ANALİZ - Irak Başbakanı İbadi'nin, Necef Ziyaretinin Yankıları

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Necef'e giderek oradaki Şii merciler ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile görüşmesi, "Necef'in kendisine yönelik desteğinin devam ettiği" mesajını vermek ve "Eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye karşı destek arayışları" şeklinde yorumlandı.

İbadi, dün sürpriz bir şekilde Iraklı Şiilerin merkezi sayılan Necef'e giderek, Sadr ve dini merciler Muhammed Sadi Hekim, Muammed İshak Feyyad, Beşir Necefi ve Muhammed Yakubi ile bir araya geldi. Necef temasları sırasında Başbakan İbadi, ülkenin en büyük Şii otoritesi Ayetullahuzma Ali Sistani ile açıklanmayan nedenlerden ötürü görüşemedi.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Abbas Beyati, AA muhabirine ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, İbadi'nin Necef'te Şii mercilerle görüşme amacının reform hamlesi için son günlerde gerileyen desteği geri alma isteği olduğunu belirtti.

Beyati, "İbadi bu ziyaretinde Şii toplumunda söz sahibi olan din adamlarını siyasi, güvenlik ve ekonomik gelişmelerden haberdar etti ve onlardan özellikle Bağdat'taki son siyasi gelişmelere karşı (Maliki'nin İbadi'yi görevden alma girişimleri) destek talebinde bulundu" dedi.

İbadi'nin Sistani ile görüşememesine de değinen Beyati, "Büyük merci Sistani, siyasileri kabulü konusundaki programları kendisi belirliyor. Başka özel bir programı olduğu için İbadi'yi kabul etmedi. İbadi'nin Sistani ofisiyle sürekli irtibatta olan kanalları mevcut" diye konuştu.

- "Maliki'ye karşı destek alma çabası"

İbadi'nin Necef ziyaretini değerlendiren Iraklı siyasi analist İhsan Şammari ise "İbadi'nin bu ziyareti, son günlerde Maliki grubu tarafından başbakanlık koltuğundan edilme çabalarını durdurmak için Şii mercilerden destek almaya yönelikti" görüşünü dile getirdi.

Şammari, İbadi'nin görevine devam etmesi veya görevden alınmasına karar verecek tek mercinin Sistani olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"İbadi kendini mercinin kalkanıyla korumak ve Maliki'ye Necef'in desteğinin halen devam ettiği mesajını vermek istiyor. Sistani'nin İbadi'yi kabul etmemesi de İbadi'nin görevinden uzaklaştırılması yönündeki çabalara razı olduğu anlamına gelmiyor. Sistani, son 4 yıldır Irak'taki devlet adamlarıyla görüşmeme kararı aldı. İbadi'nin Başbakanlığa getirildiği sıralarda bile Sistani kendisiyle doğrudan görüşmedi."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile