Anayasa mesaisinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesine Yüce Divan yolunu açan maddelerin de aralarında bulunduğu dört madde daha kabul edildi. En kritik maddelerden biri ise yarın devam edecek görüşmelerde gündeme gelecek. Görüşmeler Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını yeniden düzenleyen 23'üncü maddeyle başlayacak. 19. madde
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 19. maddesine 337 kabul, 69 ret oyu çıktı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 69 ret oyu kullanıldı; 1 üye de çekimser kaldı.
Teklifin 19. maddesiyle Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddesinde değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilmesi imkanı sağlanıyor.
Ayrıca, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanının da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanması hükme bağlanıyor.
20. madde
Genel Kurulda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 20. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra gizli oylamaya geçildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 20. maddesiyle Anayasa Mahkemesinin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 149. maddesinde değişiklik yapılıyor.
Buna göre, Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak.
21. madde:
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 21. maddesine 338 kabul, 70 ret oyu çıktı.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. Teklifin 21 maddesiyle Anayasanın, Askeri Yargıtaya ilişkin düzenleme içeren 156. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Askeri Yargıtay üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları dikkate alınacak.
22. madde:
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 22. maddesine 335 kabul, 70 ret oyu çıktı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı.
Oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı, 1 üye çekimser kaldı, bir oy da boş çıktı.
Teklifin 22 maddesiyle Anayasanın 157. maddesi değiştirilerek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için de hakimlik teminatı getirilmesi ngörülüyor.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 22. maddenin oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra birleşimi saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
GÖRÜŞMELERDEN
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümet adına söz alarak, Ermenistan ile ilişkiler konusunda bilgi verdi.
Davutoğlu "Taş yerinden oynamıştır, yerine otururken barış istikrar olsun. Beklentimiz budur" dedi. Bakan Davutoğlu, Ermenistan'daki eylemleri de sert bir dille eleştirdi.
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 19. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.
Madde üzerinde CHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Atilla Kart, maddeyle, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının getirildiğini anımsatarak, bu düzenlemenin hukuk sistemiyle irtibatlandırılmasının yapılmadığını savundu.
Kart, "Bu durum, yargı sistemine kaos getirecektir" dedi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun bir makalesinden "Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan yetkisinin olmaması gerekir" şeklindeki kısmını okuyan Kart, bu sözlerin, Kuzu'nun bugünkü tutumuyla 'çelişkili" olduğunu söyledi.
Kart'ın, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e de eleştiriler yöneltmesi üzerine, Şahin, Kart'ı "sizi temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum" diyerek uyardı.
Kart, dokunulmazlık dosyalarını ele almak üzere Karma Komisyonun tüm çağrılarına rağmen toplanmadığını ifade etti.
Meclis Başkanının da bu konuda görevini yapmadığını ve komisyonun toplanmasını sağlamadığını savunan Kart, Şahin'e yönelik "Sizi görevinizi yapmaya davet ediyorum" dedi.
Sataşma sebebiyle söz isteyen Kuzu da "İnşallah bir gün ülkeme başkanlık sistemi gelir. Bu, benim hayalimdi" diye konuştu.
Kart'a yönelik, "Hırsızlık, yolsuzluk çıkarmış gibi burada konuşuyorsun" diyen Kuzu, yazdıklarının bir kısmından alıntı yapıldığını, düşüncelerinde tezat olmadığını ifade etti.
Kuzu, "Benim farklı bir düşüncem olamaz mı?" diye sordu.
Bu sırada Kuzu'nun MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a "Size ne oluyor?" diye sataşması sonucu, Kuzu ile Oktay arasında bir süre oturdukları yerden tartışma yaşandı.
Şahin, iki milletvekilini de uyardı. Kuzu'nun sözleri üzerine yeniden söz alan Kart, Şahin'i taraflı davrandığı için eleştirdi.
Kart, "Sayın Kuzu akademik kararını açıklamış, siyasi kararı da açık. İnsanlar, siyasiler, yakın dönemdeki sözlerini inkar etmek, ayaklar altına almak pahasına Anayasa değişikliğini canla başla savunuyorlarsa, onun hukuk ve yargıyla ilgili olmayan boyutu ortaya çıkıyor" dedi.
BDP adına Konuşan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, "Generallere neden böyle bir ayrıcalık tanınıyor. Onlar da paşa paşa sivil mahkemelerde yargılansınlar" diye konuştu.
CNN Türk
Anayasa mesaisinde dört madde daha kabul edildi
Anayasa mesaisinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesine Yüce Divan yolunu açan maddelerin de aralarında bulunduğu dört madde daha kabul edildi. En kritik maddelerden biri ise yarın devam edecek görüşmelerde gündeme gelecek. Görüşmeler Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını yeniden düzen