Anadolu Mektebi, Gençleri Istanbul'da Bulusturdu

Ögrenciler, programdan sonra düzenlenen gezi ve kültür etkinligi 'Gönül Köprüsü Istanbul'da bir araya geldi Yunanistan'dan programa katilan Eslem Mehmet: 'Diger ülkelerden gelen arkadaslarla kaynasmamiz, kitaplar üzerine konusmamiz çok güzel oldu. Çünkü ne kadar okusak da insani okumak bambaska bir sey' Programa Ankara'da katilan Sevval Yüce: 'Anadolu Mektebi özellikle gençler için çok egitici. Özellikle de kitap okumayi seven, sorgulayici okumayi bizlere ögreten bir program. Bu nedenle hem kisisel gelisimimizde, hem de okunmasi gereken yazarlari okumamiz dolayisiyla bize çok fazla sey katiyor' 'Bulgaristan'dan Meral Yüsein: 'Yaklasik bir yildir Anadolu Mektebi'nin bir parçasiyim. Ögretmenlerimiz vasitasiyla katildim. Mustafa Kutlu ve Cengiz Aytmatov okumalari yaptim'

AHMET ESAD SANI - Anadolu Mektebi'nin okuma programlarina yurt içi ve yurt disindan katilan gençler, akranlariyla bir araya geldi.

Faaliyet gösterdigi cografyayi genisleten Anadolu Mektebi, milli ve manevi degerlerini taniyan ve bu degerlere sahip çikan gençler yetistirme gayesiyle Almanya, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'daki gruplarla "Gönül Köprüsü Okuma Programi" baslatti.

Programa yurt disindan katilan gençlerin Türkiye'deki akranlariyla tanismasi için düzenlenen "Gönül Köprüsü Istanbul" etkinlikleri ise panel, ögrenci bulusmasi, tiyatro, konser ve tarihi mekan gezileriyle devam ediyor.

- "Kitap okumaktan insan okumaya geçis yaptik"

Yunanistan'dan katilan Eslem Mehmet, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Gümülcine Celal Bayar Azinlik Lisesinden bu yil mezun oldugunu ve Türkiye burslari araciligiyla Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi'nde okumaya hak kazandigini söyledi.

Programa ilk kez 2 yil önce, lise ikinci siniftayken katildigini kaydeden Mehmet, "Mustafa Kutlu ve Cengiz Aytmatov okumalari yaptim. Programi ve geziyi düzenleyenlere, Türkiye'deki tüm kardeslerimize, herkese çok tesekkür ediyoruz." diye konustu.

Mehmet, okumayi çok sevdiginin altini çizerek, sunlari söyledi:

"Böyle düzenli bir okuma çok iyi ama özellikle geziye diger ülkelerden gelen arkadaslarla kaynasmamiz, kitaplar üzerine konusmamiz çok güzel oldu. Çünkü ne kadar okusak da insani okumak bambaska bir sey. Buraya geldikten sonra farkli ülkelerden arkadaslarla beraber, Türkiye disinda yasayan Türkler olarak sorunlarimizi konustuk. Edebiyat üzerine de konustuk ve çok bambaska bir ortam oldu. Yani bu geziyle ilgili sunu söyleyebilirim ki kitap okumaktan insan okumaya geçis yaptik."

- "Anadolu Mektebi özellikle gençler için çok egitici"

Ankara'dan katilan Sevval Yüce de Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü birinci sinif ögrencisi oldugunu aktararak, "Anadolu Mektebi, gençler için çok egitici. Özellikle de kitap okumayi sevdiren, sorgulayici okumayi bizlere ögreten bir program. Bu nedenle hem kisisel gelisimimizde hem de okunmasi gereken yazarlari okumamiz dolayisiyla bize çok fazla sey katiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Yüce, okumayi çok sevdiginin altini çizerek, okuldaki bir ögretmeninin tavsiyesiyle etkinlige katildigina isaret etti.

Gönüllü bir program olan Anadolu Mektebi'ni herkese tavsiye ettigini söyleyen Yüce, "Yalniz kitap okumuyoruz, burada kendimizi de gelistiriyoruz. Makalelerimizi yazarken ve onlari sunarken hem toplum içinde kendimizi daha iyi ifade etmeyi, hem de çok daha sorgulayici okumayi ögreniyoruz." ifadesini kullandi.

Sevval Yüce, yurt disindan katilan arkadaslariyla çok iyi anlastiklarini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Okudukça dil zaten gelisir. Bu konuda süpheleri olmasin. Burada oldukça anlayisli sekilde onlara yaklasacagiz. Zaten ayni odalarda kaliyoruz. Farkli kültürler, farkli yerlerden gelmeleri dolayisiyla konusacak çok fazla konumuz var. Kökümüz ayni olsa da aslinda farkli sosyal çevrelerde büyüdük. Bu nedenle birbirimize katabilecegimiz çok fazla sey var."

- "Anadolu Mektebi bize bir kapi"

Bulgaristan'dan katilan Meral Yüsein ise yaklasik bir yildir Anadolu Mektebi'nin bir parçasi oldugunu ifade ederek, "Ögretmenlerimiz vasitasiyla katildim. Mustafa Kutlu ve Cengiz Aytmatov okumalari yaptim." diye konustu.

Cengiz Aytmatov, Mustafa Kutlu ve diger yazarlarin kitaplarini okumanin en büyük katkisinin Türkçe anadilini gelistirdigini sözlerine ekleyen Yüsein, "Buraya geldikten sonra Istanbul'u, müzeleri, camileri gezme firsatimiz oldu. Yani kültür ve tarihle iç içe oldugumuz çok güzel anlar geçiriyoruz." diye konustu.

Yüsein, yurt disinda yasayanlara Anadolu Mektebi'ne katilmalarini tavsiye ederek, "Bence hiç düsünmeden basvursunlar. Kesinlikle bu bizim anavatanimiza karsi bir görevimiz. Benligimizi kaybetmememiz ve hatirlamamiz gerekiyor. Bizi biz yapan dilimiz, Türkçemiz, tarihimiz, örf ve adetimiz. Bu açidan da Anadolu Mektebi bize bir kapi diyebilirim." ifadelerini kullandi.

Milli Egitim Bakanligi ile 2016'da imzalanan protokol uyarinca orta ögretim kurumlarinda faaliyet gösteren Anadolu Mektebi, düsünce, sanat ve kültür hayatinda etkileri olan ve edebiyata katki sunan yazarlarin eserlerinin okunmasi, degerlendirilmesi, yorumlanmasi ve düzenlenen panellerle dinleyicilere aktarilmasi temeline dayali okuma çalismalarini sürdürüyor.

Anadolu kültürünü tanitmak amaciyla düzenlenen "Gönül Köprüsü Istanbul" programi, çesitli etkinliklerle 4 Eylül'e kadar devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile