Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaskani Seçimi Kanunu'nda Degisiklik Yapan KHK'nin Iptal Talebini Reddetti Açiklamasi

'Anilan hususlarda Anayasa'da KHK çikarilamayacagina iliskin dogrudan veya dolayli bir hüküm bulunmamaktadir' 'Anayasa'da, KHK çikarilabilmesi için acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olmasi gerektigine dair herhangi bir düzenleme yer almamaktadir'.

Anayasa Mahkemesi, 699 sayili Cumhurbaskani Seçimi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptal talebini reddetti.

CHP, 14 Haziran 2018 tarihli ve 699 sayili KHK'nin tümünün iptali, bu talebin reddedilmesi halinde maddelerinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine basvurmustu.

Basvuruyu esastan görüsen Yüksek Mahkeme, KHK'nin tümünün iptal talebini oy birligiyle, maddelerin iptal talebini ise oy çokluguyla reddetti.

Kararda, 6771 sayili Kanun ile Anayasa'nin bazi maddelerinde degisiklik yapilmak suretiyle yeni bir hükümet sistemine geçildigi, bu kapsamda Bakanlar Kurulu kaldirilarak yürütme yetkisi ve görevinin tek basina Cumhurbaskanina verildigi, Cumhurbaskaninin görev ve yetkilerinin yeniden düzenlendigi hatirlatildi.

6771 sayili Kanunla yapilan degisikliklerin gerektirdigi kanuni düzenlemelerin genel itibariyla yeni hükümet sistemine geçilmesiyle ilgili oldugu belirtilen kararda, anilan hususlarda Anayasa'da KHK çikarilamayacagina iliskin dogrudan veya dolayli bir hüküm bulunmadigi anlatildi.

Dava dilekçesinde, KHK çikarma yetkisinin ancak ivedilik gerektiren konularda TBMM'nin hizli hareket edemeyecegi durumlarda ve zorunluluk arz eden hallerde kullanilmasi gerektiginin ileri sürüldügü aktarilan kararda, söyle denildi:

"Anayasa'da, KHK çikarilabilmesi için acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olmasi gerektigine dair herhangi bir düzenleme yer almamaktadir. Bu itibarla KHK'lerin Anayasa'ya uygunlugunun incelenmesinde Anayasa'da öngörülmeyen yeni sartlar ihdas edilmesi mümkün degildir. Bu nedenle yetki kanunu ve buna bagli olarak KHK çikarilmasini gerektiren acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olup olmadiginin incelenmesi, Anayasa'da öngörülen çerçevenin disina tasacak ölçüde bir denetim yapilmasi anlamina gelebilecektir. Açiklanan nedenlerle KHK'nin tümü Anayasa'ya aykiri degildir, iptal talebinin reddi gerekir."

Yüksek Mahkeme, maddelere yönelik incelemesinde de iptal talebinin reddini kararlastirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile