Anavarza Antik Kenti'nde Resmi Kazı Hazırlıkları

Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde Eylül ayında başlayacak resmi kazı çalışmasını gerçekleştirecek olan ekipte yeralan İçel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan'ın Belediye Başkanı Kazım Özgan'ı ziyaret etti.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Anavarza Antik Kenti'nin kazı çalışmalarını yürütecek ekibe bilimsel danışmanlık yapacak Durukan ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, Kozan Belediye Başkanı Özgan'ı makamında ziyaret ederek, hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Durukan, Türkiye'nin en büyük kentlerinden biri olan Adana'da hem Çukurova için hem de tüm Türkiye için bir projenin startını verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Anavarza Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni Adana Müzesi ve İçel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün ortaklığıyla gerçekleştirilecek. Çalışmayla Anavarza Antik Kenti'nin bilim, kültür ve turizm dünyasına kazandırılması hedeflenmektedir. Çukurova'nın Efes'i olarak tanımlayabileceğimiz Anavarza Antik Kenti, bölgeye başkentlik etmiş zengin bir tarihe sahip büyük ve gösterişli bir şehirdir. Anadolu'da sayısı iki olan amphitiyatrolardan biri Anavarza'da bulunmaktadır. Ayrıca bir tiyatro, stadyum, kiliseler, tapınaklar, sütün yolar, suyolları, muhteşem sur duvarları, kale, mezar yapıları, lahitler, kamu binaları, mozaikler içeren villalar gibi kentin zenginliğine işaret eden çok sayıda yapıyı şimdiden tanımlamak mümkündür. Yüksekten bakıldığında kentin muhteşem mimarisi ve planı okunabilmektedir. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesine paralel olarak Perge, Aspendos, Efes, Bergama gibi antik kentlerin restorasyonda izlediği yoldan gidilerek yeni bir turizm destinasyonu oluşturmak hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararası çapta yankılanılacak bu projenin gerçekleşmesi ülkemize büyük katkısı olacaktır.''

Belediye Başkanı Özgan ise Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının başlaması ile Çukurova'yla birlikte dünyanın kazançlı çıkacağının altını çizerek, bölgenin önemli bir arkeoparka kavuşacağını, yeni bir Efes, Zeugma olacağına inandığını kaydetti.

Ziyaret sonrası Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, Belediye Başkanı Kazım Özgan, Doç. Dr. Durukan ve Genel Sekreter Arık ile Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, Anavarza Antik Kenti-ne giderek incelemelerde bulundu.

Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile