Anayasa Mahkemesi Baskani Arslan Açiklamasi 'Adalet Terazisini Elinde Tutanlarin Sorumlulugu Adil Karar Vermektir'

Anayasa Mahkemesi Baskani Prof. Dr. Zühtü Arslan, "Her toplumda adaletin sembolü olarak kullanilan terazi sayesinde insanlarin hukuku korunur. Haklari eksizsiz olarak verilir. Bu sebeple adalet terazisini elinde tutanlarin sorumlulugu onu dogru tutmak suretiyle hakkaniyete uygun davranmak dogru ölçmek ve adil karar vermektir" dedi.

Anayasa Mahkemesi Baskani Prof. Dr. Zühtü Arslan, Islam Dünyasi Anayasa Yargisi Konferansi Açilis Kongresi’nde bir konusma yapti. Kürsüde açiklama yapan Anayasa Mahkemesi Baskani Prof. Dr. Zühtü Arslan “Anayasa yargisini temel islevi Anayasanin üstünlügünü saglayarak birerlerinin hak ve özgürlüklerini güvence altina almaktir. Bu islevi yerine getire bilmek içinde de toplum sözlesmesi maharetinde olan anayasalarda yer alan adalet, hürriyet, esitlik, hukukun üstünlügü kuvvetler ayriligi gibi anayasa ilke ve degerlerin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Kuskusuz bu ilke ve degerler zaman göre zemine göre farkli isimlerle adlandirilabilmekte hatta uygulamalari degisebilmektedir. Ama bu ilke ve degerlerin kökleri bütün medeniyetlerde ortaktir. Adaleti ele aldigimizda adaletin tarih boyunca bütün toplumlarda toplumsal ve siyasal hayatin temel erdemi oldugunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu böyledir ziya adalet olmadan toplumsal hayat siyasal hayat olamaz. Toplumun ve devletin varligi devami söz konusu olamaz” ifadelerini kullandi.

“Her toplumda adaletin sembolü olarak kullanilan terazi sayesinde insanlarin hukuku korunur”

Baskan Arslan, “Adaletin gerçeklemesi aracida hukuktur. Bu nedenle ideal topluma dair degerler manzumesi sunan tüm dinler hukuku ve adaleti merkeze almislardir. Nitekim Kuran’da adaletin gerçeklestirilmesi dinin varlik sebeplerinden biri olarak ifade edilmekte. Insanlarin adaleti yerine getirmeleri için peygamberle birlikte kitabin ve mizahin indirildigi belirtilmektedir. Buradaki mizan kelimesi ayni zamanda terazi anlamina geldigine hepimizin malumudur. Her toplumda adaletin sembolü olarak kullanilan terazi sayesinde insanlarin hukuku korunur. Haklari eksizsiz olarak verilir. Bu sebeple adalet terazisini elinde tutanlarin sorumlulugu onu dogru tutmak suretiyle hakkaniyete uygun davranmak dogru ölçmek ve adil karar vermektir. Böyle insanlar arasinda adaletin tesisinde yarginin ve yargicin ne kadar hayati bir önem sahip oldugu da ortaya çikmaktadir. Islam’in diger kaynaklari da adaleti ve adaletten kaynaklanan basta esitlik temel, hak ve hürriyetler olmak üzere diger evrensel degerleri siklikla vurgulamaktadir. Ey insanlar diye baslayan evrensel mesajlar arasinda ayrimcilik yasagi can, mal ve nesli korunmasi suç ve cezalarin tahsilliyi din ve vicdan hürriyeti gibi toplumsal hayatin saglikli bir sekilde sürdürülmesinin olmazsa olmaz esaslari yer almaktadir. Dolayisiyla Anayasa yargisi kapsamina ilke ve degerler bize yabanci degildir. Bizim öz degerlerimizdir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile