Yer altındaki yapıların belirlenmesinde ve sismik yer altı haritalamada titreşim kaynağı olarak kullanılacak aracın, Enstitü'nün araştırmalarında önemli bir rol oynayacağı bildirildi.
Teslim töreninde konuşan Hisarlar Grup Üst Yöneticisi Zafer Türker, TURKAR 4x4'ün tuz serpme aracından demiryolu hat bakım aracına kadar yaklaşık 20 farklı üst yapıya sahip olduğunu ve gelen talepler doğrultusunda yeni modellerin eklenmesi ile bu sayının arttığını belirtti.
Türker, yer altı haritalamada titreşim kaynağı olarak kullanılacak aracı bilimin hizmetine sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Anadolu Üniversitesi'nin kullanımına sunulan aracın TURKAR 4x4'ün çeviklik, atiklik ve güvenli sürüş gibi tüm karakteristik özelliklerini taşıdığını vurgulayan Türker, şunları kaydetti:
"Sismik haritalama tekniği, bir titreşim kaynağından yer altına güçlü titreşimler gönderilmesi prensibine dayanıyor. TURKAR 4x4 Sismik Araştırma Aracı, öncelikli olarak titreşim kaynağı olarak kullanılacak.
Araç üzerinde bulunan ağırlık düşürmeli sismik enerji kaynağı ile oluşturulacak titreşimin farklı yer altında katmanlardan yer üstüne geri dönüşü, sismik veri toplama cihazında kaydedilecek. Daha sonra bu veriler işlenerek yer altındaki yapıların haritası çıkarılacak. Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nün her tür zorlu iklim ve yol koşulunda kullanabileceği aracı bilimin hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz."
Muhabir: Mürsel Çetin
Yayıncı: Hasan Arslan
Anadolu Üniversitesi
Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve Hisarlar Grup tarafından üretilen, Türkiye'nin ilk yerli 4x4 arazi aracı TURKAR'ın yeni üst yapılı modeli olan "Ağırlık Düşürmeli Sismik Enerji Kaynak Aracı", Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'ne teslim edildi.