Angola Cumhurbaskani Lourenço, Cumhurbaskani Erdogan'la Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'(Yapilan anlasmalarla) Türk yatirimcilar, daha güvenle Angola'ya gelip yatirim yapabilecek, ayni sekilde bu Angolali yatirimcilar için de geçerli' 'Imzalanan anlasmalarla senelerdir kaybettigimiz zamani geri alalim ve ikili iliskilerde, ticaret hacminde daha yüksege, zirveye çikalim istiyoruz'.

Angola Cumhurbaskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço, Türkiye ve Angola arasinda yapilan anlasmalarin, her iki ülkenin yatirimcilarinin güvenle karsilikli yatirimlarda bulunmasini saglayacagini belirterek "Imzalanan anlasmalarla senelerdir kaybettigimiz zamani geri alalim ve ikili iliskilerde, ticaret hacminde daha yüksege, zirveye çikalim istiyoruz." dedi.

Lourenço, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'la bas basa ve heyetler arasi görüsmenin ardindan Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Iki ülke arasinda imzalanan anlasmalardan dolayi çok mutlu olduklarini belirten Lourenço, "Dün basladigimiz resmi ziyarete, bugün en tepe noktasinda bir bas basa, bir heyetler arasi görüsme olmak üzere çok ivme kazandirdik. Artik iki ülke arasinda is birliklerimiz artarak devam edecek. Bunu temin edebilirim. Bu sicak karsilamaya, Türk misafirperverligine de ayrica deginmek istiyorum. Bunun için de ayrica tesekkür ediyorum." diye konustu.

Ziyarette kendini evinde hissettigini belirten Lourenço, Cumhurbaskani Erdogan ve Türk halkina tesekkürlerini sundu.

Lourenço, iki taraf arasindaki görüsmelerin gayet verimli geçtigini; ikili iliskilerin, is birliklerinin nasil daha yüksege tasinabilecegi konularinin ele alindigini belirterek söyle devam etti:

"Sonuç olarak is birliklerimizi, eksilerimizi, artilarimizi gördük ve dezavantajlari eksileri nasil artiya çabuk bir sekilde dönüstürebiliriz, onu konustuk. Burada da sizin huzurunuzda bu görüsmelerin sonucu olarak 10 adet anlasma imzaladik. Özellikle yatirimlarin tesviki ve korunmasi anlasmamiz, hava tasimasi anlasmasi imzalamis oldugumuz bu iki anlasmanin önemi çok büyük. Bundan sonra Türk yatirimcilar, daha güvenle Angola'ya gelip yatirim yapabilecek, ayni sekilde bu Angolali yatirimcilar için de geçerli. Onlar da Türkiye'de güvenle yatirimlarini yapabilecekler."

- "Özel sektör, kamu sektörümüzle de ortak olsun"

Türk Hava Yollarinin (THY) ve Angola Havayollarinin haftada 2'ser uçus düzenleyecegini de belirten Lourenço, bunun iki ülkenin halklarini birbirine daha da yakinlastiracagini ve bütün alanlarda is birliklerinin artmasina yol açacagini söyledi.

Lourenço, Türk özel sektörünün Angola'da her zaman her alanda yatirim yapabilecegini ve özellikle ülkesindeki altyapi projelerinde bu yatirimlari görmek istediklerini vurgulayarak "Ortaklik da istiyoruz. Özel sektör, kamu sektörümüzle de ortak olsun." ifadelerini kullandi.

Devletten devlete kredi açma konusunun da görüsmelerde gündeme geldigini belirten Lourenço, Cumhurbaskani Erdogan'in her zamanki gibi pratik akil ve çözüm odakli yaklasimiyla, bu konunun Eximbank'tan yürütülebilecegini kendisine söyledigini aktardi.

Lourenço, Cumhurbaskani Erdogan'a çözüm odakli ve dostane görüsmelerinden dolayi tesekkür etti.

Her iki ülkenin de iliskilerde kaybettigi zamani en hizli sekilde geri almak oldugunu belirten Lourenço, "Imzalanan anlasmalarla senelerdir kaybettigimiz zamani geri alalim ve ikili iliskilerde, ticaret hacminde her zaman daha yüksege, zirveye çikalim istiyoruz." dedi.

Lourenço, kendisinin, Angola'dan Türkiye'ye devlet baskani düzeyindeki ilk ziyareti gerçeklestirdigini belirterek, Cumhurbaskani Erdogan'in da kendisine ekimde Angola'ya bir ziyarette bulunabilecegini dile getirdigini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile