Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hukukçu bazı bakan ve milletvekilleri ile Anayasa değişikliklerine son şeklini vermek üzere yaptığı toplantı sonra erdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Son şekli verildi. Muhalefetle görüşeceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan toplantı, yaklaşık dört saat sürdü.
Hükümet pakete bugün son noktayı koydu. AK Parti Grup Başkanvekili, "Muhalefetle görüşeceğiz" dedi.
Yargı krizinin ardından çalışmalarına başlanan Anayasa paketinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değişmesini de öngören yargı reformu başı çekiyor.
Paketteki düzenlemelerle parti kapatılmasının zorlaştırılması, Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılması da öngörülüyor.
Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.
HÜKÜMET HERKESİN KATKISINI İSTİYOR
Bu arada, Başbakanlık’taki Anayasa toplantısı sürerken, o toplantıya giren Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bir ara Meclis'e gitti. Çiçek, çalışma biter bitmez muhalefetten randevu isteneceğini açıkladı, "Anayasa meselesi herkesin katılımına açık bir konudur" dedi.
Çiçek, Anayasa çalışmasında katılımı önemsediklerini vurguladı ve "Herkesin katkısını almak istiyoruz. En başta siyasi partilerimizin" dedi.
Çiçek, konuyu sivil toplum kuruluşlarına da taşıyacaklarının da mesajını verdi. Bakan Çiçek, "TÜSİAD'ın, Odalar Birliği'nin çalışmaları vardı. Onların katkılarını da önemsiyoruz" diye konuştu.
Cemil Çiçek, Meclis'ten ayrıldıktan sonra yeniden Başbakanlık'taki toplantıya girdi.
-ANAYASA PAKETİNE GİRECEK MADDELER-
Başkanlık Merkez Bina’da yapılan “Anayasa” toplantısının ardında, muhalefet partilerinden randevu isteneceği öğrenilirken, pakete şu maddelerin girmesi bekleniyor:
-HSY’NIN YAPISI-
Pakette HSYK'nın yapısı değiştirilecek. HSYK'nın, tarafsızlık, objektiflik, şeffaflık ilkeleri temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı etkili itiraz sisteminin getirilmesi ve yargı yolunun açılması hedeflenen değişiklik yapılacak. Buna göre bu kurulun üye sayısının 20 veya 21 olacak. HSYK, geniş tabanlı temsil esasına göre oluşturulacak, 2 veya 3 daire seklinde yapılandırılacak. Yargının tümünün temsil edilebilmesi amacıyla, birinci sınıf hakim ve savcıların yanı sıra Türkiye Adalet Akademisi, hukukçu öğretim üyeleri ile avukatların HSYK'da temsili sağlanacak.
-KAMU ÇALIŞANLARINA YARGI YOLU AÇILIYOR-
Bugüne kadar gündeme gelmeyen ve Anayasa paketine ilk kez girecek 129. Maddenin üçüncü fıkrası da değişecek.
Bu kapsamda, görev sorumlulukları düzenleyen memur ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyetlerini düzenleyen 129 madde değişecek. Anayasa'nın 129. Maddesinin mevcut 3. Fıkrası, "Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılmaz" şeklindeki ibaresi değiştirilerek, disiplin ve uyarı cezası alan kamu görevlilerine de yargı yolu açılacak.
-ASKERE SİVİL YARGI YOLU AÇILIYOR-
CHP’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü ve askerlere sivil yargı yolunun açan düzenlemenin de Anayasa değişikliği paketine alınması da bekleniyor. Bu kapsamda askerlerin yargılanmasını düzenleyen Anayasa’nın 145. maddesinde değişikliğe gidilecek.
-PARTİ KAPATMA-
“Siyasi partilerin uyacakları esaslar” başlıklı 69. madde iki şekilde formüle edildi. Partilerin kapatılmasına 1961 Anayasası’nda olduğu gibi Meclis karar verecek. Parti kapatmalarını Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konulacak. Bu düzenlemeyle, şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak. Dava açma usulü de değişecek. Dava açılması Meclis’in ya da yine mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi karar verebilecek.
-POZİTİF AYRIMCILIK-
Anayasa'nın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesinin "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" şeklindeki ikinci fıkrasına, "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz" cümlesi eklenecek. Böylece 'kadına yönelik pozitif ayrımcılık' Anayasa'ya girecek. Aynı maddeye ayrıca, yaşlılar, çocuklular ve özürlülerle ilgili de pozitif ayrımcılık yapılacağına ilişkin fıkra eklenecek.
-İNSAN HAYSİYETİ-
'Temel hak ve hürriyetlerin niteliği' başlıklı 12. maddeye "İnsan haysiyetine dokunulamaz" hükmü eklenerek, yasalar ve idarenin eylemlerine yeni sınır getirilecek. Buna göre, yasalar, mahkeme kararları insan onurunu zedeleyemeyecek. Gözaltında onur zedeleyici davranışların karşılığı Anayasal suç olacak.
-KİŞİSEL VERİLER-
'Kişi hürriyeti ve güvenliği' başlıklı 19. maddeye, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hüküm eklenecek. Buna göre, kişisel bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek. Kişi kendi hakkındaki bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilecek.
-YURTDIŞI YASAĞI-
“Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddeye, "Yurtdışı yasakları ancak mahkeme kararıyla verilebilir" hükmü eklenecek. Böylece, özellikle vergi cezalarında kişilere yurtdışı yasağının önüne geçilmiş olacak.
-KAMU DENETÇİLİĞİ-
Anayasa'nın 'hakların korunmasıyla' ilgili bölümüne Kamu Denetçiliği Kurumu'na ilişkin madde eklenecek. Bu kurum, vatandaşla kamu kurumları arasındaki sorunlarda 'ombudsmanlık' rolü üstlenecek.
-KİŞİSEL BAŞVURU-
Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkı sağlanacak. AİHM hükümleri çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin kişisel başvurular yapılabilecek.
-MEMURA GREV HAKKI-
Memurlara sendikal hakların verilmesi amaçlanıyor.
Anayasa'ya son şekli verildi
Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Anayasa'ya son şeklinin verildiğini ve muhalefetle görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını açıkladı.