Tokat Il Milli Egitim Müdürlügü Ar-Ge birimi ve Tokat Valiligi is birligiyle ’bati flütünden dilli kavala projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsaminda özellikle ilkokuldaki müzik derslerinde çalinan bati flütü yerine Anadolu’nun kültürü olan ve çoban sazi olarak bilinen kavala geçis için çalisma baslatildi. Türkiye’de ilk olarak yapilan bu projeyle Türk müziginin ruhunu koruyarak gelecek nesillere otantik ve makamsal olarak aktarmak adina bati müzigi enstrümani olan blok flüt yerine öz çalgimiz ’dilli kaval projesi’ hayata geçirildi. Tokat’in Niksar ilçesinde yasayan kaval ustasi Yasar Güç, 2009 yilinda Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kültür Mirasi Listesi’ne “Yasayan Insan Hazinesi” olarak kaydedildi. Yapilan dilli kavallarin dagitildigi ögrenciler, müzik ögretmeni Burcu Agil ve kaval ustasi Yasar Güç’ten flüt yerine kaval çalma egitimi aldi.
"Bati müziginin bizim sesimizi kismasina müsaade etmeyecegiz"
Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Kir, dilli kavalin Anadolu’nun zenginligini gösterdigini ifade ederek, "Musiki evrenseldir. Fakat musikinin her cografyada yansiyan farkli renk ve sekilleri vardir. Anadolu’da da bizim kültürümüze ve iç yapimiza, dünya görüsümüze uygun sekilde dile gelmistir. Evrensel olan musiki bölgelerdeki farkliliklariyla zenginlik kazanmaktadir. Dilli kaval da Anadolu’nun zenginligini gösteriyor. Anadolu’da yani bu cografyada bu ses ortaya çikmistir. Buna benzer sesler de farkli yerlerde çikmistir. Bizim öz kültürümüz oldugu için bizi yansittigi için bizim için çok önemlidir. Biz kendi kültürümüz yerel degerler üzerinden hareket ederek evrensele ulasmamiz gerekiyor. Bati müzigine karsi degiliz, mutlaka onlari da ögrenmemiz gerekiyor ama bati müziginin bizim müzigimize tahakküm etmesine, bizim sesimizi kismasina kesinlikle müsaade etmeyecegiz. Etmememiz gerekiyor. Atalarimizin ortaya koymus oldugu bu musikinin gelisimini günümüzde de yansitmamiz gerekiyor" dedi.
"Bir millet kültürüne sahip çiktigi sürece ayakta kalabilir"
Kaval ustasi Yasar Güç, kavalin çoban sazi olarak bilindigini söyleyerek, "Kaval bilindigi üzere ilk defa çoban elinde görüldügü için çoban sazi olarak biliniyor. Günümüzde hayvancilik ve çobanlik mesleginin yok olmasiyla beraber kaval da yok olmaya yüz tutmus çalgimizdir. Bir millet kültürüne sahip çiktigi sürece ayakta kalabilir. O yüzden bu kültürü yasatmamiz gerekiyor. Bu kavali da yasatmak açisindan ilk ögretimde kullanilan flüt yerine ahsap kavalimizi kullanmamiz ve yasatmamiz gerekiyordu. Bu bakimdan bu proje çok önemli oldu" diye konustu.
Türküleri milli çalgi kavalla çalmanin güzel oldugunu ifade eden ögrenciler de projede emegi geçen müzik ögretmeni Burcu ve esi Murat Agil’a tesekkür etti.
Anadolu Kavali Bati Flütüne Karsi
Tokat Il Milli Egitim Müdürlügü ve Tokat Valiligi, bati flütüne alternatif olarak Anadolu’nun kaval projesini baslatti.