Anestezi Uzmanı: Ameliyat Öncesi Kullanılan Bitkisel İlaç, Hayati Risk Taşıyor

Anestezi Uzmanı: Ameliyat Öncesi Kullanılan Bitkisel İlaç, Hayati Risk Taşıyor

Sağlık uzmanları, `Doğal olan güvenilirdir` anlayışıyla hızla artan bitkisel tedavi yöntemlerine yönelişin tehlikeli ve doğru olmayan bir önkabul olduğu uyarısında bulunuyor.

  Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr . Hakan Tanrıöver , bitkisel ilaç tedavisinin özellikle ameliyat öncesi hayati riskleri beraberinde getirdiğini söyledi .


Türkiye`de bitkisel ilaçlarla tedavi çoğunlukla eczacı , doktor olmayan ama kendisini `herbalist , bitki özü uzmanı , Lokman Hekim` gibi isimlerle tanıtan kişilerce , yan etki , toksisite ve ilaç etkileşimi bilinmeden kontrolsüzce uygulanıyor . Bitkisel ilaçlar Türkiye`de aktarlarda ve bazı marketlerde sorgusuz-sualsiz satılıyor .

Konuyla ilgili hastaları uyaran Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr . Hakan Tanrıöver , aktarlarda ve marketlerde satışı yapılan bitkilerin her hastaya iyi gelmeyebileceğini ve yan etkileri olabileceğini söyledi . Dr . Tanrıöver , " Masum olarak değerlendirdiğimiz ve sık kullandığımız adaçayı , ıhlamur , nane , papatya , kekik ve rezene , iyi bir idrar söktürücü olup özellikle çocuklarda elektrolit dengesizliği ve dehidratasyon yapabilmektedir . Sinameki , kabızlıkta ilk tercih edilen bitki olup ürtiker yapabilmekte , aşırı kullanımla ishal ve buna bağlı sıvı kaybı gelişebilmektedir . Ihlamurun özellikle duyarlı kişilerde alerjik reaksiyon ve fotosensitivite yapıcı özelliği vardır . Sarımsak yemeklerde kullanımı yanında tansiyon düşürücü ve kanı sulandırıcı özelliği ile aterosklerozlu hastalara önerilmektedir . Ancak fazla miktarda kullanımı beraberinde kullanılan antikoagülanlarla birlikte kanama zamanında kontrolsüz uzamaya neden olabilmektedir . Kuşburnu , antioksidan ve enfeksiyon önleyici özelliğe sahiptir . Fazla miktarlarda diyare ve böbreklerde gerginlik ağrısı yapabilmekte , böbreğin süzme fonksiyonunu bozabilmektedir . Melek otu , diüretik , antiinflamatuar , ekspektoran , stimulan özelliklere sahip bir bitki olup çok düşük dozlarda , kısa süreli kullanımı önerilmektedir . Çünkü kanserojendir ve ayrıca koagülasyonu artırarak kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar . Kedi otu , sinirlilik , anksiyete , baş ağrısı ve barsak kramplarında kullanılır . Yüksek dozlarda sabah sersemliği , bulanık görme , baş dönmesi , bulantı yapar , diğer sedatiflerin etkisini artırır . " dedi .


Bitkisel tedavi alan , cerrahi girişim uygulanacak ve anestezi alacak hastalarda ise bu yan etkilerin çok daha tehlikeli boyutlarda olacağı uyarısında bulunan Dr . Tanrıöver , sarımsak bitkisini örnek verdi ve " Sarımsak kanama zamanında uzama ve hipotansiyon yaparak anestezi sırasında ciddi hemodinamik riskler oluşturabilmektedir . Ameliyat olacak hastalar bu tür ilaç kullanıyorlarsa anestezi doktorunu bilgilendirmeleri hayati önem taşımaktadır . " şeklinde konuştu .

Dr . Hakan Tanrıöver , bitkisel ilaç kullanan hastaların eğer bir cerrahi müdahaleye hazırlanıyorlarsa ameliyattan en az iki hafta önce bu ilaçları kesmelerini tavsiye etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile