Andıççı Albay Çicek Balyoz'da

Balyoz darbe planı iddianamesinde 1 numaralı şüpheli, eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan oldu. Eski kuvvet komutanları Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın da yer aldığı şüpheliler arasında 'Darbe Andıcı' davasında yargılanan Albay Dursun Çiçek de yer aldı

 
Balyoz darbe planı ile ilgili hazırlanan iddianamenin ayrıntıları belli oldu . 196 sanıklı iddianamenin 1 numaralı şüphelisi eski 1 . Ordu komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan oldu . Ardından emekli Deniz Kuvvetleri komutanı Oramiral Özden Örnek , eski Hava Kuvvetleri komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski 1 . Ordu komutanı emekli orgeneral Ergin Saygun sıralandı . Şüpheliler arasında ' İrtica ile Mücadele Eylem Planı ' davasında yargılanan Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek de yer aldı .
ESKİ YASAYA GÖRE CEZA İSTENDİ
Cumhuriyet tarihinde ilk kez ' darbe ' suçlamasıyla cezalandırılmaları istenen kuvvet komutanları ile ilgili iddianamenin 968 sayfa olduğu belirtildi . Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül , Murat Yönder , Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından hazırlanan 183 adet ek delil klasörü bulunan iddianamede sanıkların suçun işlendiği tarihte yürürlükte bulunan TCK 147 . maddeden yargılanmaları talep edildi . İdam cezasını öngören yasa , ' Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren menedenlerle bunları teşvik eyleyenlere ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası hükmolunur ' şeklinde düzeltilmişti . Savcıların hazırladığı Balyoz iddianamesinde darbe girişimi için ' cürme teşebbüs ' durumunda kaldığı belirtilerek o dönemde yürürlükte ve cezayı 15 ' ten 20 yıla kadar hapis cezasına düşüren TCK 61/1 maddesinin uygulanması istendi .
46 SUBAY HAKKINDA TAKİPSİZLİK
Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan 46 subay hakkında ise suçu işlediklerine dair herhangi bir delile rastlanmadığı için takipsizlik kararı verildi . İddianamede şüpheli görülen ancak yurtdışında görevde oldukları gerekçesiyle ifadeleri alınamayan 24 subayın ise dosyaları ayrıldı . 10 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nin davayı kabul etmesi halinde 196 sanığın birarada yargılanabileceği salon arayışına gireceği belirtildi .
DAVALAR SİLİVRİ ' DE GÖRÜLECEK
Beşiktaş ' taki İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nin baktığı Balyoz darbe planı ile ilgili davanın , sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Silivri ' deki yerleşkede görülmesi planlanıyor . İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi , önümüzdeki günlerde bir toplantı yaparak konuyu karara bağlayacak .


Yeni Şafak
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile