Son aylarda kiraci-ev sahibi kavgalarinda büyük artis yasandi. Hukukçular, ’Anahtari vermeden kiracilik bitmez’ prensibi çerçevesinde yüksek kira sebebiyle evi bosaltan kiracilarin muhakkak suretle anahtari mülk sahibine teslim ettigini belgelendirmesi gerektigini dile getiriyor. Hukukçular, kiracinin tasinma islemini tamamlasa dahi mülkün anahtarlarinin ev sahibine teslim edilmedikçe kiracinin mülk üzerindeki haklarini ve yükümlülüklerini sürdürdügünü belirtiyor.
Yillardir oturdugu evi tahliye eden M.K., anahtari mülk sahibine teslim ettigini belgelendiremeyince hayatinin sokunu yasadi. Mahkemenin kapisini çalan magdur kiraci, oturmamasina ragmen 11 aylik kira bedelinin tahsilini isteyen ev sahibinin hakkinda baslattigi icra takibiyle sarsildi. Kiraci takibe itiraz edince harekete geçen ev sahibi ise borçlu aleyhine ödenmeyen kira bedelleri için tahliye talepli takip baslattiklarini, borçlunun itirazinin haksiz oldugunu, kira bedellerinin ödenmedigini öne sürdü. Magdur kiraci da kira sözlesmesine uygun bir bildirim ile tahliye edildigini, isyerinin kullanildigi döneme ait kira borcunun bulunmadigini, kira bedellerinin zamaninda ve eksiksiz ödendigini dile getirdi. Fesih ve tahliyeden sonraki 11 ay için kira borcunun bulunmadigini, davaci ev sahibinin talebinin reddi gerektigini savunan kiraci, alacaklinin takip konusu meblagin yüzde 20’sinden asagi olmamak üzere kötü niyet tazminata mahkum edilmesini istedi.
Mahkeme, davanin kismen kabulüne hükmetti. Karari magdur kiraci temyiz edince devreye giren Yargitay 8. Hukuk Dairesi, mahkeme kararini bozdu. Yeniden yapilan yargilamada mahkeme ilk kararinda direndi. Davali kiraci bu karari da temyiz edince devreye bu kez Yargitay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul, emsal nitelikte bir karara imza atti. Kararda, yasadaki "Kiracinin bildirdigi tahliye tarihinin kiralayan tarafindan kabul edilmemesi hâlinde kiralananin fiilen bosaltildigini ve anahtarin teslim edildigini, böylece kira iliskisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildigini kanitlama yükümlülügü kiraciya aittir. Kiraci bu iddiasini IIK’nin 269/c maddesinin 1. fikrasinda yazili belgelerle kanitlamak zorundadir. Kiraci, kiralanani kendisinin ileri sürdügü tarihte tahliye ettigini ispatlayamazsa, kiralayanin bildirdigi tahliye tarihine itibar olunmalidir" hükmü hatirlatildi. Kararda su ifadelere yer verildi:
"O halde anahtarin teslim edildigi borçlu tarafindan 2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu‘nun 269/c maddesinin 1. fikrasinda yazili belgelerle ispatlanamadigindan alacakli tarafindan bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Kiralananin tahliye edildiginin ve anahtarin da kiralayana teslim edildiginin borçlu tarafindan IIK’nin 269/c maddesinin 1. fikrasinda yazili belgelerle ispatlanmasi zorunludur. Anahtarin teslim edildigi borçlu tarafindan IIK’nin 269/c maddesinin 1. fikrasinda yazili belgelerle ispatlanamadigindan alacakli tarafindan bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Hâl böyle olunca direnme kararinin açiklanan bu degisik gerekçe ve nedenlerden dolayi bozulmasi gerekmistir."
Anahtari Teslim Etmeyen Kiraci Simdi Yandi
Son günlerde kiralardaki fahis artis tartismalari sürerken, Yargitay Hukuk Genel Kurulu milyonlarca kiraciyi yakindan ilgilendiren bir karara imza atti. Kiracinin tahliye ettigi anahtari mülk sahibine teslim ettiginin muhakkak belgelendirmesi gerektigine dikkat çeken Yargitay, anahtari vermeyen kiracinin daireyi bosaltsa da kira bedelinden yükümlü olduguna dikkat çekti.