Anayasa Uzlaşma Komisyonu

Anayasa Yazım Komisyonu’nda anayasanın 3. maddesinde mutabakat sağlanırken, 4. maddede uzlaşma sağlanamadı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa’nın 3. maddesi (Devletin Bütünlüğü, Resmî Dili Bayrağı, Millî Marşı ve Başkenti) ile 4. değiştirilemeyecek hükümler maddesinin yazımını bitirdi. Anayasa’nın 3. maddesinde AK Parti, CHP ve MHP uzlaşma sağlarken, 4. maddede ise uzlaşma sağlanamadı.

Barış ve Demokrasi Partisi Batman Milletvekili Bengi Yıldız, 3.ve 4. maddenin görüşüldüğünü belirterek, AK Parti ve BDP’nin değişmezlik konusunda mutabakatları olduğunu ifade etti.

Yıldız, “Siyasi partilerin duruşunda bir değişiklik olmadı. Bu konuda bir mutabakat, ilerleme sağlayamadık. Yarın eğitim-öğretim yani ana dilde eğitim ve vatandaşlık meselesini konuşacağız” ifadelerini kullandı

Milliyetçi Hareket Partisi’nin ilk 4 maddenin doğrudan geçirilmesini istediğini belirten Yıldız, “Bu alanda bir değişiklik olmadı. Öneriyi dahi kabul etmediler” şeklinde konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, kabul edilen maddede, devletin resmi dilinin kenar başlıkta geçtiğini hatırlatarak, belli bir mutabakat sağlanması için kabul ettiklerini söyledi.

İyimaya, “Partiler herhangi bir maddede öneri getirebiliyor. Ama bunu geri alıyorsa, geri adım anlamına gelmez. Önemli olan doğruyu yapmaktır. Teklifte doğru teklifti. Devletin özel bir dili olamaz ki. Devlet resmi bir organdır. Resmi bir dili olacak. Devlet hangi resmi dille işlem yapacak ki” şeklinde konuştu.

İyimaya başkanlık sistemine yönelik olarak, “Adalet ve Kalkınma Partisi Anayasa’nın başkanlık sisteminin yansıdığı maddelerin dışında kalan maddelerde mutlak mutabakat veya mutabakata yakın bir çoğunluğa erişilmesi halinde bizim başkanlık sistemini askıya almamız mümkündür’ dedik. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini, hem yakın geçmişte gerçekleşen halk oylamasına saygı, hem de Çankaya seçimlerinin tarihsel gerçekleri içerisinde doğurduğu sonuçlar itibariyle halk tarafından seçilmesini her fırsatta koruyacağız” diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ‘devletin ülkesinin ve bölünmez bütünlüğü’ ile Cumhuriyetin kuruluş felsefesi olduğuna inandıklarını belirterek, Anayasa’nın kuruluş felsefesi olduğuna dikkat çekti. Kart, “Anayasa çalışmalarında, eşitlik temelindeki yurttaşlık. Biz, Anayasa çalışmalarında temel hak ve özgürlükleri esas alan vatandaşlık vurgusunu temel hak ve özgürlükleri hayata geçirecek, vatandaşlık vurgusunun hayata geçirmenin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine de bir hizmet olacağı kanısındayız” şeklinde konuştu.

Kart, 3. madde metni kabul edilen haliyle mevcut Anayasa metninde aynen korunduğunu ifade ederek, “3 parti 3. maddede mutabık kaldı. Mevcut Anayasa maddesi korunmuş oldu. Bu şekliyle yeşil olarak geçti” ifadelerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da, Adalet ve Kalkınma Partisi 3. maddede yer alan dil ile ilgili çekincesini bıraktığını ifade ederek, Anayasa’nın 3. maddesini AK Parti, CHP ve MHP aynen kabul ettiğini belirtti.

Bal, “Uzlaşma Komisyonunun aldığı karar gereği, 3 partinin mutabakat sağladığı alanda mutabakat sağlanmış, dolayısıyla 3. maddede Komisyonun benimsediği yasa usulüne göre yeşile boyanmıştır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile