Anadolu Türklügü'ne Ait Ilk Sehitlik Açiklamasi Cennet Çukuru

Anadolu Türklügü'ne Ait Ilk Sehitlik Açiklamasi Cennet Çukuru

Konya’ya gelen Selçuklu askerlerinin sehit edildigi ve Anadolu Türklügü’ne ait ilk sehitlik özelligi tasiyan Cennet Çukuru adi verilen yer, büyük boyutlardaki mezar taslari ile dikkat çekiyor.

Konya’nin merkez Selçuklu ilçesinde bulunan ve Konya’nin en büyük mezarligi olma özelligini tasiyan Musalla Mezarligi içerisinde Cennet Çukuru adi verilen bir yer bulunuyor. Cennet Çukuru, 1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’ya giren Selçuklu askerlerinden öncü birlik olarak Konya’ya gelen ve o dönem sehirde bulunan Bizans askerleri tarafindan esir alinarak sehit edildigi alan olarak rivayet ediliyor. Konya, sonraki yillarda Selçuklular tarafindan fethedildiginde bu alan sehitlik olarak nitelendiriliyor ve büyük boyutlarda Sille taslarindan sehitler için mezar taslari dikiliyor. Günümüze kadar ulasan bu mezar taslarindaki yazilar mezarliga gelen vatandaslarin da ilgisini çekiyor. Konya’da yasayan çogu vatandasin bilmedigi bu yerde 1989’da belediyenin aldigi kararla yeni cenazelerin defni yasaklandi ve alan çitlerle çevrildi.

Iç Anadolu Türklügü’ne ait ilk toplu mezar sehitligi

Cennet Çukuru’nun girisinde bulunan Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yerlestirilen bilgilendirme levhasinda, “Kabristanin en eski yeri olarak bilinen 410 nolu ada, Cennet Çukuru olarak adlandirilan yerdir. Buranin kenarinda eski bir kör kuyu vardir. Uzun yillar Konyalilarin bu kuyudan aldiklari su ile zemzem asiladiklari rivayet edilir. Iç Anadolu Türklügü’ne ait ilk toplu mezar sehitliginin burasi oldugu söylenilir. Sultan Alparslan’in Anadolu fethi öncesinde buralara gönderdigi öncü birliklerin Bizanslilar tarafindan sehit edilerek atildigi yerdir” ifadeleri yer aliyor.

"Anadolu’nun ilk sehitligi olarak tabir edilen bir mekandayiz"

Konya Feritpasa Mahallesi’nde 16 yildir muhtarlik yapan emekli Almanca ögretmeni Yasar Barisik, “Anadolu’nun ilk sehitligi olarak tabir edilen bir mekandayiz. Buranin ismi Cennet Çukuru. Neden Cennet Çukur denilmis? 1071 yilinda Sultan Alparslan, Mus-Malazgirt’ten Anadolu’ya girdiginde o yillar Konya’da bulunan Bizanslilara 187 Selçuklu Alperen askerini gönderir. Ancak daha önce Konya’ya öncü kuvvetler gelmistir. Gelen 187 Selçuklu Alperen askerlerini burada bulunan dönemin Bizans askerleri hiçbir sorgu yapmadan ellerini ve ayaklarini domuz bagi seklinde baglayarak o dönem de buralarin bataklik oldugu için diri diri batakliga gömerler. Geri kalan askerleri ise büyük bir çukur açarak yakarak sehit ederler” dedi.



"Koruma altina alarak defin yasagi aldi"

Muhtar Yasar Barisik, Musalla Mezarliginin Konya’nin en eski mezarliklarindan biri oldugunu ifade ederek, “Bugün Musalla Mezarligi dedigimiz alan 1071 yillarinda bataklikti. 1989 yilina kadar bu alana defin oluyordu. Belediyemiz koruma altina alarak defin yasagi karari aldi. Su anda da zaten Musalla Mezarliginda defin yasagi var” seklinde konustu.



"Sehitlerimizin ruhlarini sanki yasarsiniz"

Cennet Çukuru hakkinda detayli bilgiler veren muhtar Barisik, “Buraya gelip ziyaret ettiginiz zaman tüyleriniz diken diken olur. Sehitlerimizin ruhlarini sanki yasarsiniz. Cennet Çukuru dedigimiz zaman burada bulunan bir kuyu vardir. Bu su kuyusunun özelligi ne diye sorarsaniz, su kuyumuz, 1987 yilina kadar Türkiye’den hacca veya umreye giden insanlarimiz 4-5 litreden fazla zemzem getiremezlerdi. Bu kuyudan su alirlar, getirdikleri 4-5 litre zemzemi bu sular ile karistirip gelen misafirlerine ikram ederlerdi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile