Kazim Demirer, ayni zamanda Açikögretim Fakültesinde ögretim görevlisi olarak dersler veriyor. Kendisinin hazirlayip sundugu 5.Peron adli program ile dinleyicileri 60’li ve 70’li yillara sürükleyen Demirer, içeriginin Türkiye’de tek oldugunu belirttigi bu program ile Anadolu Pop müzik kültürünü insanlara aktariyor. Türkiye’deki müzik akimlarinin gelisiminin, ülkedeki toplumsal ve politik meselelerden bagimsiz olarak düsünülemeyecegine dikkat çeken sunucu Demirer, Osmanli’dan Cumhuriyet dönemine kadar gelen basta Bati müzigi olmak üzere diger müzik çesitleri hakkinda konustu.
Özellikle Ikinci Dünya Savasi ve radyo teknolojisinin Türkiye’deki olusumu sonrasinda Rock’n Roll ve Twist gibi akimlarin popülerlestigine de deginmek isteyen Ögr. Gör. Demirer; “Anadolu Pop denilen kavram, yeni ve özgün bir sentez sonrasi meydana gelen zengin bir müzik kültürüdür” dedi.
“Bugün üretilen çogu sarkinin Türkçe’ye olumlu anlamda bir katkisi olmuyor”
Müzik yazari Murat Meriç’in deyimi ile Anadolu Pop, “Popüler Bati müziginin en özgün akimidir” tanimina katildigini belirten Kazim Demirer, “Özellikle sosyal medyanin gelisimiyle son yillarda, ‘revival’ yani yeniden canlanmayla birlikte yurt disindan Anadolu Pop’a karsi yogun bir ilgi var. Türk sanatçilarin, çesitli uluslararasi festivallerde adini duyurmasi ve yine sosyal medya uygulamalarinda Türk müzik kültürüne dair farkli olusumlari veya degerli ödül törenleri, Anadolu Pop’un canlanmasinda önemli rol oynadi” diyerek gençlerin dinledigi müzik türlerinin, Türkçe ’ye etkileri hakkinda da düsüncelerini su sözlerle devam ettirdi:
“Bugün üretilen sarkilarin Türkçe’ ye olumlu anlamda bir katkisi olmuyor. Zira bu kaygi ne dinleyici kitlesinde var ne de üreticilerde. Her seyden önce bu devirde bir müzik üretmek ve bunu piyasaya sunmak teknolojinin gelisimiyle birlikte çok kolaylasti. Açikçasi ülkemizdeki müzik endüstrisinde estetik kaygi ve kalicilik düsünülmüyor. Her sey gibi müziklerde de kullan at seklinde bir süreç hâkim. Yüzyillardan günümüze süzülüp gelen herhangi bir türkü, popüler bir dizi sayesinde meshur olabiliyor ve o dizinin müzigi olarak insanlara sunuluyor. O nedenle günümüzdeki sarkilarin ne kültürel birikimimize bir katkisi oluyor ne de dilimizi ve edebiyatimizi zenginlestiren bir rolü oluyor.”
“Toplumsal gelismelerin etkisiyle farkli müzik arayislari her dönem gündeme gelmistir”
“Anadolu Pop kültürünün meydana gelmesinde aranjman adi verilen ithal müzige, Türkçe söz yazma akimina duyulan tepki ve 1960’lardaki Altin Mikrofon yarismalari basat rol oynamistir” diyen Radyo A programcisi Kazim Demirer; “Bugün Anadolu Pop denildiginde Cem Karaca, Mogollar, Erkin Koray ve Fikret Kizilok gibi isimlerin çesitli illerde halkin önüne çikarak oylama ile birinci belirlendigi dönemler hatirlanmalidir. Türk siyasi tarihinin ve toplumsal gelismelerin etkisiyle farkli müzik arayislarinin gündeme gelmedigi bir dönem yoktur. Özet olarak, bir yanda daha toplumcu müzikler tutulurken diger tarafta ise toplumsal olaylar karsisinda daha hassas bir kesim ya da progresif denemelerin devam ettigi zamanlardan buralara geldik” dedi.
Anadolu Pop Kültürü Yeniden Canlaniyor
Anadolu Pop’un Türk müzigindeki rolü hakkinda konusan Anadolu Üniversitesi’ne bagli 101.7 Radyo A programcisi Ögr. Gör. Kazim Demirer, “Toplumsal gelismelerin etkisi, farki tarzlarda müzik arayislarini da beraberinde getiriyor” dedi.