Kastamonu'da, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) tarafından düzenlenen "Anadolu ve Ötesinde Anti Sismik Yerel Miras" toplantısı sona erdi.
Kastamonu Belediyesinin ev sahipliğinde 5 gün süren organizasyona, Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Polonya, Romanya ve Yunanistan olmak üzere 9 ülkeden 37 uzman katıldı.
Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, kapanışta yaptığı konuşmada, toplantıda önemli konuların görüşüldüğünü söyledi.
Kastamonu'nun önemli bir tarih kenti olduğunu belirten Karadeniz, "Kastamonu'nun tarihini ve kültürünü canlandırmak adına önemli adımlar atılıyor ve atmaya devam edeceğiz. Bizden öncekilerden aldığımız mirası, bizden sonrakilere en sağlıklı şekilde devretmek istiyoruz. Bizler bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da Kastamonu'nun Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmek isteyen bir kent olduğunu ifade ederek, bu konuda destek istedi.
Kastamonu'nun tarihi ve kültürüyle Türkiye'nin eşsiz illerinden olduğuna dikkati çeken Babaş, "Biliyoruz, daha önümüzde uzun bir yol var. Dünya Kültür Miras Listesi'ni hedefliyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Kastamonu'yu gördünüz ve sizlerin söylemleri bugün bizleri çok mutlu ediyor. Doğru yolda yürüdüğümüzün bilincindeyiz ve hedefimize mutlaka ulaşacağız." diye konuştu.
Babaş, Türkiye'nin çok güvenilir bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Başka yerlerde Türkiye'nin adı güvenilir değil gibi yansıtılsa da ülkemiz dünyanın en güvenilir ülkesidir." ifadesini kullandı.
ICOMOS Uluslararası Mimari Mirasın Yapısal Analiz ve Restorasyonu Türkiye Bilimsel Komitesi Başkanı Prof. Dr. Görün Arun da ICOMOS'un 110'dan fazla ülkede kurulmuş ulusal komiteleri bulunduğunu söyledi.
Toplantının çok verimli geçtiğini belirten Arun, "Burada yaptığımız gezilerde, şehre duyduğumuz hayranlık arttı. Ayrıca Kastamonu Belediyesinin ve yerel yönetimlerin koruma çalışmalarını da hayranlıkla izledik ve inceledik." dedi.
ABD ICOMOS temsilcisi Dr. Satwant Kıhal, dünya kültürü adına önemli bir toplantıyı tamamladıklarını kaydederek, "Burada önemli deneyimler edindik. Kastamonu'yu unutmayacağız. İnsanların sıcakkanlılığı ve misafirperverliklerini unutmayacağız. Her yerde bunu anlatacağız." diye konuştu.
Diğer ülkelerin temsilcilerinin konuşmasının ardından program sona erdi.
'Anadolu Ve Ötesinde Anti Sismik Yerel Miras' Toplantısı
Kastamonu'da 5 gün süren toplantıya, Türkiye'den uzmanların yanı sıra 9 ülkeden 37 uzman katıldı.