Anayasa Çalışmalarında İlk Defa Geniş Katılımlı Bilimsel Faaliyet Yapılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Uluslararası Anayasa Kongresi’ne 22 ülkeden katılacak hukukçularla anayasa hukukunun değişik sorunlarının masaya yatırılacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Uluslararası Anayasa Kongresi’ne 22 ülkeden katılacak hukukçularla anayasa hukukunun değişik sorunlarının masaya yatırılacağını söyledi. İlk defa anayasa çalışmaları kapsamında geniş katılımlı bilimsel bir faaliyet yapılacağına dikkat çeken Kuzu, “Bu kongre anayasa komisyonuna ciddi bir doküman oluşturacak.” dedi. “Usame Bin Ladin‘in cesedinin denize atılmasının uluslararası hukuka uygun mu?” şeklindeki soruya Kuzu, “Uluslararası hukuk bunu öngörmemiş anlaşılan. Yani denize atmak akla gelmediği için. Bir cenazenin denize atılması yapılacak bir şey değil.” karşılığını verdi.

İstanbul Üniversitesi‘nde 11–14 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Anayasa Kongresi için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya başkanlık yapan Burhan Kuzu, anayasa hukukunun çok değişik sorunlarının bu kongre ile masaya yatırılacağını söyledi. Uluslararası da alanda ün yapmış tüm profesörlerin, bilim adamlarının ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bu kongrede bir araya geleceğini dile getiren Kuzu, “İlk defa bu kapsamda bilimsel bir faaliyet yapılıyor. Anayasa çalışmaları alanında bir çok panel, sempozyum yapıldı. Ben bunların çoğuna panelist olarak, dinleyici olarak bulundum. Bu kapsamda her yönüyle anayasayı masaya yatıran bir toplantı olacak. Seçimin hemen önünde bunun yer alması önemli bir anlam da ifade ediyor. Bu bize önemli katkıda bulunacak.” diye konuştu.

Bu kongrenin anayasa komisyonuna da ciddi bir doküman oluşturacağını aktaran Burhan Kuzu, “Kongre anayasa hukukunun sorunları çok değişik acılardan ele alınmış. Bu 4 gün boyunca çok dolu dolu bir program olacak. Farklı konular paralel bir şekilde ele alınacak. 22 ülkeden misafir çağrıldı. 250 akademisyen burada bulunacak. Bu akademisyenlerin çoğu konuşmacı olarak yer alacak.” ifadesini kullandı.



‘USAME BİN LADİN’İN CESEDİNİN DENİZE ATILMASINDA YANLIŞLAR OLDU‘

“Usame Bin Ladin‘in cesedinin denize atılmasının uluslararası hukuka uygun mu?” şeklindeki soruya ise Burhan Kuzu, “Uluslararası hukuk bunu öngörmemiş anlaşılan. Yani denize atmak akla gelmediği için. Bir cenazenin denize atılması herhalde yapılacak bir şey değil. ‘Dini tören yaptık, attık‘ diyorlar. Bir yerden imam buldular herhalde. Dini töreni nasıl yaptılar, onu da anlamış değiliz.” şeklinde konuştu.

Amerika’nın ‘cenazeye sahip çıkacak bir ülke bulamayız’ gerekçesiyle denize attığını söylediğini hatırlatan Kuzu, “Evvela bir teklif etmek lazımdı. Belki ailesi alabilirdi. Sonuç itibariyle öldükten sonra başka bir hukuk ortaya çıkıyor. Yanlışlar olduğu belli ama uluslararası hukukun neresiyle, nasıl çelişiyor çok göremiyorum. İnsan hakları açısından bakıyorum. ‘Ölünün hakkı’ dediğimiz bölümle ile tezat teşkil ettiği kesin. Kaldırıp adamı bir tarafa atıyorsunuz, doğru bir yaklaşım olmayabilir." diye konuştu.

Uluslararası Hukukçular Derneği Başkanı Necati Ceylan ise, "İnsana suç isnat edildiğinde masumiyet karnesi uyguluyoruz. Ladin‘in de sağ yakalanıp yargılanması gerekiyordu. Bu, uluslararası hukuka aykırıdır." dedi.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile