Anadolu'nun El Hamrasi 9 Yillik Hasretin Sonunda Ibadete Açildi

Anadolu'nun El Hamrasi 9 Yillik Hasretin Sonunda Ibadete Açildi

Sivas’in Divrigi Ilçesine bulunan ve Anadolu’nun El Hamrasi olarak nitelendirilen Divrigi Ulu Cami ve Darüssifasi 9 yillik yenileme çalismalarinin ardindan ziyarete ve ibadete açildi.

Sivas’in Divrigi ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklulari zamaninda Selçuklulara bagli Mengücekli Beyligi döneminde Mengücek sahi Süleyman Sah’in oglu Ahmet Sah ve esi Melike Turan Hanim tarafindan yaptirilan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, 9 yillik restorasyon çalismalarinin ardindan bugün düzenlenen törenle ziyaret ve ibadete açildi.

201 Vakiflar Haftasi 100. Yila Özel 201 Eser Toplu Açilis Töreni çerçevesinde gerçeklesen açilisi uzaktan baglanti yöntemiyle Cumhur Baskani Recep Tayyip Erdogan yapti.

“Herkes mutlaka görmeli”

Açilis programi öncesi semazenler tarafindan sema gösterisi yapildi, mevlit okundu. Programda konusan Sivas Valisi Dr. Yilmaz Simsek, “Bu essiz eserin UNESCO Dünya miras listesine ülkemizden giren ilk eser olan bu eserin restorasyonunda emegi geçen Vakiflar Bölge Müdürlügümüze bu eserin restorasyonunu yapan firmamiza, isçisinden mühendisine, mimarina kadar herkese tesekkür ediyorum. Insallah bu eseri, bizden sonraki nesillerde ayni sekilde koruyarak gelecek nesillere aktaracaklardir. Ben yine bu eserin varisi Ahmet Sahi, esi Melike Turan’i ve bu eseri meydana getiren Mimar Ahlatli Hürrem Sahi da bu vesileyle rahmetle, sükranla aniyorum. Allah onlardan razi olsun diyorum. Bu vesileyle herkesi Anadolu’nun El Hamrasi dedigimiz essiz eseri yerinde görmeye davet ediyorum.” dedi.

UNESCO’nun Türkiye’de koruma altina aldigi ilk eser

Dünyada esi benzeri bulunmayan cami UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olma özelligi tasiyor. Avrupali bazi bilim adamlarinca "Anadolu’nun Elhamrasi" olarak da nitelendirilen bu cami 800 yildir ihtisamini korurken üzerinde isli birbirinden farkli 10 bin motifle kendine hayran birakiyor. Yerli ve yabanci turistlerin ugrak mekani, Anadolu erken dönem mimarisinin seçkin örneklerinden Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, tas bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasiyla "saheser" olarak nitelendiriliyor.

Akil hastalari sesle tedavi ediliyordu

Orta çagin karanlik Avrupa’sinda akil hastalari yakilarak öldürülürken 8 asir önce insa edilen Divrigi Ulucami ve Darüssifasinda ise akil hastalari sesle tedavi ediliyordu. Evliya Çelebi’nin, "Methinde diller kisir, kalem kiriktir" sözleriyle anlattigi Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin özel bir ekip tarafindan yürütülen restorasyonu 9 yil sürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile