Anadolu'nun değerlerini Kaliforniya'ya taşıdılar
Kaliforniya eyaletinde Türk derneği Pacifica Enstitüsü'nün başını çektiği organizasyonla düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemekleri Festivali, Anadolu'nun tarihî ve kültürel ...
Kaliforniya eyaletinde Türk derneği Pacifica Enstitüsü'nün başını çektiği organizasyonla düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemekleri Festivali, Anadolu'nun tarihî ve kültürel değerlerini, ABD'ye taşıyıp Amerikalılara "jetlag" hissi yaşatmadan gezme imkanı sunuyor. Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Mevlana Müzesi, Aspendos Antik Tiyatrosu, Mardin taş evi ile Akdamar Kilisesi'nin dev maketlerinin yer aldığı festivali 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Türkiye, tarihî zenginliklerini okyanusun ötesinde sergiliyor. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Türk derneği Pacifica Enstitüsü'nün başını çektiği organizasyonda Anadolu kültürleri ve yemekleri tanıtılıyor. Dört gün sürecek olan festivali 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Festivalde Türkiye'nin beş şehri (Mardin, Van, İstanbul, Antalya ve Konya) gemilerle ABD'ye taşınan büyük replikalarla canlandırılıyor. Maketi sergilenen tarihî eserler arasında Topkapı Sarayı, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Akdamar Kilisesi de bulunuyor.
Festivalin açılışında konuşan Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, festivalin 'jetlag' yaşamadan Türkiye'nin 'çok güzel bir örneği'ni görme imkanı sunduğunu belirterek, organizatörleri kutladı. Bu tür etkinliklerin, 'Türkiye'nin, dünyanın her yanında bayrak gösteren politikasının örneği olarak görülebileceğini' ifade etti. Festivalin sponsorları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu da bulunuyor. Tekin, bu tarz faaliyetlerin, "Türkiye'nin son yıllarda dışa açılan, dünyanın her yanında bayrak gösteren politikasının örneği olarak da görülebileceğini" ifade ederek, Türk derneklerinin Amerika'da daha aktif hale geldiğini kaydetti. Festivalin sponsorları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu da bulunuyor. Festival alanına Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu'nun medeniyetlerini simgeleyen maket kapıların bulunduğu bir koridordan geçilerek giriliyor. Kapılarda ilgili dönemin kostümlerini giymiş olan bir Amerikan aktör ajansından genç bayan ve erkekler tebessümle ziyaretçileri karşılıyor. Koridorun duvarlarında Türkçe ve İngilizce resimli bilgiler veriliyor.
KALİFORNİYA'DA MİNİ İSTANBUL
Dolmabahçe Kapısı'yla konuklarını karşılayan İstanbul standında üç boyutlu Kız Kulesi ve arkasındaki İstanbul Boğazı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii silüeti, Boğaz'da gezintiye çıkılmış izlenimi veriyor. Topkapı Sarayı'nın maketinin yer aldığı standı gezenlerin karşısına avluda gezinen padişah, şehzade ve yeniçeriler çıkabiliyor. Topkapı Sarayı'nın bazı iç bölümlerinin yansıtıldığı ve içinde gezilebilen üç boyutlu maketlerin de bulunduğu Stant, sanki İstanbul'un bir bölümünü ABD'ye getirmiş hissi uyandırıyor.
Gelenleri Mevlânâ Müzesi'nin üç boyutlu maketiyle karşılayan Konya standında, Semazen Grubu sema yapıyor ve Türk tasavvuf musikisi icra ediliyor. Tesbih, çini ve keçe ustalarının, el emeği göz nuru eserlerini sergilediği stant, Amerikalıların ilgisini çekiyor. Türkiye'nin her bir yanının farklı bir güzelliği barındırdığını vurgulayan festivalde, Türkiye'nin müthiş güzellikteki sahil kentleri, Antalya ile sembolize ediliyor. Apollon Tapınağı kapısının maketinden geçilerek girilen Antalya standında, palmiyeler ile gerçek kum yer alıyor. Stantta, ihtişamlı Aspendos Antik Tiyatrosu'nun üç boyutlu maketi bulunuyor.
Hoşgörünün memleketi Mardin, meşhur tablomsu silüetiyle karşılıyor konuklarını... Kentin silüetinin altında yer alan ünlü taş evlerinden birinin üç boyutlu maketi, sanki Mardin'in içinde geziliyor izlenimi veriyor. Reyhani Korosu'nun gezenlere müzik ziyafeti sunduğu stantta, taş, ahşap, telkari ustaları da hayranlık bırakan zanaatlarının inceliklerini sergiliyor. Mardin bölümünde Süryani Kilise Korosu da performans sergileyecek.
PACIFICA INSTITUTE'A TAKDİR BELGESİ
Van standı ise ziyaretçilerini, şehrin simgesi haline gelen Akdamar Kilisesi'ne geziye çıkarıyor. Arkasında Ağrı Dağı'nın silüeti bulunan üç boyutlu maketin içi de kilisenin aynısı. ABD'ye gelebilmesi için uzun uğraşlar sonucu pasaportu çıkarılan, yolculuk nedeniyle biraz "jetlag" olmuş Van kedisi ise tüm yorgunluğuna rağmen mavi-yeşil gözleriyle ilgi çekiyor. Ziyaretçiler, Van kedisine dokunmak için stant önünde yoğunluk oluşturuyor. Gençlerden oluşan folklor grubunun Van yöresi halkoyunlarını sunduğu standın, Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Los Angeles'ta büyük ilgi çekmesi bekleniyor. Bir başka ilgi odağı olan mehter takımı da çeşitli aralıklarla festival meydanına çıkarak yürüyüş yapıyor ve konser veriyor. Folklor grupları hem ilgili şehrin standında hem de büyük tiyatro sahnesinde gösteriler yapıyor. Ayrıca, festivalde Türk ve Ermeni sanatçılar, Yunanlı sirtaki ekibi de sahne alıyor, Kafkas oyunları sergileniyor.
Festivalden dolayı Pacifica Institute'a Newport Beach Belediye Başkanı Keith Curry, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Loretta Sanchez, Kaliforniya eyalet senatörleri Tom Harmon ile Lou Correa birer takdir belgesi verdi. Törende hazır bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu ile Mardin Valisi Hasan Duruer'e festivale katkılarından dolayı organizatörlerce birer plaket verildi. Açılış törenine Afganistan, Belçika, Hırvatistan ve Yunanistan'ın Los Angeles başkonsoloslarının yanı sıra bölgedeki bazı üniversitelerin rektörleri ve diğer toplum önderleri de katıldı.
MANTI, GUINNESS'E ADAY
Festivalde, yalnızca şehirler değil, Türkiye'nin farklı lezzetleri de tanıtılıyor. "99 Farklı Türk Yemeği" sloganıyla yola çıkılan festivalin önemli etkinliklerinden Türk yemekleri bölümünde, İstanbul Kapalıçarşı görünümündeki 100 standın yaklaşık yarısında, Türkiye'deki hemen her türlü yemek çeşidi ve tatlılar sunuluyor. Gönüllüler tarafından 3 ay boyunca hazırlanan 1 ton mantının geçen yıl olduğu gibi festivalin en çok ilgi çeken yemeklerinden biri olması bekleniyor. Yetkililer, hazırlanan mantı miktarının Guiness yetkililerinin ilgisini çektiğini söylüyor. Festival meydanındaki 120 kişilik otantik Türk kahvesinde de çay, kahve, çörek, salep gibi lezzetler var. Ancak Van'dan getirilmesi düşünülen bazı kahvaltı malzemeleri 'menşeleri bulunmadığı' gerekçesiyle gümrük yetkililerince reddedildiğinden programdan çıkarılmış. Festivalde gözleme yapan bayanlar, Türkiye'den özel olarak getirilmiş.
'TERMİNATÖR' VALİ'DEN TEBRİK
Festivalin açılış törenine kutlama mesajı gönderen Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, organizatörleri kutlarken "Kaliforniya'nın Türk-Amerikalılarına çalışkanlıkları, topluma katılımları ve altın eyaletimizi daha birçok farklı yolla güçlendirmelerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum." dedi. Festivalin tanıtım için bölgedeki sinemaların çoğunda reklamlar yayınlandı. Yaklaşık 1,8 milyon dolara mal olan festivalde 100 stant bulunuyor. Festival alanı geçen yıla oranla 1,5 kat büyütülmüş. Yetkililer, uzun vadede bir alan alıp, maketleri Disneyland gibi yerleşik bir arazide sürekli sergilemek istiyor.
Martha nine cami görme aşkıyla geldi
Ziyaretçilerden 80 yaşında, desteklikle yürüyen Martha Manti de festivalde maket bile olsa camiyi görecek olmanın kendisini heyecanlandırdığını ve bunun için şalını yanında getirdiğini söyledi. Daha önceden de Osmanlı tarihini okuduğunu belirten Manti, festivaldeki her şeyin ilgisini çektiğini ve Türkiye'ye gitmeyi çok istediğini dile getirdi. Festivalin ziyaretçileri arasındaki bölgedeki okullardan ve üniversitelerden öğrenciler de bulunuyor. Öğretmenleriyle festivali görmeye gelen öğrenciler de etkinliği çok beğendiklerini belirterek, "Keşke Türkiye'ye gitmek için biletim olsaydı, görmeyi çok isterdim." dediler. Hazırlık aşamasında 300 gönüllünün çalıştığı festivalde asıl ziyaretçi akınının beklendiği hafta sonunda gönüllü sayısının 500'e çıkacağı bildirildi. Aynı organizasyonun geçen sene yine Los Angeles bölgesinde düzenlediği festivali 30 bin kişi ziyaret etmişti.
Türkiye için en güzel tanıtım faaliyeti
Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali'nin açılışında konuşan Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, bu fikri kendisine ilk sunulduğunda "çok iddialı ve gerçekleştirilmesi zor" bulduğunu, ama bunun başarıyla yapıldığını söyledi. Bu tür etkinliklerin Türkiye'nin az bilinen yönlerini göstermek açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Tekin, "Özellikle ABD'nin batı yakasında Türkiye hakkında basma kalıp yargılar hâlâ hakim. Ama geçen yılki festivali gelip gören Amerikalılardan çok olumlu tepkiler aldık, basına çok güzel yansıdı. Türkiye'nin düşündüklerinden ne kadar farklı ülke olduğunu gördüklerini bana bizzat söyleyen çok kişi oldu. Bu eğilim, bu yıl da devam edecektir." diye konuştu. Bu tarz faaliyetlerin, "Türkiye'nin son yıllarda dışa açılan, dünyanın her yanında bayrak gösteren politikasının örneği olarak da görülebileceğini" ifade eden Tekin, Türk sivil toplumunun da ABD'de geliştiğini, Türk derneklerinin daha aktif hale geldiğini kaydetti. Başkonsolos tekin ayrıca Akdamar Kilisesi'nin 12 Eylülde bir günlük ibadete açılacak olmasının Los Angeles'ta büyük heyecan oluşturduğunu, çok sayıda Ermeni'nin Türkiye'ye gitmek için şimdiden rezervasyon yaptırdığını söyledi. Festivali düzenleyen Pasifika Enstitüsü'nün Başkanı İbrahim Barlas da geçen yıl 30 bin kişinin geldiği festivale bu yıl 50 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi. Türkiye'nin 5 ilinin tarihi değerlerinin dev üç boyutlu maketlerinin kurulduğu ve 99 çeşit Türk yemeğinin sunulduğu festivale katılan konukların etkinlikle ilgili değerlendirmeleri şöyle:
Van Valisi Münir Karaloğlu: "Bugüne kadar gezdiğim Türkiye'yi tanıtan fuarlar içerisinde belki de en güzeli şu anki. Çünkü Anadolu'nun bütün mozaiği burada var."
Mardin Valisi Hasan Duruer: "Güzel bir sivil toplum-devlet dayanışması niteliği taşıyan festival, Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli bir etkinlik."
Chicago Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios: "Burada, bu kültürü dünyayla paylaşabileceğimiz çok güzel otantik bir atmosferi yeniden yaratmışlar. Kültürümüzü, kardeşliğimizi, yiyeceklerimizi paylaştığımız bu tür festivaller dünyaya barış getirme adına çok önemli."
Los Angeles Katolik Kilisesi'nden Rahip Alexei Smith: "Bu festival Türkiye'yi tanıma, Türk halkını ve kültürünü takdir etme imkânı veriyor. Türk halkının gerçekte ne olduğunu daha iyi anlamaya katkıda bulunuyor."
Nijerya Prensi Malik Ado-İbrahim: "Bu festivalle, tarih hemen yanı başımıza gelmiş gibi. Türkiye'nin neler yapabileceğini bize gösterdi. Ben de bunun gibi Afrika kültür festivali yapmak isterim." Ermeni lobisi şaşkın: Savaşı kaybediyoruz
Festivale Amerikan basını da ilgi gösterirken, ABD'deki Ermeni haber sitelerinden Asbarez'de yayımlanan bir köşe yazısında, festivalden övgüyle bahsedilerek, "Öyle görünüyor ki biz çok geride kaldık ve savaşı kaybediyoruz." ifadesi kullanıldı. Sitede Tamar Kevonian imzasıyla yayımlanan "Savaşı kaybetmek" başlıklı yazıda, "Türklerin yaklaşımının, bilimsel ve siyasi arenaların ötesine geçerek, mevcut algı ve imajın tarihsel doğruluktan çok daha önemli olduğu geniş kitlelere uzandığına, Ermenilerin kitlelere yönelik açılım çabalarının ise daha çok 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınması mücadelesine odaklanmakla sınırlı kaldığına işaret edildi. 'ABD'deki en büyük Türk festivalinin, Türk toplumunun değil, Ermeni toplumunun en fazla sayıda olduğu bir kentte düzenlenmesinin tesadüf olmadığı' da ifade edilen yazıda, "Ermenilerin, onları (Türkleri) endişelendirdiğini düşünmek bir teselli olabilir, ancak kamuoyu popülarite yarışmasında öyle görünüyor ki biz çok geride kaldık ve savaşı kaybediyoruz." denildi. Los Angeles Times gazetesi de, dünkü baskısında festivali tanıtan bir yazıya yer verdi.
Zaman