Anadolu'nun En Büyük Damızlık Hayvan Çiftliği Kayseri'de

Anadolu'nun En Büyük Damızlık Hayvan Çiftliği Kayseri'de

Kayseri Şeker Fabrikası'nın en büyük yatırımları arasında yer alan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nde, Amerika'dan özel olarak getirilen 900 adet damızlık süt düvesi, 3 ay içerisinde 600 adet yavru verecek

Kayseri Şeker Fabrikası'nın en büyük yatırımları arasında yer alan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nde, Amerika'dan özel olarak getirilen 900 adet damızlık süt düvesi, 3 ay içerisinde 600 adet yavru verecek. 1 yıl içerisinde sayısı bin 800'e ulaşacak olan damızlık süt düvelerinden elde edilecek sütler, bölgeye kurulacak modern süt işleme tesislerinde işlenerek piyasaya sunulacak.
Kayseri'nin, İncesu İlçesi Sultansazlığı Yavaş mevkiinde 605 bin 780 metrekare arazi üzerinde kurulu olan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nde üretilmesi planlanan 900 adet holstein freisian ırkı damızlık süt düvesi, Kayseri'de ikametlerinde sağlıklı bir şekilde ağırlanıyor. 600 adedi gebe ve 300 adedi boğa altı düve olan 900 büyükbaş hayvan, Kayseri Şeker Fabrikası'na ait Pandoğa çatısı altındaki İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'ndeki yerlerine alıştı.
ABD'de cinsiyeti belirlenmiş spermalarla tohumlanmış olan gebe düvelerin, en geç Mart ayına kadar doğumlarını tamamlayacağı ve bu doğumlardan yaklaşık 600 adet dişi buzağı elde edileceği belirtildi. İlk doğumların ardından yapılacak suni döllenme ile de bu rakamın önümüzdeki yıl iki katına, yani 1800'e ulaşacağı öğrenildi.
Önümüzdeki yıllarda başlanması planlanan Embriyo Transferi ile Anadolu'da bir ilke imza atacak olan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi, bünyesinde oluşturacağı modern Laboratuarlar sayesinde çeşitli alanlarda araştırma ve geliştirme yapabilecek, aynı zamanda Embriyo transferi için tüm şartlar sağlanmış olacak. İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nde üretilen hayvanlardan elde edilecek sütlerin işlenmesi ve satışı amacıyla kurulacak Süt İşleme Tesisi ile birlikte Kayseri Şeker Fabrikası, Türkiye'nin en kaliteli sütlerinden birini üreterek, tüketicisine eşiz bir hizmetine sunmuş olacak.
900 adet Holstein Freisian ırkı Damızlık Süt Düvesi'nin yeni evlerinde gayet sağlıklı bir şekilde ağırlandığını belirten Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, hayvanların Amerika'dan sipariş edilmesinden yolculuk safhasına, Türkiye'ye getirilişinden Kayseri'ye ulaştırılmasına kadar geçen tüm aşamaları bizzat takip ettiğini belirterek, "Kayseri Şeker Fabrikası'nın en büyük yatırımlarından bir tanesi olan ve çiftçimiz adına çok büyük önem taşıyan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi yakın bir zaman sonunda ülkenin ve bölgemizin en büyük tarım işletmelerinden bir tanesi olacaktır. Güvenli bir biçimde çiftliğimize gelişini sağladığımız 900 adet büyükbaş hayvanımız şu an gayet sağlı. Yeni yerlerine çok çabuk alıştılar. Önümüzdeki yıllar içerisinde mevcut 900 Damızlık Süt Düvesi, sayısını 9000'e çıkartarak bölgenin en büyük çiftliği halini alacaktır. Ayrıca bu tesisimizde bir ilke daha imza atarak, kuracağımız laboratuar ortamında geliştirilmiş spermalardan yapılacak embriyo transferi ile istediğimiz cins ve cinsiyette buzağılar elde edebileceğiz. Ve istediğimiz sayıya ulaştığımızda bu hayvanlarımızı çiftçimiz ile paylaşarak kendilerine ek gelir kapıları aralamış olacağız. Ayrıca kurmayı planladığımız Süt üretim, yem ve gübre tesisleri ile çiftçimize her anlamda destek olacağız" dedi.
İneklerin Amerika'dan gelişi esnasında gemide hayata gözlerini açan ve Okyanus'ta doğduğu için adına okyanus ismi verilen buzağı da ziyaret eden Başkan Özışık, buzağının sağlığı ve gelişimi hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile