiyorlar. Yüzleri gülüyor diyebiliriz." dedi.

Genç, Kangallarin soguk havayi sevmesinin fizyolojileri, tüy ve deri yapilariyla ilgili oldugunu dile getirdi.

Kangal köpeklerinin sicak havada sikinti yasadigina dikkati çeken Genç, sunlari kaydetti:

"Kangallar tüy, vücut ve fizyolojik yapisi itibariyla soguga adapte oldugu için sicaktan olumsuz etkileniyor. Özellikle çiftlik merkezimiz yüksek ve yayla havasina sahip oldugu için biraz daha rahat geçiyor. Sicak bölgelerdeki Kangal köpeklerinin daha pasif, günün büyük kismini uyuyarak geçirdigini görüyoruz. Hareketleri daha yavasliyor, daha sik soluk alip verme oluyor ve su ihtiyaci artiyor. Günün çogunlugunu daha yavas metabolizmayla geçiriyorlar."

Kangal köpeklerinin sifirin altinda 30 dereceye kadar dayandigini gözlemlediklerine deginen Genç, "Iyi bir bakim ve besleme çok önemli. Kangal köpeklerinin karin üzerinde kivrilarak ve burunlarini kuyruk kismina sokarak bu sekilde yasadiklarini ve hiçbir sikinti yasamadiklarini gördük." ifadesini kullandi.

Genç, Kangal köpeklerinin karda ve soguk havada metabolizmalarinin daha hizli çalistigini, daha çok enerji sarf etmek istedigini ve istahlarinda artis oldugunu dile getirdi.

Sivas sartlarinda yetismeyen köpeklerin dis görünüsünde farkliliklar olabilecegini belirten Genç, söyle devam etti:

"Bu cografyada yetismeyen köpeklerin tüy yapisinda ve tüy renginde çok fark oluyor. Kangal köpeklerimiz Afrika'ya da götürüldü, yasamalarinda bir sikinti yok. Türkiye'deki bütün illerde de yasiyorlar ama tüy rengi ve tüy yapisinin orijinalligini etkileyebiliyor. Bulundugumuz rakimdaki Kangal köpeginin tüyü, davranis özellikleri, hareketliligi, vücut gelisimi ve yapisiyla daha sicak bölgede yetisen Kangallara göre kesinlikle farkli oluyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile