Ankara Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, İzmir Doğa Tarihi Müzesi, Paris İnsanlık Tarihi Enstitüsü, Fransa’dan CNRS ve Türkiye’den TÜBİTAK ve Pernod-Ricard şirketinin işbirliğiyle Anadolu’daki insan yaşamının izlerinin sürüldüğü çalışmalar Anadolu’nun tarih öncesiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşması için hızlandı.Türk ve Fransız bilim adamlarının birlikte çalıştığı araştırmanın planı Antalya’nın kuzeyindeki Karain mağarasının E gözündeki kazı çalışmalarının sürdürülmesi ve Denizli yöresinde Kocabaş’ta bulunan kafatası parçasının izinde araştırmaların bu bölgede de yoğunlaştırılması olarak açıklandı.
Araştırma ekibinin basına yaptığı açıklamaya göre, Karain mağarası E gözü 1980 yılından bu yana kazılıyor. Kazılar sonrası, Neandertal insanına ait kalıntılar elde edildi, 40’lı yıllarda Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından keşfedilen ve 1980’li yıllardan bu yana kazılan Karain mağarası E gözü Neanderthal insana ait kalıntıların elde edildiği bir buluntu alanı olarak mercek altına alındı. Ve bir başka araştıram izleri, Denizli yöresinde ise Homo Erectus kafatası bulundu. Bu keşif, 1.8 milyon yıl önce Afrika’da ve 1 milyon yıl önce Asya’da yaşadığı bilinen Homo Erectus insanının anatomisine ait karakteristik özellikler gösteriyor.
“Milyonlarlar öncesi araştırılıyor"
Prehistorya alanındaki Türk-Fransız işbirliği hakkında bilgi veren Paris İnsanlık Tarihi Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Henry de Lumley, ekibinin Türkiye'deki önemli insanlık kültürünün yaşadığını mağaraları bulunduğu ve buralarda kazıların yapılması için Fransız- Türk ekibini oluşturan elçilikte yapılan anlaşmalar doğrultusunda devam edebileceğini söyledi.Ekipte yer alan bir diğer isim ise 80’li yıllarda mağara kazıları üzerine modern teknikler eğitimi almak amacıyla Fransa’ya giden ve uzun yıllar Karain mağarası kazılarını yürüten Prof. Dr. Işın Yalçınkaya. Yalçınkaya'nın yetiştirdiği bilim adamı Prof. Dr. Harun Taşkıran alandaki kazıların, laboratuar ve öğrencilerin eğitiminin gelişimini sağlıyor. Bu ekiple Paris İnsanlık Tarihi Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle 2008 yılında “Anadolu’nun İlk İnsanları” adlı sergiyi açmış, sergi Türkiye’de birçok şehri dolaştı.
Prof.Dr. Suat Gezgin'den belgesel katkı
Sergi kapsamında Karain mağarasındaki çalışmaları anlatan ve Anadolu’nun taşdevri yaşamını herkesin anlayabileceği sade bir dille öğreten, yönetmenliğini Yrd. Doç.Dr. Cenk Demirkıran’ın, genel koordinatörlüğünü Prof. Dr. Suat Gezgin’in yaptığı “Karain” adlı belgesel film de gösterilmişti.
Anadolu'da tarih öncesi yaşam izleri
Anadolu'daki insan yaşamının izlerinin sürüldüğü çalışmalar Anadolu'nun tarih öncesiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşması için hızlandı.