Yargıtay aşaması var. Devam eden bir yargı süreci için değerlendirme yapamam. Karar Yargıtay tarafından onanır, kesinleşir ancak ondan sonra Anayasa Mahkemesi’ne, eğer bir temel haklarda ihlal varsa bize gelebilirler" dedi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda biraraya geldi. Kılıç, Balyoz davasında verilen mahkumiyet kararlarına ilişkin soruya, "Devam eden bir yargıda söz söylememiz mümkün değil. Yargıtay aşaması var, devam eden bir yargı süreci için değerlendirme yapamam. Karar Yargıtay tarafından onanır, kesinleşir ancak ondan sonra Anayasa Mahkemesi’ne eğer bir temel haklarda ihlal varsa bize gelebilirler" cevabını verdi
Anayasa Mahkemesi'nin 24 Eylül'den itibaren bireysel başvuruları almaya başlayacağını belirten Kılıç, bireysel başvuruların Anayasa Mahkemesi bünyesinde oluşturulan iki bölüm tarafından değerlendirileceğini söyledi.
Tutukluluklarına itiraz eden sanıkların bireysel başvuru hakkıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kılıç, "Kesinleşmiş bir kararla, tutukluluk konusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden biraz farklı algılanıyor, farklı değerlendiriliyor. Yani tutuklulukla, temyiz sonunda kesin karar haline gelebilecek davaları birbirinden ayırmış Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Verilen bu tutukluluk kararının devamına karar verirse artık o itirazı bir kesinleşmiş karar olarak nitelendiriyor ve onu incelemeye alıyor. Türk Anayasa Mahkemesi bu konuda ne yapacak bilmiyorum, çünkü ben bu iki bölümde görev alan bir kişi değilim. Ben bu bölümdeki arkadaşların dışında onların başkanı olarak görev yapan ancak yargılamaya katılmayan biriyim" dedi.
Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın, daha doğrusu iki bölümün bu konuda nasıl bir tavır sergileyeceği doğrusu bilmiyorum. Ancak bu arkadaşlarımızın tespit edeceği karar sonucunda açıklığa kavuşacak bir konu. Arkadaşlarımız, bunu kesinleşmiş bir karar olarak niteleyebilir. Bunun sonucunda böyle nitelerse tabii bunu incelemeye alacak ve varsa bir ihlal, bunun gereğini yerine getirecek. Ama bu mahkeme bunu kesinleşmiş bir karar olarak da kabul etmeyebilir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden farklı olarak. O takdirde tabii bir inceleme söz konusu olmayacak ama tekrar altını çiziyorum, bu konu tamamen iki bölümde görev alan arkadaşlarımızın içtihatlarıyla şekillenecek. Tabii tutuklulukla ilgili konu, kesinleşmiş bir karar olarak nitelendirilirse hemen hemen her ay bu konuda karar veriliyor. Hem tahliye talebinde bulunuyor, bu talep ilgili mahkemece reddediliyor. Daha sonra itiraza gidiliyor, orada da reddedildiği takdirde kesinleşmiş oluyor. İsterse her ay getirebilir ama bu mahkemenin kabul etmesi şartıyla." Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi yeni bir duruşma mı yapacak yoksa dosya üzerinden inceleme mi olacak?" sorusuna ise Kılıç, "Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları esasen dosya üzerinden yapmak durumunda. Ancak, olayın şekli, durumu, davanın durumu eğer bir duruşmayı gerektiriyorsa duruşmayı yapması için de yasal düzenleme var. Ve bir konuda duruşma yapmasında herhangi bir engel yok, yapabilir rahatlıkla" cevabını verdi.
"Balyoz davası gibi toplu davalarda yapılan bireysel başvurular değerlendirilirken davanın kendi üzerinden mi yoksa başvuran kişi açısından mı değerlendirilecek?" şeklindeki soru üzerine de Kılıç, "Başvuran kişi açısından verilecek. Ama şöyle bir şey var, bir davada mahkeme burada bir içtihat oluşturursa belki ilgili mahkemeler bu içtihadın bağlayıcılığı gerekçesiyle diğerlerinin bize müracaatına gerek kalmadan uygulayabilir" şeklinde konuştu
Mahkemenin başvurmayanlar için herhangi bir karar vermeyeceğini belirten Kılıç, ama o davaya bakan ilgili mahkemenin bunu bir içtihat kabul etmesi halinde uygulayabileceğine işaret etti
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'tan 'balyoz' Değerlendirmesi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz davasında verilen kararlara ilişkin olarak, "Devam eden bir yargıda söz söylememiz mümkün değil.