Anayasa değişikliği yeniden gündemde

Anayasa değişikliği yeniden gündemde

Anayasada yapılacak değişiklik için AK Parti, CHP ve MHP'den birer milletvekilinden oluşan komisyon bu hafta çalışmalarına başlıyor.

Elitaş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bugün yapılan MYK toplantısında konunun gündeme geldiğini ifade etti.

AK Parti, CHP ve MHP'den birer milletvekilinden oluşan komisyonunun kısa sürede toplanarak konuyu ele alacağını belirten Elitaş, 'Siyasi parti temsilcileri, bu komisyonda fikirlerini beyan edecek. Mutabık kaldıkları hangi maddeler varsa, o teklif olarak verilecek. Daha sonra Anayasa Komisyonu'nda değerlendirilip Genel Kurul'da kanunlaşacak.' dedi.

Anayasada yapılacak değişikliğin kapsamının sorulması üzerine Elitaş, şunları ifade etti:

'Konu başlıkları belli olduktan sonra ortaya çıkacak. Bu, bir madde de olabilir, 20 madde de olabilir. Komisyondaki arkadaşlarımız fikirlerini beyan edecekler ve hızlı çalışmayla nihayete erdirecekler. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Külliye'de siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmede ortaya çıkan ana fikir doğrultusunda konular gündeme gelecek. Bu çerçevede siyasi partiler de konuyu yetkili kurullarında değerlendirmişlerdir. Her parti kendi teklifini gündeme getirip 'olur', 'olmaz' dedikleri konuları değerlendirip sonuçlandırmaya çalışacaklar.'

Elitaş, teklifin ne zaman görüşülebileceği sorusuna, madde sayısına göre değerlendirileceğini yanıtını verdi. Elitaş, 'Komisyondaki arkadaşların çalışmalarını hemen 1-2 gün içinde noktalamaları mümkün değil; belli bir süreç takip edilecek. 'Artık kafi' dedikleri anda bu iş bitmiş olacak.' dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyon, 12 Ağustos Cuma günü toplanacak.

-Meclis, çalışmalarına ara verecek

Elitaş, Meclisin ne zaman tatile gireceği sorusuna, gündemde üç düzenleme olduğunu hatırlatarak, bunlardan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili tasarının bugün Genel Kurulda ele alınacağını söyledi.

BES düzenlemesinin yasalaşmasının ardından TBMM Genel Kurulunun salı gününe kadar çalışmayacağını anlatan Elitaş, halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan torba yasa tasarısı ile Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifinin de haftaya Genel Kurulda görüşülmesinin planlandığını bildirdi.

Bu düzenlemeler bittikten sonra Meclisin çalışmalarına 20 Eylül'e kadar ara vereceğini ifade eden Elitaş, dün Meclise sevk edilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehini Kanunu Tasarısı'nın ise yeni yasama yılında ele alınacağını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile