Anadolu Yakasının Oto Avm'si 'oto World Asya'nın Temeli Atıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Refah-Yol hükümetinin devletin vergiden faize giden payını yüzde 48.5'e düşürdüğünü belirterek, "28 Şubat'ta faiz lobisinin ayağa kalkmasının önemli nedenlerinden biri budur" dedi.

Anadolu yakasının ilk oto alışveriş merkezi 'Oto World Asya'nın temeli atıldı. Has Şirketler Grubu ve Evra Group imzasıyla hayata geçirilen Oto World Asya'nın temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve projenin reklam yüzü Ahmet Özhan katıldı.

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, projenin başarılı olmasını dileyerek, tesisin özellikle tematik alışveriş merkezi haline dönüştürülmüş olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, Anadolu'nun her yerinde yatırım yapan kişileri gördükçe mutluluk duyduklarını söyleyen Kurtulmuş, "Bu sadece Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının da bir işareti değildir. Çok az konuştuğumuz bir konu var. Türkiye'de ekonomik kalkınma süreciyle demokratik gelişme süreci arasında bir paralellik var. Türkiye ne zaman demokratik olarak gelişme sürecinin içerisine girerse, bakıyoruz ki Türkiye'de ekonomi gelişmeye büyümeye başlıyor" dedi.

28 Şubat sürecinde Refah-Yol hükümetinin devletin vergiden faize giden payını yüzde 48.5'e indirdiğini hatırlatan Kurtulmuş, "28 Şubat'ta faiz lobisinin ayağa kalkmasının önemli nedenlerinden biri budur. Yani öyle kendini zora sokmadan, parasını devlete pazarlayarak kazanacak olan zümre bundan rahatsızlık duymuş. 28 Şubat sürecinde ne olmuş? 2001 yılına geldiğimizde bu verginin faizi karşılama oranı olan yüzde 48.5, yüzde 103.3 olmuş. Yani bütün vergilerimizi alıp faizcilere vermişiz, paramız yetmemiş yine gidip borçlanmışız devlet olarak, biraz daha para vermişiz. 10 yıllık AK Parti iktidarının sonunda gelinen nokta, verginin faizi karşılama oranı yüzde 16.5. Gönül arzu eder ki bu oran sıfırlara insin. İşte bunu sağlayacak en temel işlerden bir tanesi, insanımızın elini taşın altına koymasıdır" diye konuştu.

Bakan Nihat Ergün ise, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dünyanın gerisinde olduğunu ifade ederek, "Dünyada ortalama her bin kişiden 140 kişiye bir otomobil düşüyor. Türkiye'de her bin kişiden 134 kişiye otomobil düşüyor. Almanya'da bin kişiden 600 kişiye otomobil düşüyor. Gelişmiş ülkelerin çok gerisinde, dünya ortalamasının da altındayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki genç ve dinamik nüfusunun dikkate alınması durumunda otomobil sayınının çok daha artacağının tahmin edildiğini anlatan Ergün, "İnsanların en büyük arzularından bir tanesi, ilk fırsat bulduğunda otomobil sahibi olmak. Otomobil sahibi olma arzusunun yüksek olduğu bir ülkedeyiz. Finansman şartları iyileştikçe, kredi imkanları geliştikçe, insanlar orta gelir düzeyine transfer oldukça, ilk yaptıkları işlerden bir tanesi otomobil ve konut almaktır. Konut sektörü de, otomotiv sektörü de Türkiye'nin geleceğinde hala parlak sektörlerdir. Çünkü Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, bu sektörleri ciddi manada tetiklemektedir" dedi.

Türkiye'de yıllık 600 bin otomobil satışı olduğu bilgisini veren Nihat Ergün, bunların sadece üçte birinin Türkiye'de üretildiğini, geri kalan üçte ikilik kısmın ithal edildiğini hatırlattı. Ergün, bu rakamların Türkiye'de üretilen marka ve modellerin tüketiciyi tatmin etmediği anlamına geldiğini belirterek, ''Tüketiciyi tatmin eden marka ve modellerin üretimine, yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bu yüzden sektörü yeni yatırımlara, Türkiye'de yeni markaların oluşmasına teşvik ediyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile