Anadolu'da Insanligin Izleri Cam, Seramik, Mozaik Ve Çinilere Yansitildi

Samsun Olgunlasma Enstitüsü, 2 yillik arastirma sonucunda Anadolu'da ilk insanlarin izleri ile medeniyetlere ait motifleri çikartarak cam, seramik, mozaik ve çinilere isledi Enstitü Müdürü Fatma Bayram Arslan: 'Ülkemizdeki birçok arkeoloji müzesindeki tarihi eserleri inceledik. Bu eserlerden yola çikarak günümüzde kullanilabilir ev aksesuarlarinda, yemek tabaklarinda veya vazolarda kullanilmak üzere ürünler tasarlandi'

ILYAS GÜN - Samsun Olgunlasma Enstitüsü, Anadolu topraklarinda yasamis medeniyetlerin motiflerini ve ilk insanlarin izlerini cam, seramik, mozaik ve çinilere isledi.

Samsun Olgunlasma Enstitüsü, 2019'da baslattigi Anadolu Medeniyetleri Projesi kapsaminda, Türkiye'deki arkeoloji müzelerinde arastirmalar yapti.

Arastirma kapsaminda, Antalya Karain Magarasi'nda tas devri dönemini temsil eden duvar resimleri, Alacahöyük, Göbeklitepe, Efes Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti gibi birçok antik kentte yapilan arkeolojik kazilarda ortaya çikan tarihi objelerin üzerindeki motifler ile Samsun'da 1700 yillik 4 mevsim mozaiklerindeki kadin portrelerinden olusan motifler çikartildi.

Tarihi motifler günümüz estetik anlayisi ile cam, seramik, mozaik ve çinilere islendi.

Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine, 2019 yilinda Anadolu medeniyetleri temali proje baslattiklarini anlatti.

Proje kapsaminda usta ögreticilerin öncelikle literatür taramasi yaptigini ifade eden Arslan, "Ülkemizdeki birçok arkeoloji müzesindeki tarihi eserleri inceledik. Bu eserlerden yola çikarak günümüzde kullanilabilir ev aksesuarlarinda, yemek tabaklarinda veya vazolarda kullanilmak üzere ürünler tasarlandi. Anadolu Medeniyetleri Projesi'nden elde ettigimiz ürünleri ve bulgulari Türkiye'nin birçok sehrinde sergileyerek tanitmak istiyoruz." dedi.

Olgunlasma Enstitüsü Cam ve Seramik Teknolojisi Sefi Zafer Kurt ise 2 yillik projenin sonunda 200 eser ortaya çikardiklarini dile getirdi.

- "Motifleri seçerken bayagi zorlandik"

Arastirma kapsaminda birçok müze ve envanterden yararlandiklarini aktaran Kurt, söyle devam etti:

"Ülkemizde birçok medeniyetin ayak izleri olmasi nedeniyle bu motifleri seçerken bayagi zorlandik. Motifler seçildikten sonra 4 atölyemiz kendine ait ürünlerin tasarimini yapti. Tema çalismasinin baslangici olarak Antalya'da bulunan Karain Magarasi'ndaki duvar resimlerini cam objelere yansittik. Göbeklitepe bulgularindaki rölyef kabartmalarini cam füzyon üzerine tasarladik. Seramik alaninda ise Hitit ve Frigler dönemine ait amforalar, dönemin insanlarinin seramik üzerindeki hayvan ve bitkisel motiflerinden yararlanarak günümüzdeki yeni estetik anlayisi ile dekoratif olarak seramik ürünlere aktardik."

Gaziantep'deki dünyaca ünlü Çingene Kizi mozaigini de ürünlere islediklerine isaret eden Kurt, "Samsun'daki yaklasik 1700 yillik geçmise dayanan 4 mevsim mozaiklerinin de birer imitasyonunu yaptik. Genelde tüm çalismalari 4 atölye üzerinde yaptik ve 200 eseri tamamlamis olduk. Yaptigimiz bu ürünler hem dekoratif anlamda ev ve is yerlerini süsleyebilmekte hem de günümüzde kullandigimiz ürünler üzerinde çalismalarimizi yaptik. Bu proje ile okul olarak arsivleme ihtiyacimizi da tamamlamis olduk." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile