Ögrenci Merkezi Salon 2009’da Seminere Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü Müdür Yardimcisi Av. Sükriye Sirin, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvari Müdür Vekili Doç. Dr. Onur Dülger, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.
Seminerde uzman isimler yer aldi
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvari Türk Müzigi Bölüm Baskani Doç. Esra Berkman moderatörlügünde, Pamukkale Üniversitesi Çalisma Ekonomisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Oguz Karadeniz, Pamukkale Üniversitesi Mali Hukuk Ana Bilim Dali Prof. Dr. Hülya Kabakçi Karadeniz, Anadolu Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Özge Özsoy, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birligi (MESAM) Baskani Recep Ergül, Icraci Sanatçilar ve Müzisyenler Meslek Birligi (TSMB) Baskani Mustafa Demir, Müzik Yorumculari Meslek Birligi (MÜYORBIR) Baskani Burhan Sesen, Baglantili Hak Sahibi Fonogram Yapimcilari Meslek Birligi (MÜYAP) Genel sekreteri Av. Ahmet Türkoglu konu hakkindaki görüslerini katilimcilarla paylasti.
“Saglikli isleyen bir telif hakki hukuku ve güçlü bir telif bilinci olan ülke yüksek gelismislik düzeyini yakalamistir”
Kültür ve Turizm Bakanliginin toplumda telif hakki duyarliliginin olusmasina yönelik yapilan faaliyetlere ve sivil toplum kuruluslarinin da bu yönde tesvik edilmesine yönelik çalismalarindan bahseden Av. Sükriye Sirin, “Günümüz dünyasina bakildiginda saglikli isleyen bir telif hakki hukuku ve güçlü bir telif bilinci olan bir ülke kültürel ve sanatla ilgili eriskinligin yani sira bilim ve teknoloji alaninda da yüksek gelismislik düzeyini yakalamistir” dedi.
“Türkiye’de bir akim baslattik ve ucu meslek birligine dayandi”
TSMB Kurucu Baskani Mustafa Demir, geçimini müzik ile saglayan bireylerin özellikle pandemi döneminde yasadiklari geçim sorunlarinin bir meslek birligi kurulmasi gerektiginin isareti oldugunu ifade ederek “Meslek birligi bu isi meslek edinip üniversiteden mezun olanlar için kuruldu. Türkiye’de bir akim baslattik ve ucu meslek birligine dayandi. TSMB’de üyelik kriterlerinde üniversiteden mezun olanlari direkt üye olarak aliyoruz, sizler için sosyal güvencenizle ilgili ne yapmak gerekiyorsa saglayabilecek çok güzel bir kapi oldu” ifadelerini kullandi.
Prof. Dr. Oguz Karadeniz ise meslek birlikleriyle yapmis oldugu çalismalar sonucunda icraci sanatçilarin sosyal güvenlikleri hakkinda önemli bilgilendirmelere yer verdi. Karadeniz’in ardindan Prof. Dr. Hülya Kabakçi da serbest meslek erbabi olarak müzisyenlerin hizmetlerinin vergilendirilmesindeki isleyis ve önemden bahsetti.
“Yedi meslek birligi arasindaki beraberligi sagladik”
MESAM Baskani Recep Ergül ise gerçeklestirdigi konusmasinda sektördeki telif sorunlari karsisinda birlikteligin önemini vurgulayarak sunlari söyledi:
“Baglantili olarak MESAM ve MÜSEF olan iki federasyonu kurduk. Tüketicinin karsisina tek muhatap olarak çikmak için bir protokol kurduk ve artik bir temsilci olarak tüketicinin karsisina çikarak birlikler arasindaki beraberligi sagladik”
MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Türkoglu ve Anadolu Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Özge Özsoy ise telif haklari konusundaki hukuksal isleyisler hakkinda dikkat edilmesi gereken yasalari ve isleyisleri katilimcilarla paylasti. Seminer soru cevap kismi ile sona erdi.
Anadolu Üniversitesinde Müzik Telif Hakki Ve Sanatçilarin Sosyal Güvenligi Konusuldu
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuari tarafindan düzenlenen "Üniversitelerde Müzik Telif Hakki ve Icraci Sanatçilarin Sosyal Güvenligi Egitim" isimli seminer gerçeklestirildi.