Anadolu Kartalı eğitim tatbikatında bir ilk

Konya'da devam eden Anadolu Kartalı Eğitimi kapsamında gece atışları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının katılımıyla yapıldı.

Anadolu Kartalı Eğitimi'nin 2010/1 bölümünde gerçek mühimmat atışları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve üst düzey komutanların katılımıyla yapıldı. Konya Tatlıcak Atış Sahası'ndaki atışlar öncesi Orgeneral Başbuğ ve beraberindeki kuvvet komutanlarına tatbikat hakkında brifing verildi.

Anadolu Kartalı Eğitimleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda 2010 yılında biri ulusal ikisi uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda yapılıyor. Hava Muharebesi Gösterim Sistemi ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında Anadolu Kartalı Eğitimleri, eksiklerin görülüp giderilmesinde müşterek eğitim niteliği de taşıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde Kara ve Hava Kuvvetleri ile Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımıyla 19 Nisan tarihinde başlayan eğitim, Ankara'nın güneyinden Akdeniz bölgesine kadar olan 400 kilometre eninde ve 300 kilometre boyunda geniş bir alanda yapılıyor. Eğitime 50 adet F-16, 8 adet F-4E 2020 savaş uçağı ile birlikte 63 uçak ve helikopter, ayrıca bu yıl tatbikata ilk kez katılan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 4 adet muharip gemi, Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan Özel Harekat Timleri ile toplam bin 500 personel katılıyor.

TERÖRİST ÖRGÜT İMHA EDİLDİ


Eğitimde mavi ülke ile kahverengi ülke arasındaki jenerik çatışma senaryosu dahilinde gece hava harekatı ağırlıklı olarak yapıldı. Birinci bölümde cephe gerisinde eylemlerde bulunan terörist örgütün kahverengi ülkede bulunan ana kampı gece yapılan müşterek harekat ile imha edildi. İkinci bölümde ise mavi ülke tarafından kahverengi ülkeye karşı çok uçaklı gece Karma Kuvvet Hava Harekatı yapıldı. LANTIRN sistemi ve gece görüş gözlüğü ile havadan yere klasik mühimmat, MAVERICK füzesi ile yerden IR Pointerle işaretlenmiş hedeflere lazer güdümlü bomba atışlarının yapıldığı eğitimde ayrıca, Özel Kuvvetler Komutanlığı görev timinin paraşütle atlayarak hedefler bölgesine sızması ve bu unsurların geri tahliyesi için müşterek hava hücum harekatı gerçekleştirildi. Havadan malzeme ve teçhizat atma, aydınlatma kandili ile aydınlatılmış hedeflere klasik mühimmat atışlarının ardından keşif uçağı tarafından yok edilen bölgelerin fotoğrafları çekildi. MK-82, MK-84, lazer güdümlü bomba, AGM-65 G mühimmatlarının yanı sıra kısa adı LANTIRN olan gece alçak irtifadan uçuş ve hedeflere hassas vuruş imkanı sağlayan sistem, LİMOS adı verilen hedeflerin yerden lazer ile işaretlenmesi suretiyle uçaklardan atılan lazer güdümlü bombaların hedefe güdümlenmesini sağlayan ve ASELSAN tarafından geliştirilen milli sistem ile gündüz şartlarına yakın çevresel görüş sağlayarak her türlü gece görev tipinde tehditten kaçmaya ve hedef tespitine yardımcı olan teçhizat kullanıldı. Tatbikatta ayrıca ASELSAN tarafından geliştirilen 3 adet yeni bomba da test edildi.

Tatbikat sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarına tatbikatla ilgili değerlendirme brifingi verildi. Brifing sonunda Başbuğ, gece atışlarında görev alan personele hediye verdi.

Brifing sonrası konuşan Orgeneral Başbuğ, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nin dünyada örneği sayılı olan tesislerden olduğunu belirterek, "Bu eğitim merkezinin bir benzeri Amerika'da ve Kanada'da yer alıyor. Gerçekten Hava Kuvvetlerimizin eğitim seviyesinin yükseltilmesinde çok önemli rol oynayan, tamamen bilimsel ve teknolojinin kullanıldığı çok önemli bir merkez. Bu merkezin başlangıcı 1998 yılında oldu ve 2001 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri istifadesine sunuldu. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nden gördüğümüz şu; tatbikat içerisinde görev alan tüm unsurlar, ne yaptıysa kaydediliyor ve bilgisayar tarafından değerlendiriyor. Neticede uçağın başarılı olup olmadığı tespit ediliyor. Dolayısıyla buradaki imkanlar Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve birliklerimizin harbe hazırlık durumunu bize hiç hatasız bildiriyor. Bu önemli imkan ve kabiliyet dünyada sadece 3 ülkede var. Bu açıdan TSK büyük bir gelişme göstermektedir" dedi.

TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiğinde gece ortamında muharebe edebilmesinin önemli bir artı olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, "Bugün TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en başarılı olduğu gece şartlarında muharebe imkan ve kabiliyeti açısından ulaşmış olduğu seviyedir. Bugün burada HKK gece muharebe, savaş imkan ve kabiliyetini gördük. Burada özellikle F-16'ların sistemlerine sahip ve diğer uçaklarının gece görüş gözlükleriyle görevlerini yaptığını gördük. Gece görüş gözlüğü kullanarak, gece muhaberesine iştirak eden Hava Kuvvetleri bir elin parmak adedini geçmez zannediyordum. Gece görüş gözlüğüyle, jet uçaklarıyla muhabere yapmak çok zor. Bugün gece görüş imkan ve kabiliyeti açısından baktığımız zaman gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı olarak dünyanın en önde gelen gece görüş imkan ve kabiliyetleri açısından dünyanın en önde gelen ordularından bir tanesidir" şeklinde konuştu.

TSK'NIN ASLİ GÖREVİ CAYDIRICILIKTIR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asli görevinin caydırıcılık olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bu caydırılıcılığı ise muharebeye her zaman hazır olduğunuzu göstererek karşı tarafa gösterebilirsiniz. Savaşı en son isteyen askerlerdir. Dolayısıyla TSK aslında varlığınnasik mühimmat atışlarının temeli caydırıcılığını muhafaza etmesi, yanlış hesaplar yapacak tarafın, bu yanlış adımlardan caydırmaktır. Ama günümüzde, eskiden de olduğu gibi TSK asli görevi caydırıcılığını niteliğini koruyarak, çatışmalara mani olmaktır, engellemektir" dedi.

Anadolu Kartalı Tatbikatı 2010/1 Eğitimi'nin 30 Nisan tarihinde sona ereceği bildirildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile