Anayasa maratonu yorucu geçti, bazıları vekiller serum ve iğne desteğiyle çalıştı (özel)

TBMM Genel Kurulu'nda uzun süren Anayasa değişikliği maratonu, milletvekillerini hasta etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren görüşmelerde büyük bir

TBMM Genel Kurulu'nda uzun süren Anayasa değişikliği maratonu, milletvekillerini hasta etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren görüşmelerde büyük bir özveri sergileyen özellikle AK Parti milletvekillerinin çoğu hastanelik oldu. Bazı milletvekilleri iğne yardımıyla, bazıları ise serum desteği ile görüşmelere katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise burnuna yapılan tamponla görüşmelerde yer aldı..

19 Mayıs'ta başlayan Anayasa görüşmelerinin ilk turu, 9 gün sürdü. Saat 11.00'de mesaiye başlayan milletvekilleri ele alınan maddelerin bitimine kadar çalıştı. İlk turda günde ortalama 18 saat mesai yaptı. İkinci tur oymaları ise 5 gün sürdü. Milletvekilleri bu turda nispeten daha rahat çalıştı. saat 12.00'de başlayan Genel Kurul çalışmaları gece yarılarına kadar sürdü. Milletvekilleri ikinci turda, aralıksız ortalama 12-13 saat çalıştı. Vekiller, 14 gün süren çalışma sürecinde 225 saat mesai yaptı. Anayasa paketi, Anayasa Komisyonu'ndan ise 43 saatte geçmişti.

MİLLETVEKİLLERİNİN YARISINDAN FAZLASI

Kavgalara varan yoğun tartışmalar ve gerginlik, oylamalara katılan milletvekillerinin sinirlerini de yordu. AK Partili milletvekillerinin yarısından fazlası mevsimsel gribal ve soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara maruz kaldı. Bir taraftan hastalıklarla mücadele ederken, diğer yandan oylamalara katılan Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, oylamalar sırasında gribe yakalandığını söyledi. Dineleme imkânı olmadığı için hastalığını ayakta atlattığını anlatan Karayağız, "Sayın Başbakanımız başta olmak üzere arkadaşlarımız çok çalıştı, yoruldu. Bazıları ağır olmak üzere hastalananlar oldu. Bunda muhalefetin yaptığı gereksiz tartışmalar sonucu görüşmelerin uzun sürmesinin etkisi oldu. Ama doğrusu değdi. Paketin geçmesi bütün yorgunluğumuzu alıp götürdü." ifadelerini kullandı.

Görüşmeler esnasında soğuk algınlığına maruz kalan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, özellikle ilk tur görüşmelerinde ortalama 20 saate yakın çalıştıklarını söyledi. Yoğun tempo sonucu vücut dirençlerinin düştüğüne dikkat çeken Üstün, "Bütün arkadaşlarımızda bir heyecan vardı. Bu heyecan olmasa bünyenin bu tempoya dayanması mümkün değil. Hemen tüm arkadaşlarımız çoğu mevsimsel grip olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara maruz kaldılar. Ama fire vermeden bütün görüşmelere katıldılar." dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk ise soğuğa ve gribe karşı biri olmasına rağmen, hastalık derecesinde bir halsizlik yaşadığını söyledi. Kayatürk, şunları söyledi: "Bir taraftan yorucu geçen görüşmeler, diğer yandan muhalefetin ağır hakaretleri altında çalıştık. Bu da insanın psikolojisini olumsuz etkiliyor. Ama bütün arkadaşlarımız, Türk demokrasisi için bir dönüm noktası olan Anayasa değişliği esnasında büyük bir özveriyle çalıştılar. Buna rağmen paket Genel Kurul'dan geçtikten sonra saat 03.00'te evine gittiğimde yeni tatilden gelmiş kadar kendini hem dinlenmiş hissettim." şeklinde konuştu.

ÇAMUROĞLU'NUN ATEŞİ YÜKSELİNCE İKİ KEZ SERUM TAKILDI

Bazı AK Partili milletvekilleri ise daha ağır hastalıklarla mücadele ederken Genel Kurul'daki oylamaları da aksatmadı. İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan ve Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan gibi AK Partili vekiller, iğne ve ilaç ve serum desteği ile görüşmeleri takip etti. AK Partili Çamuroğlu, boğazında enfeksiyon olduğu için ikinci tur görüşmelerine; ancak iğne ve serum yardımı ile katılabildiğini söyledi. Bir ara ateşinin 40 dereceye yaklaştığını anlatan Çamuroğlu, "Ayakta durabilecek durumum yoktu. Ama demokrasinin oylandığı görüşmelere katılmamak olmazdı." diyerek gösterdikleri mücadeleyi ortaya koydu.

BAKAN YILDIZ NEKAHET DÖNNEMİNİ MECLİS'TE GEÇİRDİ

Anayasa değişikliği görüşmelerinde en büyük fedakarlığı yapanlardan biri de Anayasa görüşmelerinin ilk gününde Kayseri'de katıldığı bir şehit cenazesinde yüzünden aldığı yumruk darbesi ile burnu kırılan ve yüzünde ezikler tespit edilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız oldu. Hastanede burnuna yapılan müdahalenin ardından Meclis'e gelen Yıldız, ilk geceyi Başbakanın çalışma odasındaki koltuklara uzanarak geçirdi. Bakan Yıldız, nekahet dönemini de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçirmesine rağmen, hiçbir oylamayı kaçırmadı. AK Partili Hamza Yerlikaya ise kız kardeşinin cenazesine katıldığı günün akşamında Meclis'teki oylamalara katıldı.

Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakan ve milletvekili arkadaşlarının yüksek bir tempo ile çalıştıklarını kaydetti. Rahatsızlığının görüşmeler süresince devam ettiğini anlatan Bakan Yıldız, "Çok yorulduk ancak milletimizin beklentisi olan Anayasa değişikliği oylamalarına katılarak katkı vermememiz bütün yorgunluğumuzu ve yaşadığımız acıları unutturdu." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile