HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Noel Bayramı dolayısıyla anayasa değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonundaki görüşmelerine 25 Aralık Pazar günü ara verilmesini istedi.
TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.
Teklif üzerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, metnin hazırlanışı ve içeriği açısından meşru olmadığını savunarak, kardeşliği hedeflemediğini savundu. OHAL'in gölgesinin yapılacak referanduma da yansıyacağını ileri süren Dora, 'Referandum sürecinde muhalifler özgürce kampanya yapabilecek mi? Basın özgürlüğünün olmadığı ortamda yeni anayasa tartışmalarının sürdürüldüğünü iddia etmek ahlaki değildir.' dedi.
Çözüm Süreci'nde kimsenin yaşamını yitirmediğini belirten Dora, ayrıca ülkeye bir tecrübe kazandırdığını, sorunların diyalogla çözülmesinin denenmesinin önemli olduğunu ve sürecin yeniden canlandırılabileceğini vurguladı.
Dora, 25 Aralık’ın Noel Bayramı oluğunu hatırlatarak, Mecliste farklı partilerden 5 Hristiyan milletvekilinin bulunduğunu hatırlattı. Milletvekillerinin çok yorulduğunu ifade eden Dora, 'Uygun görülürse pazar günü hem milletvekillerinin dinlenmesi hem de Hristiyan aleminin bayramı olarak çalışmalara ara verebilirsiniz.' değerlendirmesinde bulundu.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın 'Bir gün mü?' sorusuna Dora, 'Normalde üç gündür. Komisyon açısından bir gün yeterli olur.' karşılığını verdi.
Toplantıyı yöneten Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz ise 'Ben sadece sürece vekalet ediyorum. Talebinizi Komisyon Başkanına ileteceğim.' dedi.
-'Sihirli değnek mi?'
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Başkanlık sisteminin her derde deva olarak gösterildiğini savunarak, 'Bu bir sihirli değnek midir? Eğer bir anayasa değişikliği gizli yapılıyorsa, halktan kaçırılıyorsa sorunların bu yolla aşılması mümkün değil. Sürekli sorun yaratacak bir tekliftir. Sorun, parlamenter sistemden kaynaklanmıyor. Elbette sistemde sorun var ama iyileştirilebilir. Parlamenter sistemi iyileştirmeden, bilmediğimiz bir sisteme geçmenin topluma maliyeti ağır olur. Sorun sistemden değil, doğru karar alınamamaktan kaynaklanıyor.' ifadelerini kullandı.
Tanal’ın koalisyonların yararı olduğunu, öcü gibi gösterilmemesini söylemesi üzerine bazı AK Parti milletvekilleri 'koalisyon kriz getirir' dedi. Yapılmak istenenin rejim değişikliği olduğunu ileri süren Tanal, 'Eksik demokrasiyi sonlandırıp otoriter diktatörlüğün anayasal zemini oluşturulmak isteniyor.' görüşünü savundu.
Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanının af yetkisi olduğunu belirterek, 'Cumhurbaşkanı FETÖ’yü, Apo’yu affedip kendisine yardımcı olarak atayabilir.' demesi üzerine toplantıyı yöneten Komisyon Başkanvekili Reşat Petek, 'Mahkum kişiler atanamaz.' karşılığını verdi.
Bunun üzerine Tanal, 'Cumhurbaşkanı kalktı bunları afetti, atayabilir mi atayamaz mı? O zaman ne yapacaksınız? Atanacak kişilerin nitelikleri de teklifte yok. Olduğunu gösterirseniz size istifa dilekçesini sunarım, yoksa siz sunar mısınız?” sorusuna Petek, varsayımlar üzerine değerlendirme yapılmamasını istedi.
Teklifle, cumhurbaşkanının parti genel başkanı olacağını ve milletvekili adaylarını belirleyebileceğini savunan Tanal, bunun parti devletine yol açacağını savundu.
Öte yandan, CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, anayasa değişikliği teklifinin bazı maddelerinin 'Suriye anayasası ile benzerlik taşıdığı' iddiasıyla karşılaştırmalı olarak hazırladığı metni Komisyonda milletvekillerine dağıttı.
Anayasa Değişikliği Teklifi Komisyonda
HDP'li Dora, Noel Bayramı dolayısıyla teklifin görüşmelerine 25 Aralık Pazar günü ara verilmesini istedi.