ABDULLAH YILDIZ - Orman varlığı bakımından Türkiye'nin en fakir illeri arasında bulunan Kırşehir'de, son 15 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla geçmişte adeta çöl özellikleri taşıyan dağlar ve bozkır arazilerin çehresi değişti.
Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğünün 1999 yılında başlayan ve 2003 yılından itibaren hızlanan çalışmalarıyla Kındam bölgesi ve halk arasında "çöl bölgesi" olarak adlandırılan Kervansaray dağlarında yeşil vadiler kuruldu.
Ormancıların "gizli bahçe" adını verdiği ormanlık alanların eski ve yeni fotoğrafları, yaklaşık 15 yıldaki çalışmalarla çorak ve bozkır arazilerde yaşanan gelişmeyi gözler önüne serdi.
Orman İşletme Müdürü Reşat Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 15 yılda hızlanan çalışmalarla Kırşehir'in orman varlığını ikiye katladıklarını söyledi.
Merkez ve ilçelerde sürdürülen çalışmaların özellikle Kındam mevkisi ve "çöl bölgesi" diye tabir edilen Kervansaray Dağları eteklerinde yoğunlaştırıldığını belirten Karaca, buralarda "saklı bahçeler" kurulduğunu, doğal yaşamın da canlandığını dile getirdi.
Karaca, bu bölgelerin 15 yıl önce çekilen fotoğraflarını şimdiki halleriyle karşılaştırdıklarında gelişmeyi rahatlıkla görebildiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Kırşehir-Kayseri karayolu üzerinde ağaçlandırılan alan Maliye Ormanı adıyla yapılmış. Bakımı bizim Orman İşletmeleri tarafından yapıldı. Adeta bozkırda yeşil bir örtü oluştu. İkinci yer Kındam bölgesinde oluşturulan çok büyük bir ağaçlık alandır. Burada ağaçlandırma çalışmalarına 2003 yılında başlandı. Kındam'da yaklaşık 4 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Üçüncü alan ise Kervansaray Dağları eteklerindeki büyük alandır. Buralar kuraklıktan dolayı adeta çöl bölgesi olarak tabir edilmekteydi. Daha önce toprak, bitki gibi hiçbir şey yoktu. Doğal yaşamın geliştirilmesi, toprak yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi amacıyla yapılan büyük bir ağaçlandırma çalışması başlatıldı. Burada yaklaşık 4 milyon alanda fidanlar toprakla buluşturuldu. Koruma ve fidan dikme çalışmalarımız devam etmektedir."
-"Gizli bahçeler" oluşturuluyor
Kırşehir'in az yağış alması nedeniyle ağaçlandırma çalışmalarının zor şartlarda yapıldığına işaret eden Karaca, "Ağaçlandırma çalışmalarımız genellikle çöl bölgesi dediğimiz toprağı zayıf ve yağışı az olan kıraç alanlarda devam ediyor. Çalışma yaptığımız ve yeşillendirdiğimiz kıraç arazilerimize 'gizli bahçeler' diyoruz. Dağların arasında görünmediği için bu ismi verdik. Çalışmalarımızı görmeleri için vatandaşlarımıza dağlarımızı görmelerini tavsiye ediyoruz." diye konuştu.
Karaca, 2003 yılından itibaren diktikleri ağaç türleri arasında kızılçam, sarıçam, sedir ve mavi servinin yanı sıra gelir getirici türlerden badem, ceviz, ahlat, alıç, mahlep, iğde olduğunu belirtti.
Bölgede doğal yetişen kuşburnu gibi türleri de koruma altına aldıklarını aktaran Karaca, "Gelişmesi için bakımlarını yapıyoruz. Ayrıca yapraklı ağaçlardan akasya, meşe gibi türlerin dikimini de gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla orman varlığımızı yüzde 3,5'tan yüzde 7'ye çıkardık. 2003 yılından itibaren 24 bin hektar orman alanı yaptık. 24 milyon fidanı bu alanlara diktik." dedi.
'Anadolu'nun Bozkırı'na 15 Yılda 24 Milyon Fidan
Orman varlığı bakımından Türkiye'nin en fakir illeri arasında yer alan Kırşehir'de, son 15 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla geçmişte adeta çöl özellikleri taşıyan dağlar ve bozkır araziler yeşile büründü Kırşehir Orman İşletme Müdürü Karaca: 'Yaptığımız çalışmalarla orman varlığımızı yüzde 3,5'tan yüzde 7'ye çıkardık. 2003 yılından itibaren 24 bin hektar orman alanı yaptık. 24 milyon fidanı bu alanlara diktik'