Android'li telefonunuzu veya tabletinizi root'layarak daha geniş olanaklara sahip olacağınızı biliyorsunuzdur. Root'layarak gireceğiniz zahmete değmeyeceğini düşünüyorsanız; aşağıdaki nedenler fikrinizi değiştirebilir.
'Root'lama 'yı kısaca açıklamak gerekirse, bu terim cihazınıza 'kök ' erişimi sağlamak anlamına gelir. Normalde telefonunuzda yapabileceğiniz birçok ayar vardır, ancak root işleminin ardından daha da derinlere inebilirsiniz.
Root'lama işleminin nasıl yapıldığını burada anlatmayacağız. Bu konuda XDA forumlarını araştırabilirsiniz, ancak kendinize güvenmiyorsanız bu işi daha önce yapan bir arkadaşınızdan yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Not: Root'lamanın sadece zahmet değil bir miktar riski de içinde barındırdığını biliyorsunuz. Dolayısıyla işlerin yanlış gitmesi halinde en kötü durumda cihazınız çalışmaz hale gelebilir. Bunun yanında root işlemi, garantinizi de ortadan kaldırabilir.
Root uygulamaları: Root uygulamaları bazen Google'ın, bazen ise mobil sağlayıcınızın yapmanızdan pek hoşlanmayacağı şeyleri yapmanıza izin verebilir. Google'ın root uygulamalarıyla bir sorun olmadığından onları Google Play'de bulabilirsiniz.
Son işletim sistemi güncellemeleri: Android'li ceplerin büyük bir bölümü, Android sürümleri açısından çok geriden geliyor. Ancak Android'in büyük bir geliştirici kitlesi var ve çoğunlukla yeni işletim sisteminizi cihazınıza uygun hale getirip, yayınlıyorlar. Üstelik bu ROM'ları yüklemek genelde oldukça kolay.
Arayüzü değiştirmek: Üreticinizin Android üzerine yerleştirdiği arayüzü kullanma istemiyorsanız, 'stok Android ' arayüzünü kullanabilirsiniz. Root'lu iseniz özel ROM'lardan kendinize uygun olanı seçip yüklemeniz yeterli.
Gereksiz şeylerden kurtulun: Üreticinizin yüklediği, ancak hiç kullanmadığınız uygulamaları Android 4.1'de devre dışı bırakabiliyorsunuz. Ancak onları kaldırmanıza izin verilmiyor.
Telefonunuzu root'ladıktan Sonra Titanium Backup'ı kullanabilir ve normalde kaldırılamayan uygulamaları tamamen kaldırabilirsiniz. Ancak telefonunuzun çalışması için gereken uygulamaları kaldırmamaya dikkat edin.
Hız ve pil geliştirmeleri: Root işlemi, farklı amaçlar için optimize edilmiş kernel'ler yüklemenize izin verir. Bunlardan bazıları düşük güç, bazıları ise yüksek performans için ayarlanmıştır.
Dilerseniz Set CPU gibi bir uygulamayla telefonunuzun işlemcisinin hızını artırabilir veya düşürebilir, bunu belirli kurallara bağlayabilirsiniz.
Daha çok özelleştirme: Android'in en öne çıkan özelliklerinden bir tanesi, size geniş bir özelleştirme olanağı sunması. Ancak Root'layarak bu işin sınırlarını zorlayabilirsiniz. Örneğin tamamen hareketlerle yönetilen bir Android için GMD Gesture Control'ü deneyebilir, yatay veya dikey modda farklı klavyeler kullanmak için Keyboard Manager'ı kullanabilirsiniz.
Uyarı merkezinize widget'lar eklemeniz bile mümkün. Biraz uğraşarak Android'e hiç de benzemeyen bir arayüz ortaya çıkarabilirsiniz.
Daha fazla işlev: Var olan işlevleri özelleştirmekten öte, cihazınızı root'layarak yeni, çok farklı şeyler de deneyebilirsiniz. İsterseniz oyunları bir PlayStation kolu ile oynayabilir, kimin ne zaman sizi arayabileceğine dair kurallar belirleyebilir, Market Enabler uygulamalarıyla Google Play'de Türkiye'de gösterilmeyen uygulamaları görebilir, WiFi protector ile herkese açık ağlarda ARP, DOS ve MITM saldırılarından korunabilir veya Android 4.2'nin kamera uygulamasını Android 4'lü cebinizde kullanabilirsiniz. Root'lular, yanlışlıkla sildikleri dosyaları da geri getirebilirler.
Hotspot kurmak: Operatörünüz cihazınızda mobil hotspot işleviniz için sizden ücret talep ediyorsa, root'lu bir cihazda Google Play'den indirebileceğiniz Wireless Tether uygulamasıyla bu işi bedavaya getirebilirsiniz. Laptop'unuzdan cebinize bağlandığınızda PC'lerin daha çok veri harcayabileceğini unutmayın ve kotanıza dikkat edin.
Daha kapsamlı yedekleme: Google Play'de cihazınızı temel olarak yedekleyecek (kişiler, fotoğraflar ve müzikler) birçok uygulama var. Ancak root'lu ceplerde Titanium Backup'ı kullanarak uygulamalarınızı ve bu uygulamalardaki tüm verileri yedekleyebilirsiniz. Bu sayede örneğin yeni bir ROM yüklemeden önce tüm cebinizin yedeğini alabilir, ROM'u yükledikten Sonra yedeğinizi geri alarak sevdiğiniz oyuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Android telefonu rootlamak
Android cebinizi root'lamalı mısınız; yoksa buna gerek yok mu? Aradığınız tüm cevaplar burada!